Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Długi postój auta - prośba o porady

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Długi postój auta - prośba o porady

Siemanko, w związku z wyjazdem mam prośbę hondziarze o rady w sprawie przygotowania (w miarę możliwości) auta do dłuższego postoju - ok. 8 msc w garażu podziemnym.
    Czy coś można zrobić żeby być pewnym że zrobiło się wszystko co było można?
    To co zaplanowałem do tej pory:
    - zwiększyć ciśnienie opon o 0,5
    - odłączę aku (i tak pewnie będzie do wymiany)
    - zatankować do pełna
    - przed odstawieniem jadę na myjnię ręczną, z umyciem podwozia. Następnego dnia krótka przejażdżka w garażu w te i z powrotem żeby osuszyć hamulce.
    - auto nie zostawione na ręcznym ani biegu tylko klinami 2 tylne koła

Chętnie usłyszę jakieś rady szkoda mi sprzedawać gdyż ostatnio tyle w nią wsadziłem że trudno będzie kupić coś tak pewnego. Wiem, że aku, płyny, hamulce, filtry, klima będą do wymiany ale koszt powiedzmy że jest jasny

Wiem, że rada z innego "końca kija" ale nie masz osoby co raz na miesiąc zrobi tym autem wieczorkiem spacer na 30km?
    ps. nie widzę potrzeby wymiany płynu hamulcowego(chyba że właśnie podlegał wymianie) czy chłodniczego po takim okresie tym bardziej czynnika klimy - chłodzi jest ok- nie chłodzi naprawiamy.
    Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
    Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

Nie mam takiej możliwości, auto będzie nie ruszane

Comment

podepnij akumulator pod ładowarkę i nie będziesz miał do wymiany może być taka z Biedry, Lidla.....

Comment

Garaż podziemny to bdb miejsce, gdyż jest tam dobra wentylacja, nie musisz za dużo kombinować. Wyjmij akumulator, naładuj go do pełna i postaw gdzieś, np. do piwnicy. Auto postaw na biegu, żadnych klinów, nic mu nie będzie. Spokojnie postoi te 8 miesięcy i potem normalnie odpali. Powietrza w koła daj trochę więcej tak jak napisałeś. Moja Honda w któregoś roku przestała całą zimę, od listopada do kwietnia i wszystko cacy.
          Moja łódka Civic..
          Mój "klekocik" Ceed..
          New... "Japończyk" e:Hev 2.0
          Coś na temat olejów..

Comment

Working...
          X