Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pika jak nie zapniesz pasa. Jak się tego pozbyć?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Pika jak nie zapniesz pasa. Jak się tego pozbyć?

Nie wiecie czy w serwisie mogą wyłączyć sygnalizacje niezapiętych pasów? Pytam ale domyślam się że nie, w volkswagenie kiedyś nie chcieli mi wyłączyć więc i tu pewnie tak samo. Do jakiegoś garażowego mechanika strach iść bo jak później dojdą w ASO że coś było grzebane to zaraz będzie im się chciało gwarancję cofnąć. Aktualnie jak jeżdżę po mieście i co chwila gdzieś wychodzę z samochodu to mam pas zapięty pod tyłkiem zauważyłem jednak że od jeżdżenia w ten sposób po pół roku przetarły mi się już trochę pasy w miejscu tej zapinki, swoją drogą chyba jakieś kiepskie te pasy bo w innych autach postępowałem w ten sam sposób i pasy się nie przecierały. Może ktoś pytał o możliwość odłączenia tej denerwującej pikawki w ASO? Jeżeli tak to proszę o informacje

w miescie tez moze Ci sie cos stac wiec lepiej je zapinaj a odlaczenie chyba nie jest trudne trzeba zlikwidowac czujnik ?
    http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=19623 < zapraszam NAKLEJKI !!!
    ヒイロ zapraszam jako handlowiec
    i http://www.netsprint.pl/serwis oraz http://www.newspoint.pl/

Comment

Kumpel w Megance odłączył kabelek od tej zapinki przy fotelu w ktorą wpinasz pas Moze w hani tez tak jest Tez mnie to wkurzało jak jezdziłem jego bryką Bo np. jak wjezdzam do centrum handlowego gdzie jade 20km/h i musze manewrować to mi pas nie potrrzebny Ale rob tak tylko w takich sytuacjach Bezpieczenstwo ponad wszystkim !

Comment

Pasy nie tylko cię chronią przed uderzeniem w szybę przy dużej prędkości,ale jak masz poduszki to niezapięcie pasów w momencie odpalenia poduszki może spowodować obrażenia twarzy i głowy.A poduszka może odpalić jak np.ktoś w ciebie wjedzie z przodu.I nawet jak jedziesz 20km to jest to niebezpieczne dla kierowcy.Zresztą w instrukcjach obsługi piszą aby bezwzględnie zapinać pasy przy poduszkach.Tym bardziej jak w np.Civicu są automatyczne napinacze pasów przy odpalaniu poduszek.Jak kiedyś auta poduszek nie miały to faktycznie poruszanie sie po parkingu hipermarketu bez pasów nie było niebezpieczne.Ale i wtedy nie było też sygnalizacji dzwiękowej.Tak że lepiej nie kombinuj tylko je zapinaj.Pozdrawiam
        Last edited by jacek65; 06-08-2010, 16:09.

Comment

Dziękuje bardzo za ojcowskie rady, nie prosiłem o pouczenie, ani też nie pytałem czy pasy trzeba zapinać czy nie trzeba. Jeżeli chcesz już pouczać to powinieneś podnieść troszkę swoją wiedzę, bo wydaje mi się że jeżeli pas jest niezapięty wtedy poduszka nie odpala.

Comment

A Ty kaban powinienes poprawić u siebie czytanie ze zrozumieniem Jacek 65 wcale tak nie napisał A zwrot ,, automatyczne napinacze pasów przy odpalaniu poduszek'' nie oznacza ze bez pasów poduszka nie odpali , tylko ze pasy bedą ci maksymalnie trzymac przy fotelu w momencie wystrzału poduszek azeby one nie wystrzeliły ci prosto w twarz Ja ci napisałem w ktorą stronę mierzyć aby ten dzwiek wyłączyć bo skoro masz jezdzić z pasem pod tyłkiem to moze lepiej jak byś ten dzwiek wyłączył

Comment

Doskonale rozumiem co napisał Jacek 65. Według niego niezapięcie pasów jest niebezpieczne nawet na postoju bo ktoś może Cię lekko stuknąć a wtedy poduszka odpali i samo wystrzelenie poduszki może zrobić Ci krzywdę, choć zderzenie wcale nie było groźne. Tylko na tyle ile się orientuje jeżeli nie mamy zapiętych pasów system nie odpala poduszek właśnie dlatego że mogło to by przynieść więcej szkody niż pożytku, nie jestem pewien czy w hondzie też tak to działa ale wydawałoby się to sensowe i logiczne więc pewnie tak jest. Sposobem o ktorym mówiłeś a mianowicie odłączeniem kabla od zapinki być może dało by się wyeliminować pikanie ale wtedy komputer również wtedy kiedy miałbym zapięte pasy uznałby że są niezapięte, więc poduszka nie odpaliła by także wtedy kiedy było by to potrzebne, dlatego też, ta opcja odpada, chcę pozbyć się pikania ale chcę też aby samochód miał nadal możliwość weryfikowania tego czy jestem na siedzeniu czy też nie Bez problemu mógłbym pojechać do jakiegoś niezależnego warsztatu tam podłączyli by komputer kliknęli co trzeba i po sprawie, mój kolega tak zrobił tyle tylko że nie miał samochodu na gwarancji, a wiadomo jak ASO zareagowałoby gdyby wykryło że ktoś grzebał przy aucie.
              Chciałbym się jedynie dowiedzieć czy ktoś był ze sprawą wyłączenia pikania w ASO i z jakim skutkiem to była wizyta Za dobre rady w stylu żeby zapinać pasy lub myć codziennie ząbki bardzo dziękuje ale nie to było tematem postu
              Last edited by Gość; 06-08-2010, 19:17.

