Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

gazowanie 1.8 benzyny

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Przerwę zmniejszył by zniwelować wpływ większej rezystancji mieszanki gazowej na zapłon i odciążyć cewki zapłonowe.

Tak zrobił , uważa że to słuszne, szkodzić sobie nie szkodzi. Według niego zrobił dobrze i to jest najważniejsze

Comment

Nie napisałem powyżej, ale u mnie też na LPG daje się czasami zauważyć nieco większe wahnięcie opadających obrotów, którego nie zauważałem na PB. Niemniej nie jest to jeszcze tragiczne. Z tego co czytałem na forach - rozwiązaniem jest czyszczenie przepustnicy, jednak później trzeba zrobić autoadaptację, co nie u wszystkich przebiegało bezproblemowo. Odkładam to na później, bo póki co jeszcze nie zacząłem przygody i nie mam doświadczenia z HDS (do tej pory tylko VAG i MultiEcuScan) w innych markach aut.

Kolego falcong700 napisałeś:
      Zamieszczone przez pablo_see Zobacz posta
      Skoro obroty zdychają to albo masz nieszczelność albo zalewa gazem.
      Czy to oznacza, że można próbować to opanować poprzez zmniejszanie ilości gazu? Czy możesz podpowiedzieć, czym najlepiej redukować, mnożnikiem, czy też w inny sposób?

Comment

Tak można to zmniejszyć ilością gazu w dolnej partii. ale nie rób tego mnożnikiem . Zmniejsza na cyfrowej doświadczalnie . I nie szalej za bardzo bo jak właczysz klimę to sprężarka może ci silnik zatrzymywać :P

generalnie lepiej jak jest tego gazu ciut więcej jak za mało

Comment

Może też go być za mało. Korekty nie trafiają odpowiednio i szarpnie wskazówką od obrotów. ELM podpiąć i zobaczyć co się dzieje z korektami.

Comment

Może , ale ELMa bym sobie darował korekty zobaczy i w programie od gazu Jakoś nie wierzę w ELMa mam leżeć trzy i wyobraź sobie żaden nie chce banglać z UFO

Comment

Nie wiem jak działa ELM ponieważ go nie posiadam. Ale dużo osób go ma i działa bez problemów.
              Nie doczytałem, że ma plusa więc sprawa się rozwiązuje

Comment

ELMem da się sprawdzić korekty. Tutaj np. testowałem program MotorData OBD;

korekty.jpg

Zamieszczone przez Fazik83 Zobacz posta
                Zaraz po instalacji miałem problemy z opadającymi obrotami w momencie dojeżdżania do krzyżówki, ale gazownik zmienił minimalnie mapę, wyciął wtryski, a ja wyczyściłem przepustnicę i problem pomimo, że pozostał jest znacznie, znacznie mniejszy.
                Jest to typowy problem z którym wielu walczyło i prawie nikt nie wygrał standardowymi metodami
                Ze swojej strony polecam przeprogramowanie komputera benzynowego - w moim przypadku całkowicie uleczyło wszystkie bolączki silnika 1.8.
                Działa i w HB i w sedanie.
                Last edited by TRAFO; 24-09-2019, 12:48.

Comment

Hm..... Trafo mógłbyś rozwinąć? albo jakiś link gdzie rozwinąłeś. chętnie się przyjrzę zanim zacznę grzebać i psuć mapę gazową. U mnie gazownik stwierdził za duża dawkę gazu w dolnej partii i ...... ma rację wolę to niż szarpanie sprężarki , ale i tak musze znaleźć czas i to zlikwidować

Comment

Dziś pobawiłem się komórką i ELMem i tak wyglądają korekty pod Torque'm z nakładką Realtime Charts;
                    (ten pik to moment włączenia się wentylatorów)

KOR.jpg

Co do tematu strojenia to coś do poczytania jest trochę TUTAJ, dużo TUTAJ a odnośnie pozbycia się opadania obrotów to kończę aktualizację stronki i niedługo TUTAJ pojawi się nowy pozmieniany tekst.

PS.
                    Gazu nie ruszaj bo prawdopodobnie jest niewinny. Robotę psuje fabryczny sterownik benzynowy i dopiero po jego ustawieniu gaz będzie chodził tak jak należy.
                    Last edited by TRAFO; 24-09-2019, 23:16.

Comment

Zamieszczone przez TRAFO Zobacz posta
                      Dziś pobawiłem się komórką i ELMem i tak wyglądają korekty pod Torque'm z nakładką Realtime Charts;
                      (ten pik to moment włączenia się wentylatorów)

[ATTACH=CONFIG]49219[/ATTACH]

Co do tematu strojenia to coś do poczytania jest trochę TUTAJ, dużo TUTAJ a odnośnie pozbycia się opadania obrotów to kończę aktualizację stronki i niedługo TUTAJ pojawi się nowy pozmieniany tekst.

PS.
                      Gazu nie ruszaj bo prawdopodobnie jest niewinny. Robotę psuje fabryczny sterownik benzynowy i dopiero po jego ustawieniu gaz będzie chodził tak jak należy.
                      Czekamy na aktualizację stronki

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Comment

Working...
                      X