Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ryski, kropki i inne rzeczy na lakierze

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Ryski, kropki i inne rzeczy na lakierze

Witam wszystkich, od paru dni jestem posiadaczem Hani z 2006r. samochód nie jest nowy, posiada wiele elementów do poprawy (niestety) i stąd pytanie do WAS, pierwsze to czy bawić się w to samemu (mam na myśli zaprawki), a jak tak to skąd odczytać kod lakieru ? pytanie drugie jak się do tego zabrać? i ostatnie gdzie kupować? czy w ASO? czy też w sklepie lakierniczym ? Najbardziej rażą mnie małe ryski na błotniku (delikatne zarysowania), oprócz tego prawy róg tylni ego zderzaka jest też trochę zadrapany) a może znacie inne METODY ?

z góry dzięki "rookie"

A nie da się tego spolerować ? odpryski od kamieni możesz pobawić się w zaprawki kupisz w ASO po nr vin lub nr lakieru możesz spisać z tabliczki po otwarciu drzwi kierowcy. Również znajdziesz nr lakieru pod maską. Jaki kolo auta ?

Comment

Dzięki za odpowiedź, jutro zadzwonię do ASO i popytam w jakiej cenie mają kolorki i czy jest szansa (wysłania produktu) jestem z Tarnowa - niestety najbliższe ASO jest w Rzeszowie, bądź Krak, popytam jeszcze w typowych (sklepach z lakierami) może coś dobiorę (na szczęście są to małe zadrapania więc zwykła dobra zaprawka powinna załatwić sprawę)

A co do spolerowania to spróbuje mam gdzieś nawet pastę TEMPO - może ona coś wskóra ?

Comment

Hmmm Tempo porysuje jeszcze bardziej, może udaj się do jakieś firmy zajmującej się korektą lakieru.

Comment

Zamieszczone przez Paluch Zobacz posta
          Hmmm Tempo porysuje jeszcze bardziej, może udaj się do jakieś firmy zajmującej się korektą lakieru.
          ja polerowałem Tempo i to jakaś bzdura rysy ładnie znikają a lakier na mojej hance jest tak miękki że możn go porysować dosłownie paznokciem

Comment

przetrzyj IPA i zobacz tempo maskuje rysy a nie usuwa. A polerowaniem na pewno nazwać się tego nie da.

Comment

Ludzie co wy wypisujecie, przepraszam- za bzdury. Jeżeli jest rysa, która zdrapała tylko wierzchnią warstwę lakieru /metalik/, to można pastą np: bardzo dobrą pastą TEMPO. /Paluch,pasta TEMPO nic nie maskuje, jest to pasta LEKKOSCIERNA/ spolerować to miejsce i śladu nie powinno być. Jeżeli rysa jest głęboka, wydrapana jest "baza" kolor, to żadna pasta nie pomoże, również lakier zaprawkowy, którym możemy jedynie bardzo małe odpryski np: po kamykach, przykryć. Ale ślady pozostaną.
              WADE 1982, jak nie są to głębokie porysowanie można to zrobić samemu /trochę wiedzy o lakiernictwie/. Aby przywrócić mocno porysowanemu elementowi pierwotny wygląd, niestety ale trzeba go w całości pomalować.

Comment

Człowieku ale z kim Ty próbujesz rozmawiać o paście tempo ? Prowadzę działalność zajmującą się korektą lakieru i prawidłowym dbaniem o auto. I nie sądzę żebyś nauczył mnie czegoś o paście tempo. Proszę dowód. I na przyszłość proszę nie ucz mnie o pastach lekko ściernych.
                Element 50/50 jak widać prawa strona poddana została korekcie lakieru:

A tu prawa strona przejechana została pastą tempo i ZOSTAŁY USUNIĘTE WYPEŁNIACZE, KTÓRE TA PASTA POSIADA:

Lewa strona bez korekty, środek korekta lakieru, prawa strona korekta lakieru następnie Twoja pasta TEMPO:

Comment

slang 55 bardzo dziękuje za odpowiedź, Panowie spokojnie, bez żadnych kłótni jutro podjadę do lakiernika i poproszę o "fachową radę" zobaczymy co powie, co do różnych past typu TEMPO, zaprawek to zza bardzo dużego pojęcia nie mam - dlatego proszę o radę WAS , człowiek się łapię czasem wszystkiego co może "sam zrobić" zza niewielką kwotę licząc na dobry efekt, i że na jakiś czas powinno wystarczyć..

Mam jeszcze takie pytanie z innej beczki a nie chce zaczynać drugiego tematu a mianowicie na mniejszym wyświetlaczu: który wyświetla spalanie, ilość paliwa w baku itd - zauważyłem że mam taką kreskę piniową tak jakby wypalony piksel ? (wypalony pionowo piksel) , czy da się coś z tym wyświetlaczem zrobić? czy po prostu już tak musi być?

