Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kontrolka paliwa (rezerwa)

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Kontrolka paliwa (rezerwa)

Witam, mam pytanie odnosnie kontrolki paliwa (rezerwy), ktora zazwyczaj sie roswieca gdy na komputerze pokazuje mi ze mam jeszcze do przejechanie 40 km. Moje pytanie brzmi, czy gdy roswieci sie kontrolka to jak przejade te 40 km to skonczy sie mi paliwo czy moge przejechac jak zwyczajowo sie mowi te 100 km na rezerwie, czy to sie sumuje i moge przejechac 140km?

Rezerwa jest wieksza. Da sie jechac nadal gdy licznik wskazuje 0.
    Oczywiscie duzo zalezy od techniki jazdy
    Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

W dieslu po pojawieniu "0" na liczniku kilometrów do zrobienia przejechałem osobiście ponad 20km.
      Słyszałem o tym że przy mega ekonomicznej jeździe ktoś niemal 100km zrobił i nadal silnik palił, aczkolwiek próbować nie będę
      W benzynie pewnie jest podobnie, ale w mniejszej skali. Te 10-20km myślę że bez stresu można przyjąć.
      Front IC by FMIC, CG Motorsport Exclusive 8 Paddle Clutch Kit, CG Motorsport SMF kit, DPF out, front BBK K-Sport floating discs 330mm x8, rear BBK ARTMotorSport 280mm, Eibach Pro-Kit -25mm, Short Shifter, Poliuretany w zawieszeniu, forged wheels SSR-Type-C 17", a reszta to pierdoły

Comment

Ja też przejechałem chyba z 60km, kiedy na komputerze pojawiło się 0 do stacji benzynowej.
        Ale było strachu... byliśmy za granicą i nie chcieliśmy przepłacać tam za paliwo.
        Udało się, ale nie polecam przeginać
        sigpic
        UFO, 1.8 Sport
        Chcesz instrukcję serwisową? Mam ją tu

Comment

Pojemność baku wynosi teoretycznie 50 litrów. U mnie jak tankowałem raz czy dwa natychmiast potem jak akurat kontrolka się zapaliła to wchodziło około 43 litry. Wynika z tego, że teoretycznie powinno być ok. 7 litrów jeszcze w baku. Licząc, że da się dojechać wszystko (co nie jest oczywiste z uwagi na nietypowy kształt baku pod przednimi fotelami) pozostaje więc teoretycznie 70-140km zależnie od trybu jazdy co można łatwo oszacować z uzyskiwanego średniego spalania. W każdym aucie komputer pokazuje ile zostało zasięgu... i w każdym oszukuje. Ja na tą informację kompletnie nie zwracam uwagi ale można to zapewne oszacować po ilości wlanego paliwa pod korek podobnie jak w przypadku zapalenia kontrolki, tankując przy zasięgu zbliżonym do zera lub pamiętając ile kilometrów się od tego momentu przejechało i wprowadzając adekwatną matematykę Będzie to jednak i tak mniej miarodajne niż lampka rezerwy, gdyż komputer różnie to liczy - m.in. zależnie od teoretycznej wskazywanej średniej spalania, która jak wiemy w tym modelu nie zawsze jest tak do końca uczciwa.

BTW osobiście akurat zwykle nie spadam poniżej 1/4 baku, bo to jest uważane za niezdrowe m. in. dla pompy paliwa, a przede wszystkim nienawidzę się stresować, że zabraknie, więc do tego nie dopuszczam. Nie warto, cudów nie ma - i tak trzeba wlać, na powietrze nie pojedzie!
          Last edited by Alix; 29-12-2014, 21:28.
          ............................C I V I C
          .. generacje . wersje usportowione ..silniki
          . .
          Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Witam ja wczoraj tankowalem, rezerwa zapalila sie gdy komp pokazywal ze przejade 40km dojechalem do momentu 3km zasiegu i zalalem na maxa tj 46,5 litra wiec jeszcze troche benzynki bylo srednie spalanie na 600km mam 7.5l

Comment

To i ja dorzucę swoje. Na zerze przejechałem 18 km i do baku wlałem 47 litrów. Co prawda parę razy odbiło. Nie było stacji przy Autostradzie, znaczy była ale jakieś 100km wcześniej.

