Cześć, dolewałem wczoraj płyn chłodniczy bo w zbiorniczku trochę ubyło i przez tą wichurę trochę mnie ręka oszukała i na zimnym silniku wlałem kapkę mniej niż pokazuje maximum. Czy to powód żeby wypompować część płynu ? Podejrzewam, że na rozgrzanym silniku się on podniesie i przekroczy maximum w tym momencie.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wlałem trochę za dużo płynu chłodniczego
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Helter_Skelter Zobacz postaCześć, dolewałem wczoraj płyn chłodniczy bo w zbiorniczku trochę ubyło i przez tą wichurę trochę mnie ręka oszukała i na zimnym silniku wlałem kapkę mniej niż pokazuje maximum. Czy to powód żeby wypompować część płynu ? Podejrzewam, że na rozgrzanym silniku się on podniesie i przekroczy maximum w tym momencie.
Krótko mówiąc guzik się stanie. Nie odejmuj.
Dzień dobry, Mam bardzo nietypowy problem. Chodzi o Civic "UFO" sprzed liftingu, rocznik 2007, silnik 1.8 benzyna. Otóż po godzinie jazdy z prędkością 100 km/h, nocą, gdy jest względnie chłodno (10-15 stopni C), bez używania klimatyzacji, gdy zrobię postój i otworzę maskę, z silnika leci niesamowity żar. Plastikowy bagnet jest tak gorący, że nie da się go wyjąć. Podobnie jest z metalową podporą, którą stawiamy na sztorc, by maska nam nie opadła na głowę - ten metalowy pręt jest tak
Comment
-
nie ma chyba nad czym się rozwodzić skoro operacja odlania tego płynu to jakaś 1 min roboty...Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012
Comment
-
Przecież nad kreską -max.- jest jeszcze kilka cm przestrzeni.. nawet jak się nagrzeje to i tak "nie wyskoczy" ze zbiorniczka... ja bym tam nic nie kombinował tylko dał sobie z tym spokoj. A dla pewności można, po dłuższej jeździe, zerknąć o ile podniósł się poziom, jak to się mówi -aby spać spokojnie, że nic nie rozlewa się pod maską.. Ale to już decyzja użytkownika co zrobi.Last edited by Grzechu; 30-01-2022, 21:19.
Comment
-
Helter, jak Cię czytam to nalałeś poniżej linii Max? ...a to oznacza że stan, jest pomiędzy Min - a Max..
Zamieszczone przez Helter_Skelter Zobacz postana rozgrzanym silniku się on podniesie i przekroczy maximum w tym momencie.
Więc nie ma konieczności upuszczania płynu.
Nalewanie pomiędzy Min-Max na zimnym ma na celu zachowanie pustej przestrzeni dla buforowania stanu cieczy gdy ciśnienie wzrasta i maleje. Zostaw jak jest. Jak będzie rozgrzany silnik, otwórz ogrzewanie na Hi max ciepło i sprawdź ile wolej przestrzeni jest w zb. wyrównawczym. Jak jest wolna przestrzeń to dobrze, tak zostaw.Kierownik Działu Diesla
Comment
Comment