Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Sedan 1.8 2009r.] Pomniejszony zbiornik paliwa ?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• [Sedan 1.8 2009r.] Pomniejszony zbiornik paliwa ?

Cześć, wczoraj miałem podbramkową sytuacje po przejechaniu +/- 480km w trasie zapaliła mi się rezerwa a około 20 kilometrów później jak wjeżdżałem na stacje paliw zniknęła nawet ostatnia kreska na blacie. No ale zatankowałem bez problemu, tylko że do pełnego zbiornika weszło 37 litrów. We wszystkich źródłach jest napisane ze ten civic ma zbiornik 50 litrów wiec nie rozumiem jak to możliwe. Ma ktoś moze jakiś pomysł

Błąd wskazania pewnie.
    Zamieszczone przez Helter_Skelter Zobacz posta
    civic ma zbiornik 50 litrów wiec nie rozumiem jak to możliwe.
    50l o ile nie jest wgnieciony,a wbrew opiniom nie tylko blaszane się wgniatają.
    Jak otwierałeś korek wlewy to była cisza? Brak odpowietrzenia również potrafi powodować zapadanie się dna.
    Last edited by m26; 12-06-2021, 10:48.

Comment

Gdybyś miał gaz, to czasem emulator się gubi, ale widać nie posiadasz.
      Myślę ze najpierw zgasić i odpalić, zobaczyć czy wskazówka się ruszy - taki reset
      A problem może być standardowy np: uszkodzony pływak w zbiorniku

Comment

Zamieszczone przez m26 Zobacz posta
        Błąd wskazania pewnie.

50l o ile nie jest wgnieciony,a wbrew opiniom nie tylko blaszane się wgniatają.
        Jak otwierałeś korek wlewy to była cisza? Brak odpowietrzenia również potrafi powodować zapadanie się dna.
        Tym razem po otwarciu korka była cisza. Ale z tym jest trochę loteria bo czasem słychać syczenie po odkręceniu a czasem nie.

Comment

Kwestia tego ile tego syczenia.Połóż sie pod auto zaraz po tym jak zrobisz jakaś trasę i niech ktoś wtedy otwiera korek.
          Blaszane zbiorniki było łatwo diagnozować,bo zapadnięte dno zostawało w pozycji uszkodzonej,te z tworzywa trzeba złapać na gorącym uczynku bo wracają.

Comment

To jest zawsze jakaś sekunda po prostu dźwięk jakby wyrównywało się ciśnienie. Ale sprawdzę to
            Tak jak mówisz.

Comment

Może to fałszywy trop,ale sprawdzenie nic nie kosztuje.
              Błąd może równie dobrze wynikać z obliczeń komputera,bo poziom jest też szacowany na podstawie czasów i ilości wtrysków,a elektronika potrafi czasem robić dziwne rzeczy.

Comment

Przejechałem właśnie kolejna trasę wyjeździłem zbiornik nie do rezerwy ale na blacie były 2 kreski wiec podejrzewam że zaraz by się zapaliła (500 km zrobiłem)i do pełna weszło 35 litrów.. po odkręceniu korka nie było nic słychać. czyżby był to rzeczywiście pływak ? Bo komputer 2 razy by się tak chyba nie mylił z rzędu tym bardziej jeździłem teraz dużo spokojniej cała trasę wiec nie było takich wahań pobieranego paliwa. Po zatankowaniu do pełna są zapełnione wszystkie kreski poziomu paliwa, ale po 5 kilometrach jedna już zniknęła.

Comment

To jest pomiar rezystancyjny,więc jeśli gdzieś jest słaby styk to zawsze pokazuje mniej.
                  Jak zatankowałeś do pełna to na wyświetlaczu pojawił się chociaż w przybliżeniu przebieg który pozostał do tankowania?
                  Nie wiem ile to auto robi na pełnym zbiorniku,ale jeśli odległość po zalaniu do pełna jest zaniżona, to wszystko wskazuje na błąd pływaka.
                  Możliwe że jest podgięty lub nawet źle przypięty do puszki .Już bywały pływaki zamocowane na opaskach bo komuś zaczepy popękały.
                  Nie pozostaje nic innego jak sprawdzić połączenia a potem wziąć się za sam pływak.
                  Odkręcisz blaszaną pokrywę to będziesz miał dostęp.
                  Jak będziesz zakrecał nakretkę (koronkę) na zbiorniku to nie przesadzaj z siłą i bardzo dokladnie to wyczyść a potem pozmaruj obojetnie czym,może być smar,olej a nawet mydło,bo jak się zatrze to potem może sie już nie odkręcic.
                  bal.jpg
                  Last edited by m26; 13-06-2021, 19:35.

Comment

Jak zatankowałeś do pełna to na wyświetlaczu pojawił się chociaż w przybliżeniu przebieg który pozostał do tankowania?
                    w sedanie, a przynajmniej w moim komputer nie ma w ogóle takiej funkcji jak ile zostało km do pustego zbiornika
                    Last edited by Helter_Skelter; 13-06-2021, 19:44.

Comment

No i widzisz,nie ma info że to sedan...

Comment

Fakt sorka nie napisałem w poście tylko w tytule. A to coś poza ta
                        Funkcja ile zostało km zmienia ?

Comment

W kwestii zbiornika niewiele,ale dobrze jest kiedy taka informacja jest w profilu,bo wtedy dostępna jest z każdego poziomu a nie pierwszej strony.
                          Nawet udzielając się w innych tematach możesz przez przypadek napisać nieprawdę i nikt nie wychwyci tego że pisałeś o sedanie bo akurat z takim masz doświadczenie.

Comment

Dodane do profilu dzięki za wskazówkę. No i będę kombinował z tym zbiornikiem no bo to tak naprawdę mało komfortowe, że po mniej niż 500km potrafi się zapalić rezerwa albo calkiem zejść wszystko do zera w trasie i nie wiadomo czy zgaśnie czy tam jeszcze ponad 10l w baku.

Comment

Jak rozbierzesz to sam będziesz wiedział co zrobić,tam nie ma niczego skomplikowanego.

Zamieszczone przez Helter_Skelter Zobacz posta
                              mało komfortowe, że po mniej niż 500km potrafi się zapalić rezerwa albo calkiem zejść wszystko do zera w trasie i nie wiadomo czy zgaśnie czy tam jeszcze ponad 10l w baku.
                              U mnie w VIII gen. nie działa emulator (mam lpg) i nie mam czasu się za to zabrać.Wiem jak to jest nie wiedzieć ile tam jest tego żuru.

Comment

Working...
                              X