Comment

hmmm ,,System ktory nie wystrzeli poduszki z powodu nie zapietych pasów '' Ciekawe kto to wymyslił Pewnie dostal za to Pokojową nagrodę Nobla Nie ma takiego systemu w autach ...
                Jedynie istnieje manualny wyłącznik poduszki pasazera abyś mogł bezpiecznie przewozić fotelik z przodu Niektorzy wyłączają ją tez wtedy kiedy podrozują sami tzn bez pasazera ze względów czysto finansowych
                Last edited by greg4uk; 06-08-2010, 19:33.

Comment

Zamieszczone przez greg4uk Zobacz posta
                  hmmm ,,System ktory nie wystrzeli poduszki z powodu nie zapietych pasów '' Ciekawe kto to wymyslił Pewnie dostal za to Pokojową nagrodę Nobla Nie ma takiego systemu w autach ...
                  Powiem tak, nie wiem czy we wszystkich ale na pewno w większości nowych aut tak jest. To że nie wiesz o istnieniu takiego system nie oznacza że go nie ma, najpierw sprawdź, nie mam na myśli oczywiście żebyś w tym celu rozbił auto bez zapiętych pasów i zobaczył czy odpali czy też nie, ale np poprzez wyszukiwarkę google pewnie możesz dowiedzieć się że taki system jest, a co więcej jest powszechnie stosowany Jego autor pewnie nie dostał żadnej nagrody bo pomysł jest wręcz oczywisty, jeżeli poduszka przy niezapiętych pasach może zrobić krzywdę lepiej niech wcale nie odpala.

Comment

Odpala, odpala w każdym nowym aucie i nie musisz szukać tego w internecie, tylko że rozwalasz sobie głowę bo nie miałeś zapiętego pasa. Uwierz mi, widziałem to na własne oczy. A jeżeli nie wierzysz to spróbuj.

Comment

Zamieszczone przez kabanpastowany Zobacz posta
                      Dziękuje bardzo za ojcowskie rady, nie prosiłem o pouczenie, ani też nie pytałem czy pasy trzeba zapinać czy nie trzeba. Jeżeli chcesz już pouczać to powinieneś podnieść troszkę swoją wiedzę, bo wydaje mi się że jeżeli pas jest niezapięty wtedy poduszka nie odpala.
                      To faktycznie ci sie tylko wydaje.Znam przypadek gdzie poduszka odpaliła po załączeniu zapłonu.I pasy były niezałożone..I oczywiście nie pouczam cię .Twoja to głowa i twarz to rób co chcesz.Życzę powodzenia.I jeszcze jedno,nie pisałem że cię ktos lekko stuknie.Na parkingach co niektórzy lubia sobie czasem poszaleć.Pozdrawiam.
                      Last edited by jacek65; 06-08-2010, 20:20.

Comment

Przed zakupem Cifa jeździłem autem testowym i był wyłączony czujnik. Koleś z salonu mówił, że odłączyli sobie, bo jak jeździli po placu to im pikało. Czyli da się to jednak jakoś to wyłączyć.

Comment

Zamieszczone przez jacek65 Zobacz posta
                          Znam przypadek gdzie poduszka odpaliła po załączeniu zapłonu.
                          Zdarzają się również bardzo rzadko przypadki że auto czasami nie wiadomo dlaczego ulega samospaleniu lub też zacina się pedał gazu ale czy z tego powodu zaprzestać korzystania z samochodu? Niestety na niektóre sytuacje nic nie poradzisz, w żaden sposób nie przewidzisz, w żaden sposób nie zaradzisz choć byś był nie wiem jak ostrożny.

Comment

Auto raczej nie ulega samospaleniu.Przeważnie ktoś mu w tym pomaga.Z różnych powodów.I nie słyszałem aby pedał gazu się gdzieś zaciął.No może w maluchach były kiedyś takie przypadki.Prędzej już pedał hamulca w Toyocie.Ale to była wada fabryczna.Poduszka przeważnie też sama nie odpala.Zazwyczaj pomagają im w tym majsterkowicze samochodowi.Co myślą że dalej mają doczynienia z dużym fiatem czy polonezem.Pozdrawiam.

Comment

Zamieszczone przez jacek65 Zobacz posta
                              I nie słyszałem aby pedał gazu się gdzieś zaciął.No może w maluchach były kiedyś takie przypadki.Prędzej już pedał hamulca w Toyocie.Ale to była wada fabryczna.

pod koniec artykulu jest tez teoria o samospaleniu
                              sigpic

Comment

Working...
                              X