Co do awaryjności i obsługi w ASO to mam dokładnie przeciwne doświadczenie Toyota vs Honda - dużo lepiej się dogaduję z ASO Biela Hondy we Wrocławiu niż z Alan Auto Toyoty, a są ceny porównywalne. W Hondzie nic mi się nie zepsuło jak dotąd z Toytoyem różnie mi bywało... Znam kilku przedstawicieli z firm farmaceutycznych, ponoć Aurisy po 150kkm mają diesle i układy przeniesienia napędu do generalnego remontu, że prawie nikt nie korzysta z prawa pierwokupu tych aut... Jednemu z nich Auris nawet się zapalił w trakcie jazdy! Z kolei w Avesisie III, szczególnie w tych bogatszych wersjach, często pada elektronika, odpadają rolety bagażnika, sypie się deska rozdzielcza itp. To już nie ta Toyota, co w czasach Cariny E / Avensisa I i Corolli VII. Może i trochę Honda już nie jak Civic V / VI z Japonii, ale wciąż niewiele jest tu problemów z elektroniką czy naprawdę poważnych awarii.
Honda celuje w innych użytkowników niż Toyota, stąd Toytoye są z definicji bardziej komfortowe. Ale jak dla mnie, przede wszystkim bardziej nudne - od designu zaczynając na wrażeniach z jazdy kończąc. Tu jednak biorąc pod uwagę użytkownika rzeczywiście Auris może być lepszym wyborem - byle w benzynie. A jak Civic to lepiej sedan - ma miększe nastawy zawieszenia, bardziej adekwatnie do słusznego wieku wygląda, choć z kolei jest tylko 1.8. Natomiast silniki Hondy chyba jednak są efektywniejsze - mój 1.8 pali mniej niż Aurisa 1.6, a jego dynamika jest odczuwalnie lepsza (mimo niby niewielkiej różnicy 132 vs 140KM) - w dragu kolega z Aurisa "znikał na horyzoncie".
Honda celuje w innych użytkowników niż Toyota, stąd Toytoye są z definicji bardziej komfortowe. Ale jak dla mnie, przede wszystkim bardziej nudne - od designu zaczynając na wrażeniach z jazdy kończąc. Tu jednak biorąc pod uwagę użytkownika rzeczywiście Auris może być lepszym wyborem - byle w benzynie. A jak Civic to lepiej sedan - ma miększe nastawy zawieszenia, bardziej adekwatnie do słusznego wieku wygląda, choć z kolei jest tylko 1.8. Natomiast silniki Hondy chyba jednak są efektywniejsze - mój 1.8 pali mniej niż Aurisa 1.6, a jego dynamika jest odczuwalnie lepsza (mimo niby niewielkiej różnicy 132 vs 140KM) - w dragu kolega z Aurisa "znikał na horyzoncie".
Comment