Comment

Ten komputer strasznie przekłamuje. Po zatankowaniu mam teoretycznie 760 km przed sobą, a w praktyce to wychodzi ~500 na pełnym baku, do 1 pojawienia się rezerwy.
                Milano Red by Gdanny0

Comment

Zamieszczone przez Gdanny0 Zobacz posta
                  Ten komputer strasznie przekłamuje. Po zatankowaniu mam teoretycznie 760 km przed sobą, a w praktyce to wychodzi ~500 na pełnym baku, do 1 pojawienia się rezerwy.
                  I to w 2 strony przekłamuje do potrzeb pokazania zasięgu zawyża wartość spalonego paliwa przez co nawet gdy jest 0 to realnie jest jeszcze ok 6-7 litrów.
                  U mnie średnio do rezerwy wychodzi ok 640km przejechanego dystansu. .

Drugie przekłamanie jest na średnim spalaniu. Tu zaniża wartość dokładnie o 0.54l/100 w stosunku do faktycznie skonsumowanego paliwa (dla średniej pokazywanej 6.2). Co daje jakieś 8,7% przekłamania które pewnie rośnie proporcjonalnie do wzrostu średniej.
                  Last edited by MikeFoto; 24-07-2018, 14:29.
                  Moje MB2: 5D MB2 - Stanced Civic VTi-S Style
                  Moje FK2: 5D FK2 GP Executive

Comment

Mike, mamy ten sam silnik, etc. Jak uzyskujesz tak niskie spalanie? Same długie trasy? Ja nigdy swojego nie pałuje pod światłami czy w trasie, wrzucam wyższe biegi na około 3k obrotów, hamuje silnikiem kiedy się da, jak jadę dłuższy czas po prostej drodze ( nawet te 60km/h) to na tempomacie, ECO wskaźnik na 4/6 - 6/6, średnie spalanie 7,7-7,8, 60% trasa - 40% miasto. : (
                    Coś mam do regulacji w silniku? Na 100K byłem w aso na regulacji.
                    Milano Red by Gdanny0

Comment

Zamieszczone przez Gdanny0 Zobacz posta
                      Coś mam do regulacji w silniku? Na 100K byłem w aso na regulacji.
                      Spalanie zależy od wielu czynników, chociażby rozmiaru opon, stylu jazdy i trasy. Tzw 60% miasta i 40 % trasy może być diametralnie różne i często nieporównywalne (zależne od miasta i faktycznych korków). Generalnie, jak na wiek konstrukcji 1.8 jest silnikiem oszczędnym. Przy założeniu podstawowych zasad ecodrivingu (jednak bez abstrakcyjnej przesady), standardowych oponach 205/55 16 i bez tempomatu da się wykręcić w UFO czy sedanie średnie 6,5 l (mierzone pod korek, wskaźnik pokazuje wtedy u mnie 6-6,2) w cyklu mieszanym... a na spokojnej i płynnej trasie (do 120 km/h) zejść nawet do 5,6-5,9 realnego spalania.

Zaniżanie wskazań średniego spalania paliwa to fakt w tym modelu, uzależnione jest to jednak od ilości postojów i wolnej jazdy (w cyklu typowo miejskim zaniża bardzo, na trasie prawie wcale).

W moim sedanie, przy głębokiej rezerwie wchodzi 44-46 litrów. Realnie tankuję zawsze kilkanaście km po tym jak zgaśnie ostatni kwadrat, wchodzi wtedy około 42-43 l.

Pozdrawiam
                      Łukasz
                      Last edited by uki145; 25-07-2018, 22:35.

Comment

U mnie ostatnio było 3km do przejechania wg. komputera i nie dojechałem na stacje - samochód odpalał na chwile i gasł a w międzyczasie zapaliła się kontrolka akumulatora i coś nad nim.
                        Musiałem iść po baniak, dolać 5 litrów i jechać na stacje
                        Od tej pory tankuje jak mam ok 1/4 baku

Wysłane z iPhone 8 Plus za pomocą Tapatalk

Comment

z kolei w moim sedanie skala nie jest liniowa, do zapalenia rezerwy paliwo schodzi szybko, a jak tylko pomarańczowa lampka "zagości" to na 2 kreskach robię 100km, więcej nie ryzykowałem

przy spokojnej jeździe do 100km/h komputer pokazuje 5.6-5.9L
                          dynamiczniej do 150km/h to już 6.2-6.6L
                          a ja dodałbym jeszcze 0.5L do tych wyliczeń...

Comment

Working...
                          X