Witajcie,
Znowu muszę poprosić Was o pomoc. Samochód: Civic sedan, 2005 r. 7 gen. po FL, klimatyzacja automatyczna.
W samochodzie występuje dziwne chrobotanie przy skręcaniu w prawo. Na początku występowało przy prędkości ok. 70 km/h przy zjeździe ślimakiem na ekspresówkę (czyli dosyć szybko, jak dla mnie, ograniczenie było 50 km/h), ostatnio zauważyłem też przy skręcie w prawo na skrzyżowaniu, gdy toczyłem się z 15 km/h.
Wielka prośba do Was o obejrzenie dwóch poniższych filmików (krótkich) na maksymalnej głośności.
Dodatkowe informacje:
Pomóżcie:
Niestety mechanik ze mnie żaden
.
Pod koniec sierpnia jadę na wakacje z Rodziną do Austrii, gdzie zamierzam wjeżdżać dosyć wysoko (ponad 2 tys. m. npm., czyli sporo serpentyn) i panicznie boję się "rozkraczyć" na środku drogi.
Z góry dziękuję za Wasz poświęcony czas.
Znowu muszę poprosić Was o pomoc. Samochód: Civic sedan, 2005 r. 7 gen. po FL, klimatyzacja automatyczna.
W samochodzie występuje dziwne chrobotanie przy skręcaniu w prawo. Na początku występowało przy prędkości ok. 70 km/h przy zjeździe ślimakiem na ekspresówkę (czyli dosyć szybko, jak dla mnie, ograniczenie było 50 km/h), ostatnio zauważyłem też przy skręcie w prawo na skrzyżowaniu, gdy toczyłem się z 15 km/h.
Wielka prośba do Was o obejrzenie dwóch poniższych filmików (krótkich) na maksymalnej głośności.
- Film 1 - Chrobotanie występuje od 11 do 17 s. : https://youtube.com/shorts/Yk_w6EKxVxs?feature=share
- Film 2 - Chrobotanie występuje w 14 s. (niestety nawigacja akurat gada) i i od 30 do 32 s.: https://youtube.com/shorts/3enHHpafK1Q?feature=share
Dodatkowe informacje:
- Gdy zgłosiłem problem mojemu mechanikowi - ocenił, że przyczyną są zużyte klocki hamulcowe i tarcze - miał tylko moje zeznanie, nie miał tych filmów. Filmy wykonane po wymianie klocków i tarcz. Klocki i tarcze oczywiście zasługiwały na wymianę, ale chrobot pozostał.
- Mechanik sprawdził elementy układu kierowniczego (przeguby, drążki) i ocenił, że są OK.
- Objawy zaczęły się pojawiać po wymianie UPG i wymianie rozrządu - nie sądzę, że to mogło mieć jakiś wpływ, ale piszę dla porządku.
- Mój mechanik po otrzymaniu powyższych filmików ocenił, że przyczyną hałasu jest jakaś osłona (osłona tłumika, nadkola) , która rezonuje i wpada w wibracje podczas skrętu w prawo.
- Z moich obserwacji wynika, że ten chrobot występuje tylko na 2 i 3 biegu. Gdy na zjazdy wchodziłem na 4 biegu - chrobotu nie było. Prędkość obrotowa silnika była oczywiście mniejsza.
- Chrobot nie występuje zawsze, pojawia się czasami.
Pomóżcie:
- Czy na podstawie Waszej wiedzy taki hałas faktycznie może wydawać tarcie o jakąś osłonę?
- Jeżeli uznacie, że to nie tarcie o osłonę, to gdzie powinienem szukać problemu?
Niestety mechanik ze mnie żaden

Pod koniec sierpnia jadę na wakacje z Rodziną do Austrii, gdzie zamierzam wjeżdżać dosyć wysoko (ponad 2 tys. m. npm., czyli sporo serpentyn) i panicznie boję się "rozkraczyć" na środku drogi.
Z góry dziękuję za Wasz poświęcony czas.
Comment