Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tempomat (jak załączyć - wyłączyć ?)

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Tempomat (jak załączyć - wyłączyć ?)

Mam pytanie:
    nie wiem czemu ale nie potrafię włączyc tempomatu i nie wiem czy jest to spowodowane tym że poprostu nie umiem czy może coś jest nie tak bo wydaje mi się że w konsoli komputerka gdy przełączam brakuje jednej zakładki własnie z tempomatem
    Jeśli ktoś mógłby mnie poinstruować jak działa był bym bardzo wdzięczny
    Pozdro

tempomatu nie ma w "konsoli komputerka" tylko są klawisze na kierownicy (cruise, cancel, set, res) na prawym ramieniu. nie masz klawiszy, to nie masz tempomatu i szukanie w kompie nic nie pomoże. Klawisze tu ładnie widać - klik

obsługa jest w instrukcji - ale w skrócie - najpierw wciskasz "cruise" żeby załączyć system - zapali się zielona ikona na desce, a potem "set" żeby utrzymać zadaną prędkość, zadziała, pod warunkiem, że nie masz wciśniętego sprzęgła albo hamulca.

ps. miło by było, jakbyś się przywitał/a w odpowiednim dziale...
    1.8 5D Sport

Comment

Zamieszczone przez radmac Zobacz posta
      zadziała, pod warunkiem, że nie masz wciśniętego sprzęgła albo hamulca.
      i pod warunkiem, ze jedziesz wiecej niz 42kmh

Comment

Dzięki bardzo za szybką odpowiedź!
        Wiem jestem tu nowy niedługo to zrobie, nie wiedziałem że cos takiego jest!

Comment

A ja mam pytanie - może ktoś się orientuje - nie mam tempomatu ale chciałbym go "zainstalować".
          Na pewno będę musiał kupić nowa kierownicę z przyciskami, ale czy to wystarczy, i chyba trzeba by zrobić upgrade softu komputera, a może jeszcze zainstalować jakieś "szmery bajery" ?
          Chodzi mi o to, czy gra jest warta świeczki - bez tempo tez da się przeżyć, chociaż śmigam głównie po autostradach dlatego rozważam tempo.

Comment

Tempomat

Witam mam civica VIII generacji i nie mam pojecia jak to ustrojstwo dziala na kierownicy :-) . Prosze o jakies wskazowki , mam guzik Cruise , Cancel i dwa jeszcze inne . Probowalem w czasie jazdy cos zrobic ale klapa :-( . No chyba ze mam uszkodzony guzik Cruise ? Jak go nacisne to pokazuje kontrolke na wyswietlaczu ale jak puszcze go to odskakuje i kontrolka gasnie ?? Chyba ze dzialanie jest calkiem inne . Honda jest z 2006r 5D 1.8 Benzyna z gory dziekie za info

Comment

Wciskasz przycisk cruise (i musi się świecić na desce) następnie rozpędzasz się do jakiejś prędkości i naciskasz obok strzałkę w dół (set) (w celu zatwierdzenia bieżącej prędkości), później prędkość możesz już regulować strzałka w górę (res) lub dół (set). Jak wciśniesz hamulec lub sprzęgło to tempomat się wyłącza. Przycisk Cancel również służy do wyłączenia tempomatu. Jak jedziesz na tempomacie i zahamujesz, następnie chcesz wrócić do wcześniejszej prędkości to naciskasz tylko strzałkę w dół (set) i auto samo się rozpędza. Pozdrawiam, jakbyś czegoś nie rozumiał to zapraszam na PW
              Last edited by Paluch; 16-02-2011, 11:37.

Comment

Witam rozgrzebałem temat bo nie chcę za bardzo robic syfu na forum . Mam pytanie z innej beczki niestety ale w mojej hondzie Civic 2006 5D okazało się ze siadł włacznik tempomatu ( Cruise ) . Tzn nie ma tego momentu gdzie przy wcisnięciu powinnien troche zostac , poprostu odbija i funkcja nie pali sie na wyswietlaczu . Moze ktoś wie czy da się ten zestaw guzików odpowidajacych za tempomat na kierownicy rozebrac aby zobaczyc czy się tego nie da zrobic ?Czy zostaje tylko wymiana ? Mam brata który ma zakład elektroniczny ale nie wiem czy jest sens próbowac cokolwiek rozbierac na kierownicy prosze o informacje

Comment

Mała korekta - jeśli chcemy przywrócić poprzednią prędkość (po wciśnięciu hamulca lub sprzęgła) to wciskamy RES (Restore), SET zawsze przyjmie bieżącą prędkość dla tempomatu. Przynajmniej u mnie tak jest (rocznik 2010).

Comment

możliwe, z głowy pisałem może popełniłem błąd

Comment

Warto jeszcze uzupełnić, że pamięć ostatniej ustawionej prędkości wywoływana przyciskiem Res zostanie skasowana jeśli wyłączymy tempomat przyciskiem Cruise. Być moze też, kiedy zrobimy postój i zgasimy silnik, ale tego nie sprawdzałem i nie jestem pewien.

Comment

Witam, po wciśnięciu przycisku Cruise i puszczeniu nie może on sam odskoczyć. Juz był przypadek awarii opisywany na forum. pozdrawiam

Comment

witam wszystkich mam problem z tempomatem civic 2.2i-cdti 07r po wcisnieciu przycisku cruise zapala mi sie zielona kontrolka potem set i na tym koniec oczywiscie przy pretkosci po wyżej 50 km/h moze to bezpiecznik ale w instrukcji niem ma który to jest prosze o pomoc
                          Last edited by danon; 14-06-2011, 19:52.

Comment

A wciskasz później 'SET'? Jaka kontrolka się świeci? 'Cruise Main' czy 'Cruise Control'?

Comment

jasne ze tak i nic

na kontrolce pisze cruise main
                              Last edited by pain; 14-06-2011, 19:58.

Comment

Working...
                              X