Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co to za część?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Co to za część?

Przepraszam jeśli nieodpowiedni dział, ale nie wiem za co odpowiada ta część. Od kilku dni czuję w aucie taki jakby chemiczny zapach. Kilka dni wcześniej zainstalowałem kamerę cofania(bez podpinania pod instalacje). Myślałem, że to może zapach chińskiego plastiku lub przedłużacza gniazda zapalniczki. Obwąchałem, ale to raczej nie to, na wszelki wypadek odłączyłem.
    Zajrzałem pod maskę i obszukałem wszystko.
    Po lewej stronie za silnikiem patrząc od przodu auta jest taka cześć jak na zdjęciu. Jest wilgotna, oblana olejem/płynem. Możliwe, że to jej zapach po rozgrzaniu silnika dostaje się do kabiny(kiedyś w Civicu VI olej wyciekał z uszczelki pod pokrywą zaworów i zapach rozgrzanego oleju dostawał się do środka). Tylko, był to inny zapach trochę podobny do rozgrzanego asfaltu, teraz czuję jakby zapach "chemii", u mnie w mieście mówi się, że śmierdzi "Rokitą" (ogromny zakład chemiczny w mieście). I to jest właśnie taki zapach, taniego chińskiego plastiku.
    Co to za część i o czym może świadczyć jej stan.
    Załączone pliki
    Last edited by broslovsky; 14-01-2025, 17:55.

To jest element odpowietrzenia skrzyni korbowej a ten wąż gumowy jest podłączony do zaworu pcv, który ostatnio u siebie wymieniałem,bo terkotał,szumiał I popiskiwał.Co do chemicznego zapachu,sprawdź,czy nie masz wycieku płynu chłodniczego.Glikol ma trochę taki zapach.

Comment

Zapach jeszcze się upewnię, dopiero dziś odpiąłem, kamerę i przedłużacz. A jeśli chodzi o ten element to jest on wymienny czy jest częścią jakiejś całości, o czym może świadczyć jego stan i na co wpływać?

Comment

Tam jest wkręcony zawór odmy, to jest część osłony rozrządu. Obok jest dekielek dostępu do napinacza rozrządu. Jeżeli tam cieknie olej to do wymiany uszczelka zaworu VTEC

Płyn chłodzący nie ma prawa tam być. Olej też może tam być z powodu rozlania przy uzupełnianiu oleju. Prędzej uszczelka VTEC. Umyj zmywaczem i obserwuj,
        Auto kierownika: Honda Civic VIII gen (FD7) Comfort, R18A2, 2011r. Był Civic VI 1.4 MB2 1995r., Accord VI 1.8 CH6 2001r.
        Auto kierowniczki: Honda Civic VII gen (EU8) LS, Hatchback 5d, D16V1 2004r.

Comment

Dziękuję za wyczerpująca odpowiedź.
          Ostatnio robiłem dolewkę.
          Lałem tak ostrożnie jak tylko to możliwiei nie wydaje mi się żeby coś poleciało.
          Zawsze jednak jest jakaś minimalna szansa, że nie zauważyłem i poleciało.
          Zgodnie z zaleceniami wyczyszczę i będę obserwował.

Comment

Working...
          X