Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szarpanie/strzelanie przy ruszaniu.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Szarpanie/strzelanie przy ruszaniu.

Civic EP1 2004r 225k km

Od około miesiąca podczas ruszania autem na wprost/na skręconych kołach delikatnie szarpie autem, a podczas przyśpieszania 2/3 bieg słychać delikatne stuki/strzały/skrzypienie (cieżko to określić) z przodu . Prawdopodobnie prawy przód.
    Jadąc dość szybko po kałużach, gdy prawe koło straciło przyczepność ,a następnie łapało asfalt było tak samo słychać typowe stuknięcie jak przy ruszaniu.

Postawiłbym na przegub, lecz rok temu wymieniałem całą prawą półoś na zamiennik z "średniej" półki .
    Każdy ma inną wersje - przegub/łożysko/skrzynia ..., niestety potrzebuję auta na chwilę obecną i nie mam czasu na wstawienie go do warsztatu.

Nie zawsze, nie za każdym razem takie coś się dzieje. Staram się jeździć płynnie i delikatnie . Próbowałem także na skręconych kołach mocniej ruszyć - ruszyło normalnie bez hałasu.

Ktoś jest w stanie coś doradzić, w którym kierunku iśc ?

Witaj,

Mam podobne objawy po wymianie półosi na tani zamiennik. Na oryginale nic nie stukało, po prostu pękł wałek. Teraz ten zamiennik mi cyka przy ruszaniu aczkolwiek nie zawsze. Jakiej firmy ta półoś?

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Comment

Z tym, że równo rok nic się nie działo, przejechałem na niej około 10tys km. Nie pamiętam jakiej firmy, musiałbym iśc do garażu <niebieskie pudełko ^^ >. Półoś z wymianą kosztowała mnie 400zł.
      Od miesiąca jeżdże i hałas się nienasila.

Comment

Niebieskie no to będzie nty - tą samą mam i ja. Najprawdopodobniej to szajs. Ja nie zrobiłem nawet tysiąca. Jak będzie terkotac non stop i będą wibracje wyczuwalne to trzeba wymienić. Mi się wydaje,że przegub zewnętrzny strzela. By trzeba zbadać luz gdzie jest.

Comment

Pytanie czy zostały zakupione odpowiednie półosie a bardziej chodzi o przegub wewnętrzny. Są 2 rodzaje, gdzie w jednych długość "czopu" ma 55mm a inne mają 58mm.

Comment

To już trzeba zaufać mechanikowi. Nie było za wielkiego wyboru a w ASO to koszt chyba 1500 w górę... Zamiennik na bank nie ma trwałości oryginału. Ktoś gdzieś pisał,że rozebrał cała półoś, przesmarował i ucichło. Najgorzej jak ten luz rozwali coś w skrzyni.

Comment

Sprawdziłem dziś i jednak nie mam "NTY", tylko "GSP" . Różnica w cenie 100zł (drożej GSP) - https://allegro.pl/oferta/gsp-polos-...6-i-8490357732.
              Mechanik u którego zostawiałem auto, zawsze po VINie niby szuka części i wydaje się dość kumaty.
              Dziś droga do pracy i z pracy... Cicha . Szykuje mi się dłuższa trasa i wolałbym mieć 100% pewność :/

Comment

Zamieszczone przez Exeant Zobacz posta
                Sprawdziłem dziś i jednak nie mam "NTY", tylko "GSP"
                Z opinii mi znanych obaj producenci są słabi o bardzo podobnym poziomie. Lepiej rozejrzeć się za czymś innym np. FAG, METELLI, Eurodriver Shaft Parts…..
                W moim accordzie 2012 rok zamiennik wewnętrznego przegubu Eurodriver Shaft Parts od 15 tyś km bez problemowo daje radę a jeżdże bardzo dynamicznie.
                Last edited by gkill; 04-02-2020, 14:43.

Comment

Zamieszczone przez JarkoCivic Zobacz posta
                  Pytanie czy zostały zakupione odpowiednie półosie a bardziej chodzi o przegub wewnętrzny. Są 2 rodzaje, gdzie w jednych długość "czopu" ma 55mm a inne mają 58mm.
                  No właśnie nty ma długość 613 mm a Eurodriver Shaft Parts 615 mm i owy "czop" ma 55 lub 57 mm.

Comment

Working...
                  X