Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co wymienić po kupnie samochodu? pochodzenie Skandynawia

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Co wymienić po kupnie samochodu? pochodzenie Skandynawia

Witam , od paru dni stałem się posiadaczem Civika 1.8 , Mieszkam w norwegi przebieg orginalny 193000km . Czy może ktoś mi pomóc w doborze tych wszystkich płynów i części które się powinno wymienić po zakupie auta . Zależy mi na oryginalnych . Mam ciężką nogę i nie wiem jaki olej wybrać . podobno Motul ma dobrze oleje ?
    I jeszcze taki kwiatek ma ktoś na zbyciu kompletne lusterko prawa w kolorze nr: YR559M - CHAMPAGNE SILVER MET - SREBRNY METALIK

Dziękuję i pozdrawiam
    Załączone pliki

Czy może ktoś mi pomóc w doborze tych wszystkich płynów i części które się powinno wymienić po zakupie
    Ogólnie w Norwegii są wyżyłowane przeglądy także do zrobienia wszystkie wycieki o ile jakieś są nawet zapocenia, olej na twoją twardą nogę 5W40 lub 0W40 na ostrą zimę, ACEA:A3 będzie rozsądnym wyborem, nie musi być jakiś hiper. Wymiana co 10 tyś i będzie dobrze. Co do innych podzespołów to sprawdź pasek osprzętu czy nie zużyty i ewentualnie wymień, mechanik przy ściąganiu paska obada ci rolki prowadzące i napinające pod kątem hałasu/zużycia, też ewentualnie wymień. Do tego płyny: chłodnicze co 5 lat, hamulca i sprzęgła (dot3 lub dot4) co 2 lata. Olej w skrzyni biegów co 5 lat lub 50-60 tyś (75W80 GL4 ~2L).
    Kontrola akumulatora jeśli możliwa otwarcie cel i ewentualne dolanie wody destylowanej i naładowanie. Ważne też aby serwisować klimę czyli dodanie czynnika (r134a) i oleju smarującego (PAG45). Następnie test oświetlenia, ewentualna korekta luzów zaworowych bo w tym silniku co jakieś 20-30 tyś trzeba je regulować, mechanik powinien ci to ogarnąć. Na koniec sprawdź sobie luzy w zawieszeniu i można śmigać dookoła świata .
    Last edited by rat4; 28-06-2020, 14:12.
    4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
    Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
    https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide

Comment

Dzięki wielki, a wiecie może po czym poznać czy lusterko jest na 7 czy 9 pin nie rozbierając boczku drzwi ?

Comment

Zamieszczone przez Donci Zobacz posta
        a wiecie może po czym poznać czy lusterko jest na 7 czy 9 pin nie rozbierając boczku drzwi ?
        przeglądaj tematy, jest ich trochę na temat lusterek. Tutaj masz odwiedź wpis #19
        Lusterko, lusterka zewnętrzne w VIIIgen - urwania, uszkodzenia, typ, zmiana z anglika

Kierownik Działu Diesla

Comment

Elektrycznie składane na 9 pin. Jak nie masz elektrycznie składane to 9 pionowe jest kompatybilne.

Comment

A jak kupię 7 pionowe lusterko a w drzwiach będzie 9,. Chyba nie mam elektrycznie składanych

Comment

Zamieszczone przez Donci Zobacz posta
              Chyba nie mam elektrycznie składanych
              no tyle to wiedzieć musisz, a tak na prawdę to, nawet nie wiedzieć co obejrzeć panel sterowania drzwi u kierowcy, jest tam przycisk do składania lusterek? no jak jest to masz składane, jak nie, to nie.
              Masz taki przycisk?
              Załączone pliki
              Kierownik Działu Diesla

Comment

IMG_20200701_191028.jpg

Mam tak ale lusterko lusterko się nie składa, te działające lusterko

Comment

no to coś jest nie tak. Chyba się nie wypuszcza samochodu z przyciskami które nie działają?
                  Zerknij na stronę kolegi TRAFO i poszukaj tematów dot, rozwiązania problemów z lusterkami. Tam powinny być informacje o ilości pinów w kostce itd. strony TRAFO https://civic.one.pl/odnosniki/Start/start.htm
                  Kierownik Działu Diesla

Comment

A co się stanie jeśli w samochodzie mam 9 pin i podłącze lusterko 7 pinowe , da radę w ogóle coś takiego zrobić ? Będzie działał chociaż kierunkowskaz ?

Comment

Zapewne nie będzie się składał. Reszta będzie działać.

Comment

Panowie mam pytanie ;

W przyszłym tygodniu odbieram hanke 1,8 2010 r. ze Szwecji i w czerwcu był wymieniany olej . I wymieniać świeży olej? Nie mam jeszcze informacji czym zostało zalane.
                        Może pytanie na wyrost ...

Comment

a ona będzie miała jeszcze podwozie...? bo jak nie będzie miała, to nie ma się co przejmować olejem na zapas . (Dania, Szwecja, Holandia, Austria... to trzeba uważać).
                          Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
                            (Dania, Szwecja, Holandia, Austria... to trzeba uważać).
                            A czemu tak ? Dużo solą ?
                            Moja łódka Civic..
                            Mój "klekocik" Ceed..
                            New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                            Coś na temat olejów..

Comment

W Szwecji w sumie solą najmniej, jest spec granulat i legalnie kolce. Austria i DAnia soli na potęgę, a Holandia to gnije z soli w powietrzu.
                              Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
                              X