Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dziwne wibracje podczas pracy klimatyzacji (nawiewu).

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Dziwne wibracje podczas pracy klimatyzacji (nawiewu).

Witam! Ostatnio zaobserwowałem w swojej Hanii ( 2006r. 1,8 5D) dziwną opcje. Mianowicie podczas włączenia klimy(nawiewu) po jakimś czasie (kilka minut) czuje wibracje na siedzeniu kierowcy oraz w okolicach pedałów( gaz, hamulec, sprzęgło)...
    Dzieje się tak tylko na postoju z biegiem lub bez... (Obrotomierz pracuje prawidłowo). Gdy klima (nawiew) jest wyłączona nie zaobserwowałem takiej opcji. Może ktoś miał podobny problem albo wie co jest tego przyczyną? Z góry wielkie dzięki za odp. Pozdrawiam wszystkich

Standard, wraz z włączaniem się sprężarki klimatyzacji silnik jest bardziej obciążony i zmienia swoje obroty. To wszystko czuć w samochodzie, niewiele się na to poradzi.

Comment

Standard? Dziwne bo mam już Hanie 3 lata i dopiero teraz to się pojawiło...wcześniej wszystko pracowało bez zastrzeżeń.

Comment

Tu nie chodzi o wiek auta tylko o obroty jałowe.

Comment

Ok. Możesz mi to szerzej wytłumaczyć? Co mam z tym zrobić żeby było dobrze? z góry dziękuje

Comment

Sprawdz lozysko napinacza paska klimy...
            LIVE WELL • LOVE MUCH • LAUGH OFTEN
            sigpic

Moja była Hanula... niestety ;(

Comment

Od kilku dni obserwuję również u siebie wibracje. Dość silne. Widzę też falowanie obrotów w zakresie 100-200 obr/min. Nie zależnie od tego czy klimatyzacja pracuje czy też nie... ktoś wie o co tu biega ? Co może być tego przyczyną ? Silnik 1.8

Rozumiem, że nikt nic nie wie.
              Last edited by rambo7; 31-01-2011, 09:35.

Comment

Tak ma być na pewno jak masz takie drgania to jest włączona klima lub ogrzewanie tylnej szyby.

Comment

Właśnie chyba kolega nie do końca doczytał to co napisałem. U mnie drgania bez wględu na to czy klimatyzacja jest włączona czy nie.

Comment

za mało podałeś danych, w tak podanym problemie - to trzeba trafić na kogos kto miał dokładnie te same problemy i jak widać nie ma nikogo. We wróżki też nie ma co sie bawić.
                    Jeśli można coś zasugerować to najlepiej nieco opisać problem, trzeba poświęcić chwilę czasu zastanowić się jak to napisać obrazowo tu na Forum, i wtedy jak ktoś ma obszerną wiedzę może "połączyć" pewne okoliczności i podsunąć jakieś rozwiązanie.
                    posumuję: wimy że są wibracje, (silne) falowanie 100-200 obr/min. koniec. po takich danych to tylko wróżka nprawde.
                    ja mam od ręki około 16 pytań dot okoliczności np.
                    - czy zawsze ?
                    - czy tylko w korku czy na światąłch?
                    - czy rano po odpaleniu ?
                    - czy na ciepłym tak samo jak na zimnym?
                    - czy jak jest -10ctC i jak jest powyżej "0" to tak samo?
                    itd itd...opis , opis okolicznosci dokładnie, czasu występowania, nawet takie rzyczy czy coś ostatnio było robione ? nawet rzeczy wydawało by się nie związane (czujniki itd). ostatnie awarie np check Engin etc.
                    jak tego nie podasz to wątki się ciągną Ty sie niecierpliwisz, dziwisz że nie podejmuje nikt tematu.
                    zeby tu na Forum pomóc w takich sprawach na pytanie "co sie dzieje falują mi obroty" to mam około 500 przyczyn i powodów, które bym Ci napisał ale dalej będizesz w punkcie wyjścia.
                    Jak proecyzyjny opis - to zawężamy diagnozę która może być bardziej trafna.
                    Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez Dorsześ Zobacz posta
                      Właśnie chyba kolega nie do końca doczytał to co napisałem. U mnie drgania bez wględu na to czy klimatyzacja jest włączona czy nie.
                      Doczytałem dobrze ,i napisałem o włączeniu grzanej szyby i lusterek.

Comment

Dzięki rambo, już rozszerzam opis. Pisałem to w nerwach dlatego uciekło mi tak wiele danych.
                        Wibracje są zawsze po rozgrzaniu silnika.
                        Po krótkiej jak i długiej jeździe.
                        Nie ma znaczenia czy na dworze jest-10ctC czy powyżej 0.
                        Kontrolka check engine zapaliła mi się dwa razy, ale pozbyłem się jej odłączając na kwadrans akumulator.
                        Samo diagnostyka również nie pokazała żadnych błędów a autko nie było naprawiane.
                        Jedyne co było naprawiane ok miesiąca temu to czujnik położenia wycieraczek.
                        To tyle puki co przychodzi mi na myśl by obrazowo opisać problem.
                        Dodam jeszcze, że te wibracje daje się odczuć w postaci delikatnych uderzeń.

Comment

Rambo7 dokładnie wyłożył co trzeba opisać aby zawęzić temat. A więc Piotrek Type R opisz szczegółowo problem i oczekuj informacji.

Comment

Zamieszczone przez Dorsześ Zobacz posta
                            Jedyne co było naprawiane ok miesiąca temu to czujnik położenia wycieraczek.
                            A możesz napisać coś więcej właśnie o tym? Mam zdaje się ten sam problem. Co Ci robili? Wymienili cały moduł silnika wycieraczek? Gdzie to robiłeś i ile płaciłeś? Wiem, że to nie ten temat ale to mnie akurat boli...

Comment

Pewnie, że mogę. Nie leniwy mechanik naprawi to bez problemu. Mój znajomy samochodowy elektryk zrobił to za przysłowiową flaszkę.

Comment

Working...
                              X