Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przeskok na kierownicy

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Przeskok na kierownicy

Witam

Jestem laikiem i od niedawna zajmuję się po trochu naprawą Hondy Civic 2001r, 1.4iS, 90km, 5d, D14Z6. Przyszła kolej na zawieszenie.

Na kierownicy dzisiaj wyczułem nie tyle luz, a minimalny przeskok. Wyczuwalne szczególnie przy wyższych prędkościach ok 90km. Kierownicę minimalnie, prawie że na milimetry kręcę w którąś stronę i czuję lekki opór, który przeskakuje delikatnie i dalej dobrze kręci.

Doszukuję przyczyny, czy to może być kwestia zbieżności lub jakiejś konkretnie części zawieszenia?

Przy okazji- pomoże ktoś znaleźć schemat przedniego zawieszenia, bo cały czas znajduje accorda zamiast civica, chyba że są takie same?

Miałem kiedyś taki objaw w Mondeo, uszkodzona kolumna kierownicza, nie dało się już tego zregenerować i kupiłem używkę po regeneracji.
    Tłumaczono mi, że coś tam się wyrabia (wyciera) właśnie w miejscu kiedy kierownica jest na wprost, gdyż tak jeździmy w 90%.
    Tworzy się "dołek" i przy skrętach przeskakuje. Ja też jestem laik i tak mi wytłumaczyli w warsztacie, ale czy to była prawda, czy mnie naciągnęli nie wiem.
    Last edited by Nail; 10-09-2019, 08:46.

Comment

Zacznij od nasmarowania przekładni kierowniczej.

Zawieszenie i przekładnia kierownicza
      Auto kierownika: Honda Civic VIII gen (FD7) Comfort, R18A2, 2011r. Był Civic VI 1.4 MB2 1995r., Accord VI 1.8 CH6 2001r.
      Auto kierowniczki: Honda Civic VII gen (EU8) LS, Hatchback 5d, D16V1 2004r.

Comment

Górne poduchy amorów do wymiany

Comment

Working...
        X