Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Paliwa BIO i inne dodatki do paliwa

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Paliwa BIO i inne dodatki do paliwa

Dzisiaj przy zakupie benzyny zauważyłem nad kasą napis iż paliwo sprzedawane zawiera 5% bioetanolu.Wlałem nie wiedząc o tym wcześniej kilkanaście litrów i zastanawiam się teraz czy benzyna wszędzie jest taka.A tu tylko o tym informują.Czy może tylko ta stacja, przy hipermarkecie zresztą, ma takie "dziwne" paliwo.No i czy nie jest ono czasami szkodliwe dla silników Hondy.Co sądzicie? Może unikać tej stacji.Aha i jeszcze podali że ON posiada 7% jakiś biododatków.

u mnie na stacjach też są takie napisy przy wejściu na stację i to na każdej stacji typu bp, shell, statoil i inne wiec taki chyba jest wymóg odgórnie

Comment

Zamieszczone przez jump23 Zobacz posta
      u mnie na stacjach też są takie napisy przy wejściu na stację i to na każdej stacji typu bp, shell, statoil i inne wiec taki chyba jest wymóg odgórnie
      No to jestem spokojny.Widocznie nowy przepis wprowadzili co do zamieszczania takich informacji.Trochę sie przyznam przestraszyłem.Bo w zasadzie korzystam ze stacji przy Carrefourze ponieważ mam ją po drodze.Jest tam jeszcze Neste ale nie zwróciłem uwagi czy też jest taka informacja.Skoro to normalne to można chyba zamknąc temat.Dzieki za informację i pozdrawiam.
      Last edited by jacek65; 13-04-2012, 16:10.

Comment

Powiem wam tak na ogół tankuje co tydzień za 100zł i to mi w zupełności wystarcza...... (a to, że mam obok nosa stacje Grosar) adekwatne było iż tam właśnie tankowałem tankowałem bo po ostatniej dostawie gdzie automatycznie spalanie z 9 wzrosło mi na ok. 12 litrów to już lekka przesada na kompie widniało 11,5 sytuacja adekwatnie zmieniła się po zatankowaniu paliwa 95 na SHELLU spalanie ok 9 ...na kompie wyświetliło się 9,6 i przejechałem dużo dużo więcej.... ku^^^ mac ja się pytam !!! albo musiałem zatankować jakiegoś syfa. I ja się pytam za co !! 5,89 zł ja pierd^^^^le

Comment

spokojnie .... jak to za co... za dodatki do 5% rzepaku z Biedronki w PB prawem dopuszczone od 1go kwietnia, w dieslu jest to samo albo nawet gorzej bo do 7% (w praktyce pewnie jeszcze więcej) to teraz będzie standard (kiedyś do 7% było BIO i w życiu tego nie lałem) teraz to jest już standard paliwo. Nie wiem jak kto motor będzie znosił ale cienko to widzę.
          Kierownik Działu Diesla

Comment

5% to jest dodatku bioetanolu do benzyn,o czym pisałem .A 7%, z tego co informują, to jest dodatków do diesla.Być może i oleju z biedronki.Prawdę mówiąc też sie obawiam o silnik.Jak bedzie się sprawował na takiej mieszance.Ale cóż nie ma wyjścia skoro wszedzie to sprzedają.Dobrze chociaż że obecnie mniej jeżdzę, to i może silnik dłużej wytrzyma.

Comment

Working...
            X