Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Civic Sedan 4D 2006-2010 - Zalety i Wady - zdaniem użytkowników.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Civic Sedan 4D 2006-2010 - Zalety i Wady - zdaniem użytkowników.

Pokusiłem się o Wątek w którym można by było podsumować ten Model.
    Samochód jest już sporo czasu na rynku i na pewno już można powiedzieć o nim sporo jednak od strony użytkowników a nie dziennikarzy

W pierwszym poście będę zamieszczał krótkie informacje dotyczące Zalet i Wad dotyczące tego samochodu.
    Proszę o wpisywanie uwag, opinii, spostrzeżeń itp.

Jako że auto było wyposażone w 2 silniki 1,3 Hybrid i 1,8 w przypadku opinii w temacie napędu proszę napisać o jakim silniku mowa?

Civic VIII generacji 4D SEDAN 2006 - 2010 ZALETY / WADY

Zalety

1. przyjemna linia nadwozia.
    2. przyzwoita moc nadająca się do tego samochodu
    3. skrzynia 6 biegowa.
    4. silnik 1,8 na łańcuchu rozrządu.

Wady

1. delikatne lakiery.
    2. jedna wersja silnikowa 1,8 (1799 cm³ (Moc 140 KM / 103 kW).
    3. bardzo nisko zawieszony pas przedniego zderzaka.
    4. wnętrze z dużą ilością/przewagą plastiku czasem irytujące skrzypienia.
    5. rysujące się szybki wyświetlaczy
    6. nadmierny hałas/ szum opon przenoszony do wnętrza samochodu.
    Last edited by rambo7; 13-05-2013, 07:45. Powód: edit
    Kierownik Działu Diesla

O ile się nie mylę, to Civic VIII generacji w wersji 4D był dostępny tylko w wersji z silnikiem 1,8 (lub hybryda 1,3), nie było 1,4.
    I tu właśnie jest wada, tylko jedna wersja silnika - benzyna 1,8 no i brak diesla

Comment

nikt nic więcej nie znalazł? ...bo ja nie wiele wyczytałem, może konkretne pytanie: czy wszystkie sedany VIII robione były w Turcji?
      Kierownik Działu Diesla

Comment

Były jeszcze modele z silnikami 2,0 i 1,6.
        Te z silnikiem 2,0 były produkowane w Japonii (np. 2.0GL, TypeR, Sport - ale tu chyba wszędzie kierownica nie z tej strony będzie) reszta chyba w Turcji.
        1,6 były na Turcję, Cypr i Węgry.

Typ - silnik
        FD1 - 1,8
        FD2 - 2,0
        FD3 - 1,3 hybryda
        FD4 - 1,6

Najbardziej podoba mi się sedan VIII po liftingu (podoba mi się bardziej niż sedan IX), jakby był taki z dieslem 2,2 to już bym dawno takim jeździł

Comment

Zamieszczone przez Chodak Zobacz posta
          Najbardziej podoba mi się sedan VIII po liftingu (podoba mi się bardziej niż sedan IX), jakby był taki z dieslem 2,2 to już bym dawno takim jeździł
          Mnie też się podoba.I dlatego takim jeżdzę.A w japończykach od diesla wolę benzyniaki.Japończycy robią je o wiele lepsze niż diesle.A i benzyna obecnie jest w cenie ON,jak okresowo i nawet tańsza.

Comment

Znalazłem ten temat przypadkowo przeglądając historyczne wpisy.
            Mam sedana już 2 lata, to się dopiszę..

wady:
            potwierdzam delikatność lakieru

spasowanie plastików na niskim poziomie- u mnie co jakiś czas odskakuje jedną z zaślepek przy kokpicie (prawa strona przy słupku) oraz maskownica głośnika na tylnej półce.
            Taki ot turecki humorek..

rysująca się przednia szyba - mam już wyraźnie widoczne ryski poprzeczne na skraju działania wycieraczek.

W 13lernim aucie wychodzi korozja na tylnych błotnikach (krawędzie) oraz co ciekawe u mnie - tylnej klapie duży powierzchowny pęcherz pod napisem "civic" już naprawione u pamiętnika, ale ciekawe kiedy wyjdzie ponownie..

dość irytujące stuki z zawieszenia przedniego - najprawdopodobniej odbijają się drążki kierownicze o przednią belkę
            podobnie z tylnego zawieszenia , nie wiem czy we wszystkich, ale w moim systematyczne pojedyncze stuki (będę wymieniał elementy gumowe, może coś pomoże)

słaba widoczność poprzez szerokie słupki A po prawej i lewej stronie szyby przedniej

szyba przednia dość wąska - gdy podjeżdża do linii pod światła, to niestety muszę nienaturalnie się przesyłać, żeby widzieć zmianę świateł..

