Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Civic 4d - komputer i prędkościomierz klamie?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Civic 4d - komputer i prędkościomierz klamie?

Witam,
    Nowy Civic sedan - pierwsze kilka pomiarów i wychodzi mi, że średnie spalanie w "komputerku" kłamie - zaniże jakieś 7-8%, za to prędkościomierz wręcz przeciwnie - jakby zawyżał niezależnie od prędkości jakieś 7%.... Porównywałem ze sprawdzonym GPSem, ale jeszcze potestuję.
    Oczywiscie opony fabryczne - 205/55/R16. Serwis mętnie zeznaje, że nie wie....
    Pawel B

Poradż tym w serwisie,żeby zmienili pracę.Od tego są,żeby wiedzieć.Mają szkolenia,manuale itp.Totalna olewka klienta.
    ビートル ジョン

Comment

proponuje zmienic servis,bo ten poniżej krytyki

Comment

co do predkosciomierza to o ile wiem w kazdym aucie jest tak ze zawyza predkosc poniewaz producenci nie sa w stanie (albo jest to zbyt kosztowne) zrobic w 100% dokladnego predkosciomierza wiec zeby uzytkownik nie mial problemow przez zanizenie predkosci to jest ona zawyzana, co do spalania, tez moze byc bledne co juz bedzie wynikalo z samej niedokladnosci, np komputer w puntach ma blad ok 0,5l,

Comment

kurcze, u mnie tez sa roznice w predkosci na nawigacji i na predkosciomierzu, ale jakos nie zastanowilo mnie to na tyle zeby zaczac sie myślec dlaczego. ale moze w hondzie wynika to z tego ze jest cyfrowy wyswietlacz, a na wskazowkowych nie zwraca sie na takie niedokladnosci uwagi

Comment

Zamieszczone przez PawelB Zobacz posta
            za to prędkościomierz wręcz przeciwnie - jakby zawyżał niezależnie od prędkości jakieś 7%.... Porównywałem ze sprawdzonym GPSem, ale jeszcze potestuję.
            Przede wszystkim nie ma czegoś takiego jak "sprawdzony GPS" wszystkie pokazuja prędkość tak samo jeżeli mają poprawne odczyty współrżednych w czasie ruchu a prędkość na nich wyświetlana jest prawdziwa bo liczona jest ze wzoru ją opisującego.
            Co do zawyżania to też jest ok. Każdy mój samochód i motocykl zawyżał od 5 do 10%. Tak jest to robione seryjnie i celowo przez producenta. Z tego co mi wiadomo to ponoć szwedzkie samochody mają poprawnie wyskalowane prędkościomierze - ale mogę być w błędzie.
            h16v
            Civic i-CTDi
            średnie spalanie

Comment

Zamieszczone przez h16v Zobacz posta
              Przede wszystkim nie ma czegoś takiego jak "sprawdzony GPS" wszystkie pokazuja prędkość tak samo jeżeli mają poprawne odczyty współrżednych w czasie ruchu a prędkość na nich wyświetlana jest prawdziwa bo liczona jest ze wzoru ją opisującego.
              Co do zawyżania to też jest ok. Każdy mój samochód i motocykl zawyżał od 5 do 10%. Tak jest to robione seryjnie i celowo przez producenta. Z tego co mi wiadomo to ponoć szwedzkie samochody mają poprawnie wyskalowane prędkościomierze - ale mogę być w błędzie.
              No nie koniecznie.... soft potrafi wszystko zepsuć....
              Co do zawyżania, to zwykle robiło się to tak, żeby błąd rósł ze wzrostem predkosci - tu jest praktycznie stały. Faktem jest, że wyswietlacz cyfrowy swoje robi w percepcji, ale jak zwalniam w terenie zabudowanym, to jakos nie chce mi się przeliczać czy juz wystarczy.....

Comment

Z tego co wiem (czytałem) to praktycznie każde auto nie ma dokładnych wskazań licznika. Zawsze pokazuje trochę więcej. Nie jest to więc przypadłość naszych Hondek. Czytałem gdzieś dosyć dawno temu taką teorię, że producenci tak kalibrują licznik aby po założeniu przez klienta nawet największych opon jakie mu się zmieszczą, samochód nie jechał nigdy szybciej niż pokazuje licznik.Ile w tej teorii prawdy nie wiem, ale wygląda ona na dosyć logiczną.
                Pozdrawiam

Comment

No nie koniecznie.... soft potrafi wszystko zepsuć....
                  No to ciekawą teorię przedstawiłeś - możesz rozwinąć???
                  h16v
                  Civic i-CTDi
                  średnie spalanie

Comment

witam. Mam civa z 2008 i przejechałem 9500 km i zauważyłem że komp o 0.4l zawyża spalanie. nie przejmuję się tym zawsze sam przeliczam spalanie. Gdyby różnice wynosiły powyżej litra to bym się martwił

Comment

a gdyby nie

to co wtedy każdy fotoradar ma nas na zdjęciu czy tego chcemy czy nie. Poza tym która firma zaniży osiągi samochodu????.

Comment

Zamieszczone przez termos Zobacz posta
                        witam. Mam civa z 2008 i przejechałem 9500 km i zauważyłem że komp o 0.4l zawyża spalanie. nie przejmuję się tym zawsze sam przeliczam spalanie. Gdyby różnice wynosiły powyżej litra to bym się martwił
                        A u mnie nie wiem czy nie zaniża.Jechałem dzisiaj trasą w miarę spokolnie i kopm pokazywał mi spalanie 5,5-5,7l/100.Przy silniku 1,8 to nie za małe?

Comment

Zamieszczone przez termos Zobacz posta
                          ....zauważyłem że komp o 0.4l zawyża spalanie.
                          Chyba jesteś jedynym, któremu zaniża U mnie też jest średnio 0,4 L ale w drugą stronę
                          Jacek - napisz jakie spalanie uzyskałeś po wyjeżdżeniu całego baku. Ja też się kiedyś podniecałem gdy po 100 km pokazywał 5,4 - niestety wystarczy jeden popołudniowy korek, kilka przyspieszeń i przy tankowaniu w najlepszym razie wychodzi 7,8 L. Przestałem patrzeć na spalanie. Po prostu jeżdżę a jazda sprawia mi radość

Comment

Co do zawyżania, to zwykle robiło się to tak, żeby błąd rósł ze wzrostem predkosci - tu jest praktycznie stały.
                            Owszem, około 7-8 kmh. Przynajmniej tak twierdzi tomtom i garmin. Malo uciążliwe i mało przeszkadzające.

Zamieszczone przez 1z1 Zobacz posta
                            to co wtedy każdy fotoradar ma nas na zdjęciu czy tego chcemy czy nie. Poza tym która firma zaniży osiągi samochodu????.
                            Wierz, ze ciężarówka po założeniu nowych opon robi się szybsza?
                            Wiesz, ze producent musi przewidzieć takie rzeczy jak zużywające się opony itd. Do tego, gdyby licznik był wyskalowany idealnie to co drugi po mandacie za prędkość szedłby do sadu i skarżył producenta, ze licznik pokazywał mniej. Były już takie przypadki.
                            Last edited by Gość; 21-11-2009, 20:49.

Comment

ok 7-8 km/h zaniża prędkość wg automapy

Comment

Working...
                              X