Comment

Tym samym tonem.
                    Człowieku również nie ucz mnie. To że prowadzisz działalność nie upoważnia Cię do takiego języka. Ciekawe jaka masz opinię u klientów? chyba ich coraz mniej...
                    A teraz do sprawy. Twój wywód dotyczy ingerencji w powierzchnie lakieru w warunkach warsztatowych, co niewątpliwie związane jest z jakimiś kosztami. I bez wątpienia efekt będzie nieporównywalny, tu jest pełna zgoda. W moim tekście /wyżej/ opisałem co można zrobić samemu w warunkach domowych, nie mając całego arsenału akcesoriów służących do tego celu, a tylko minimum chęci i wiedzy na ten temat.
                    Pozdrawiam

Comment

WADE1982 ten wyświetlacz wielofunkcyjny lub jak kto woli komputer pokładowy, który wyświetla: chwilowe zużycie paliwa l/100km, szacunkowa odległość z jaką można przejechać przy obecnym poziomie paliwa /nie ilość paliwa w zbior./, czas jazdy od ostatniego włączenia silnika, średnia prędkość, średnie zużycie paliwa od ostatniego wyzerowania /A i B/ pod kreską poziomą: licznik przebiegu okresowego A i B, licznik kilometrów i temperatura. W temacie tej kreski: napisz jak ona wygląda, w którym miejscu, wyświetlacz jest czarny dane na biało a kreska jaka?
                      Jeżeli nie przeszkadza Ci w odczycie danych z wyświetlacza to nie ma co kombinować, przyzwyczaić się do tego i jeżdzić, gdyż wymiana obrotomierza to spory wydatek.

Comment

Ale ja nie mówię, że trzeba od razu zakupować pełną paletę kosmetyków i akcesoriów do nich. W domowych warunkach można osiągnąć lepsze efekty niż pasta TEMPO. Odpowiedziałem Ci takim tonem jak Ty mi. Pasta tempo rysuje lakier a nie poprawia jego stan, zostało to niejednokrotnie udowodnione. Taką pastę chwalą (nie obraź się), dziadkowie myjący auto szmatą w deszczu lub mopem. Do ręcznej pielęgnacji polecam Ci jak i również innym użytkownikom produkt Meguiar's Ultimate Compound
                        + aplikator do niego o nazwie Tri-color. Zobaczysz od razu różnicę co do pasty tempo. Do WADE1982 - niestety ale wyświetlacza nie ruszaj, ponieważ ma powłokę antyrefleksyjną, chcąc usunąć rysę (o ile jest to rysa) usuniesz również powłokę, co uniemożliwi Ci odczyty w słońcu.
                        Last edited by Paluch; 19-06-2011, 23:05.

Comment

Kreska wygląda, jak taki biały wypalony piksel oczywiście w dzień praktycznie jej nie widać (taka blada kreseczka na mniejszym środkowym wyświetlaczu), natomiast wieczorem można już zauważyć różnicę, (blady piksel=czarna kreska) tak jak pisałem pionowa kreska ma szerokości ok.1 mm i jest na całej długości "na mniejszym wyświetlaczu bodajże w miejscu gdzie zaczyna się literka A.....) nie przeszkadza w odczytywaniu danych ale sami wiecie............ (wszystko wqrw. na samym początku zwłaszcza jak się kupi samochód - to chciałoby się by było pięknie i kolorowo)
                          p.s. zresztą wieczorem zrobię zdjęcia to WAM pokaże.

Comment

Nigdy pasty TEMPO !!!! bardziej porysujesz niz spolerujesz !! Obecne lakiery sa wodne i bardzo miekie dlatego delikatnie , jesli rysa nie jest gleboka to znaczy nie wiedac bialego podkladu pod lakierem to da sie spolerowac recznie , mechaniczie z zadowalajacym efektem , natomoiast jesli jest do podkladu to nic nie spolerujesz mozna sie pobawic w zaprawki nakladane wykalaczka i pozniejsze spolerowanie efekt bedzie zalezny od wkladu pracy . Zawsze po polerce trzeba nalozyc WOSK najlepiej 2-3 cienkie warstwy !!! Do spolerowania rys polecam Meguiar's Ultimate Compound ( na glebsze rysy ) albo do odswiezenia lakieru SwirlX lub Paint Clener Step 2 , oczywiscie wszelkie korekty lakieru po wszesniejszym glinkowaniu.

Comment

Witam do naszych Hani stosujmy TYLKO kosmetyki najwyższej półki w/w firmy .Sam stosuję już około 1,5 roku efekty niesamowite

Comment

Working...
                              X