Zalety:
            wystarczająco dużo miejsca w kabinie.
            układ kierowniczy
            wydajny i trwały układ hamulcowy
            dobre własności jezdne dzięki zawieszeniu wielowahaczowemu z tyłu
            komfortowe zawieszenie - w HB ponoć znacznie surowsze..
            bagażnik o dużej pojemności.
            wnęka na pełne koło zapasowe - przy instalacji gazowej można tam wcisnąć butlę 59l gazu, co daje ponad 45l użytecznej pojemności

bardzo trwały silnik oraz skrzynia biegów
            niskie spalanie
            niskie koszty użytkowania- jak na razie brak problemów technicznych.

Comment

Zamieszczone przez zadra Zobacz posta
              bagażnik o dużej pojemności.
              Naprawdę piszesz o Hondzie Civic, 8 generacji w wersji sedan ???

Comment

Zamieszczone przez eror Zobacz posta
                W wersji hybrydowej.
                Auto kierownika: Honda Civic VIII gen (FD7) Comfort, R18A2, 2011r. Był Civic VI 1.4 MB2 1995r., Accord VI 1.8 CH6 2001r.
                Auto kierowniczki: Honda Civic VII gen (EU8) LS, Hatchback 5d, D16V1 2004r.

Comment

Zamieszczone przez eror Zobacz posta

Pojemność bagażnika zależy od potrzeb dla jednego jak wejdą dwie siatki z zakupami to duży a drugi włoży pół tira i dalej narzeka że mały

A sedan jak na wielowachacz z tyłu ma bagażnik naprawdę spory. w porównaniu z HB

Comment

Zamieszczone przez falcong700 Zobacz posta
                    Zamieszczone przez eror

Pojemność bagażnika zależy od potrzeb dla jednego jak wejdą dwie siatki z zakupami to duży a drugi włoży pół tira i dalej narzeka że mały

A sedan jak na wielowachacz z tyłu ma bagażnik naprawdę spory. w porównaniu z HB
                    No może i tak a ja w rzyciu miałem tylko dwa sedany: VW Jettę I (jakiś malutki na dzisiejsze standardy bagażnik) i Ave I z bagażnikiem 500l. No i teraz Civic. Poza tym rozpuszczony jestem kombiakami, wanami itp wynalazkami:-)

Comment

Wg mnie bagażnik - blisko 400l w sedanie tego segmentu to duży bagażnik.
                      Miałem kiedyś peugeota 407 - również w sedanie, segment większy a bagażnik tylko 407l..

Poza tym jak zauważyliście - w zależności jakie kto ma potrzeby

Hb ma mniejszą pojemność bagażnika, we wnęce koła nie mieści się pełne kolo a tylko dojazdówka, a poza tym jest tylna półka która czasami wydaje niepotrzebne dźwięki w czasie jazdy po dziurach.
                      Nie wspomnę już kolejny raz o wyższym komforcie jazdy w sedanie i wielowahaczu.
                      Być może również jest trochę więcej miejsca z tyłu - w drugim rzędzie foteli, ale nie jestem w stanie porównać do hb.

Comment

Miejsca w HB z tyłu jest spoko. Mam 188 cm wzrostu , fotela nie mam odsuniętego na maxa a z tyłu za mną spokojnie ktoś może usiąść . jechał kiedyś mój syn . mówił że nóg wyciągnąć nie można ale ciasnoty nie ma.
                        No fakt komfort większy, ale to wielowachacz . Tylko sedan to limusin a HB to bardziej gokard do poszalenia tak mi się skojarzenia nasunęły . Mam HB ale na komfort nie narzekam Auto jest twarde ale jak muszę pojechać szybko bo zakręcie to wiem że się nie zerwie.

Comment

sedan 2007 / 1,8 benzyna - wg mnie jedyna wada to głośno w środku
                          po założeniu gazu koszty spadły o połowę
                          autko ma jeździć - a to jeździ bez zarzutu

Comment

Working...
                          X