Mam do wymiany żarówki postojowe w swoim Civicu (2008 UFO) i nie mogę nigdzie znaleźć w necie informacji o tym jak to zrobić. Wie ktoś może czy jest to jakieś szczególnie trudne do zrobienia, czy trza jechać do warsztatu?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wymiana, żarówek postojowych
Collapse
X
-
-
Wznawiam wątek. Nie idzie mi wymiana tej żarówki (od strony pasażera).
Dekielek łatwo zdjąć, mimo że przeszkadza rura (ewidentnie od klimy). Ale jak się rurę odsunie, to można palcami uchwycić oprawkę żarówki pozycyjnej. Ma bardzo krótkie kabelki, az strach, że się urwą.
Oprawką da się krecić, nawet całkiem lekko, ale w żadnym położeniu nie idzie jej wyciągnąć. Ona jest podłużna i w pozycji "pionowo" wyraźnie trzyma mocno, a w pozycji "poziomo" trochę bardziej się telepie. Ale wyciągnąć się nie daje, a nie chcę pourywać.
Więc w jakim położeniu powinna wyjść????
Z góry dziękuję.
Comment
-
Zamieszczone przez tomaszszymacha Zobacz postaAle w jakim położeniu ciągnąć tą większą siłą, żeby nie urwać? Poziomo czy pionowo?
Jest tylko jedna pozycja wyjmowania oprawki -pozioma w stronę silnika.
Comment
-
Nie wymieniałem drugiej, ktoś ją wymienał ewidentnie niedawno. Rzeczywiście dała się wyjąć poziomo (dzięki) ale analiza samej oprawki i porównanie ze światłami tylnymi wybitnie pokazała, że o ile w tylnych są różnorakie wypustki (widoczne przez klosz) i obracanie jest konieczne, o tyle w przednich żadnych wypustek U MNIE nie ma, a oprawki wyglądaja na jak najbardziej fabryczne. Po prostu trzyma się to na sprężystości ścianek minimalnie wypukłych w środkowej części.
W obu przednich pozycyjnych dynda się to w sumie niezależnie od położenia, choć faktycznie pionowo jakby mniej.
Comment
Comment