Witam. Zostałem 4 miesiące temu posiadaczem Civica 1.8 VIII. Super autko, wszystko w sumie gra. Co najbardziej mnie denerwuje to odpryski na szybie przedniej. Wydaje mi się, że pojawiają się co chwilę nowe. Nie jeżdżę znowu jakimiś drogami żwirowymi, a odpryski się pojawiają. Nie wiem skąd, czy ta szyba jakaś delikatna w tym modelu, czy co?! Planowałem podjechać do zakładu montażu szyb zapytać o naprawę takiego odprysku, ale jak zauważyłem więcej to chyba się ta impreza nie opłaca. Czy też tak macie? Można takie małe odpryski samemu czymś "zatuszować"?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Odpryski na szybie przedniej
Collapse
X
-
Widzę że lecisz na 2 fronty
No to jeszcze raz:
U mnie (5D 2006) też jest 6 malutkich odprysków wielkości ok 1 do 2 mm, ale są głównie po stronie pasażera więc niespecjalnie mi przeszkadzają.
Mam ubezpieczone szyby. Na razie nie robię nic, ale jak pojawi się coś większego to pewnie skorzystam z AC.
W polisie jest opcja niewielkiego podwyższenia składki tak, żeby przy wymianie szyby nie stracić zniżek.
Czas pokaże...
-
Pasta polerska wątpie że pomoże. Moja siostra kupiła nową astrę, po zimie, od zwykłego skrobania plastikową skrobaczką pojawiło się sporo rys... Ręce opadają, teraz nawet szkło podrabiają :P Była w ASO, próbowali to spolerować i nic nie dało, więc wątpię że w Twoim przypadku to coś da.Życie jest za krótkie, żeby jeździć dieslem...
Comment
-
Witam ponownie !!!!!
podczas szarżowania weekendowego (spokojnej jazdy:P) miałem pecha bo nie wiadomo skąd prysnął mi kamyk w przednią szybę kurf&^*%** mać !!! takie trzy punkciki jeden malutki odprysk plus dwie kropki ;/ prawdę mówiąc to trochę mnie to wkurza.;/ stąd pytanie do WAS !!!! MOŻNA coś z tym zrobić? nie wiem jakoś wypolerować, itd itp ? żeby jakoś zniwelować ten odprysk ?
Comment
-
W specjalistycznych zakładach szyb samochodowych mają taką żywicę, którą wypełniają ubytki w szybach. Zwykle mają egzemplarz pokazowy, który wygląda przecudnie. Wszystko zależy od wielkości i głębokości odprysku. Czasem warto takie coś zabezpieczyć, żeby nie stało się zarodkiem dla pajączka na szybie.
Comment
-
Zamieszczone przez qdt Zobacz postaW specjalistycznych zakładach szyb samochodowych mają taką żywicę, którą wypełniają ubytki w szybach. Zwykle mają egzemplarz pokazowy, który wygląda przecudnie. Wszystko zależy od wielkości i głębokości odprysku. Czasem warto takie coś zabezpieczyć, żeby nie stało się zarodkiem dla pajączka na szybie.mam na myśli pęknięcie w postaci poziomej bądź pionowej kreski w zależności jaka jest duża i pamiętam jak łatałem pasiora po podobnym zdarzeniu tylko, że szyba miała pęknięcie na ok pół centa wtedy zdecydowałem się na zabieg w postaci żywica i nawiertu i szczerze nie wyglądało to zza dobrze, ale najważniejsze, że spełniało drugą funkcję mianowicie zapobiegało dalszemu pęknięciu. Wracając do Hani podjechałem do "szybiarzy" powiedzieli, że nie opłaca się tergo robić gdyż po robocie będzie wyglądało jeszcze gorzej itd... więc sam już nie wiem o co kaman ? przypominam, że kamień zrobił mi mały odprysk (nie ma pęknięcia w postaci pion bądź poz. kreski)....
Comment
-
A co zrobiś z rysą od kamyczka, którego przeciągnęła wycieraczka? Czy to jakoś polerują, ile to kosztuje i czy to nie zniekształca szyby i nie pogarsza widoczności?W ostatnim tygodniu miałem takiego pecha i.... piękny łuk po stronie kierowcy, dwa milimetry na szerokość, 50 cm na długość. Piękny zmatowiony fragment szyby w Hani.
Jakaś ta Hanka w ogóle delikatna jest - macha cała w odpryskach, lakier porysowany od ściągania śniegu miękką szczotką, jeszcze teraz ta szyba. Ciuekawe ile kPLN kosztuje wymiana całej szyby.
Pozdrawiam
Comment
-
Zamieszczone przez myslav Zobacz postaA co zrobiś z rysą od kamyczka, którego przeciągnęła wycieraczka? Czy to jakoś polerują, ile to kosztuje i czy to nie zniekształca szyby i nie pogarsza widoczności?W ostatnim tygodniu miałem takiego pecha i.... piękny łuk po stronie kierowcy, dwa milimetry na szerokość, 50 cm na długość. Piękny zmatowiony fragment szyby w Hani.
Jakaś ta Hanka w ogóle delikatna jest - macha cała w odpryskach, lakier porysowany od ściągania śniegu miękką szczotką, jeszcze teraz ta szyba. Ciuekawe ile kPLN kosztuje wymiana całej szyby.
Pozdrawiam
Comment
-
Zamieszczone przez Suruwa Zobacz postaspolerowałem pastą polerską.
Będę wdzięczny
Comment
-
Zamieszczone przez japs Zobacz postaMożesz napisać jaką pastą i czym polerowałeś?
Będę wdzięczny
Comment
-
Zamieszczone przez Suruwa Zobacz postaU siebie rysy od wycieraczki spolerowałem pastą polerską, spróbuj powinno pomóc.
Jednak nie będę ryzykowac z pastą tempo. Zamówiłem tę pastę z allegro specjalnie do szyb. Dam znac jaki efekt.
Zamieszczone przez myslavJednak nie będę ryzykowac z pastą tempo. Zamówiłem tę pastę z allegro specjalnie do szyb. Dam znac jaki efekt.
Comment
-
Napisz czy ci zrobili coś z tą szybą.Jestem ciekaw bo mnie kiedyś powiedziano iż porysowanych szyb się nie wypoleruje.Porysowała mi się boczna szyba bo coś ostrego się musiało dostać między uszczelkę a nią.I pytałem u niby fachowców.
Ale to było kilka lat temu i może obecnie są już jakieś sposoby.
Comment
-
Jeśli boczna to możesz spróbować T-Cut Glass Polish. Piszę o bocznej, bo przy ręcznym polerowaniu potrafi zrobić z szyby soczewkę jak pisał Myslav, a na przedniej szybie to mało sympatyczna sprawa. Mnie jakiś kretyn "namalował" czymś ostrym kilka figur geometrycznych na szybie od strony kierowcy. Choć może to altruista bo lakier oszczędził ?Zastosowałem ten środek w formie pasty z tubki. U mnie zdał egzamin. Rysy były stosunkowo płytkie ale wyraźne i o ostrych krawędziach. Zbierały kurz i brud aż niemiło. Po wypolerowaniu część rys zniknęła całkowicie, a dwie najgłębsze może dostrzec tylko uważny obserwator lub ten, kto wie gdzie były. Na bocznej szybie, szczególnie jeśli nie jest to na linii oko-lusterko, nawet delikatna soczewka nie ma większego znaczenia. Pozdrawiam i życzę powodzenia przy ewentualnej próbie usunięcia rys.
Comment
Comment