Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przegub i półoś

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Tak,ale musiał byś ją zerwać podczas wymiany,a to raczej mało prawdopodobne. Poza tym napisałeś że zostało to sprawdzone.
    Może to było już od dawna,tylko nie zwracałeś uwagi?

Comment

Niestety było wszystko ok, chcialem zmienic tuleje ale teraz niewiem czy jest w tym sens...
      Tak mysle czy moze odkrecic amortyzator i sprawdzic poduszke?
      Last edited by fanatyk32; 10-08-2018, 22:04.

Comment

Uszkodzony mcpherson tez da takie efekty jak sciaganie podczas przyspieszania?

Comment

Zamieszczone przez fanatyk32 Zobacz posta
          Uszkodzony mcpherson tez da takie efekty jak sciaganie podczas przyspieszania?
          O jakim rodzaju uszkodzenia mowa? Bo jeśli o skrzywieniu to tak,ale przekłada się to w linii prostej na kąt pochylenia koła.

Comment

Dzis ponownie odkręciłem koło i jak dla mnie wszystko jest ok, mcpherson nie trzeszczy ani niema luzu.
            Wszystko dobrze poskrecane, brak luzow na sworzniu, maglownicy, łączniku stabilizatora, drążku .
            Zapomniałem tylko dodać jeszcze, że po skręcie w lewo kierownica nie odbija do końca do swej pierwotnej pozycji ( zostaje jakies 10-15 stopni w lewo).

Comment

Cudów nie ma,skoro nic nie jest luźne to szukaj z lewej strony,sprawdź ciśnienie,zamień koła stronami,szukaj różnic między lewą a prawą stroną,sprawddź czy z obu stron koło ma ten sam dystans do kolumny,pomierz kąty domowymi sposobami,posadź kogoś za kółko niech rusza rusza w tył i przód a sam wypatruj czy któreś koło nie pływa bardziej,jak to wszystko nic nie da to jedź na geometrię.
              Trzeba łapać się wszystkiego i zakładać najgorsze scenariusze,nawet taki że któryś otwór na śrubę w kolumnie został rozwiercony bo kąta nie było,a przy wybijaniu sworznia się przestawiło. Nie mam dostępu do auta,mogę tylko zgadywać i opierać się na tym co zmierzysz.
              Last edited by m26; 11-08-2018, 09:55.

Comment

A więc, przyczyną sciągania kierownicy nie jest zła geometria/zbieżność, gdyż jak pisałem nic nie ruszałem w tym stopniu aby się zmieniło lecz wadliwy okazał się przegub...

Comment

Nie rozumiem związku,chyba ze był za długi ,a napisałeś że luz jest.

Comment

Witam
                    Od dłuższego czasu borykam się z wyciekającym smarem spod gumowej osłony przegubu wewnętrznego prawego od strony skrzyni. Przegub z osłoną to oryginał. Wszystko zaczęło się po wymianie pękniętej półosi (zakupiłem samą półoś i wymieniłem zostawiając przeguby i osłony bo ich stan był bez zarzutu). Po jakimś czasie smar zaczął się wychlapywać spod osłony przegubu w załączeniu zdjęcie słabo widać i jest to świeżo po zmianie opaski i czyszczeniu resztek smaru, ale i tak znów zaczyna wychodzić i widać resztki smaru na belce (zero luzu na opasce i osłona siedzi sztywno). Pierwsza założona opaska była słabej jakości,ale zaciśnięta była dobrze kolejna dwie założyłem solidne i zaciskałem na max zero luzu, a i tak zaczęły przepuszczać. Nie mam pomysłu co jest nie tak, guma osłony stara-oryginalna, ale jest raczej elastyczna, przegub bez wyraźnych wżerów, opaska zaciskana odpowiednim szczypcami. Proszę o jakieś wskazówki co jest nie tak?
                    Załączone pliki
                    Last edited by maroz; 26-08-2018, 19:25. Powód: korekta zdjęcia

Comment

Guma jest już uklepana w miejscu pod opaską.

Comment

Też tak czuję. Chociaż to dziwne, bo w Alfie zmieniałem przegub wewnętrzny, a tam w przegubie wewnętrznym jest ciekły smar i mimo, że osłona została stara to zero wycieku. Wracając do civica nie za bardzo mam chęć znów rozbierać półoś. Zwłaszcza, że składali ją w warsztacie i ciasno wprasowali krzyżak na półoś (zamiennik samej półosi z gumą) i obawiam się, że może być problem z rozbiórką. Może jakiś sposób na uszczelnienie? Ewentualnie może dałoby się osłonę "przeciągnąć" przez krzyżak?

Comment

Jest system montażu bez zdejmowania ,ale guma jest specjalna do tego i trzeba mieć narzędzie a mało który warsztat to posiada.
                          System jest już dość stary,ale wygodny,jednak trzeba osłonę dobrać idealnie bo długo nie pojeżdzi.

Comment

Dzisiaj przy okazji konserwacji podwozia, zauważyłem smar w okolicach półosi. Na górze sworznia było pełno smaru w kolorze ciemnozielonym, został on porozrzucany po feldze, zacisku hamulcowym i mocowaniu amortyzatora. Na osłonie półosi roztarł mi się, bo przed nagraniem filmu nie rzucał się na niej najbardziej w oczy.

Dodatkowo na prawej półosi mam delikatny luz. Kilka tygodni temu wymieniałem sprzęgło i zastanawiam się, czy przypadkiem mechanik czegoś nie smarował i nie zostawił nadmiaru.

Tak czy inaczej chciałbym zapytać Forumowiczów o opinię. Film poniżej (youtube):

Comment

Po zdjęciu osłony trzeba sprawdzic czy pierscień zabezpieczajacy zabierak nie spadł.

Comment

Dzięki m26. Przy najbliższej wizycie u mechanika poproszę o sprawdzenie tego. Na razie wyczyściłem ten smar, żeby zobaczyć, czy dalej będzie się pojawiał. Obejrzałem dokładnie gumową osłonę i na moje oko nie ma uszkodzeń. Za to sworzeń jest mocno usmarowany, więc może to on? Rozumiem, że luz na półosi w takim leciwym już samochodzie, to normalne.

Comment

Working...
                                X