Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zawieszenie - sprężyny EM2

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zawieszenie - sprężyny EM2

Witam,
    Nie dawno kupiłem Civica VII gen EM2 D17A8.
    Znajomy rozszyfrował z niemieckich papierków, że Hania jest obniżona - tzn. mam sprężyny obniżające firmy H&R. ( nie wiem czy to firma bigos, czy dobra )
    Przeprowadziłem się ostatnio i na moim osiedlu jest dużo "hopków", "śpiących policjantów" jak zwał tak zwał.
    Problem polega na tym, że nie mogę przejechać bez szurania, szorowania podwoziem.
    Mam 17 calowe felgi i oponki 205/45/17.
    Muszę się z tym uporać, ponieważ nie chciałbym uszkodzić Hani i naprawiać podwozia.
    Nie wiem czy trzeba wymieniać całe amortyzatory czy tylko sprężyny, ale dlatego piszę tego posta.
    Czy wymiana sprężyn na oryginalne załatwi sprawę? Będzie wyżej i nie będę szorował na progach zwalniających?
    Następna sprawa, szukałem i nigdzie nie mogę takich sprężyn znaleść i ile by taka wymiana kosztowała?

P.S Zimówki mam 15 calowe ale chyba wyższe opony - może być jeszcze gorzej z szorowaniem podwoziem ?
    Pozdrawiam
    Voofy
    Last edited by voofy; 13-10-2015, 07:48.

Voofy.

1. Primo - zapraszam do dzialu powitalnego.

2. sprezyny H&R to sprezyny markowe - zadna firma bigos jak to ujales. Nie chcialbym Cie tutaj wprowadzic w blad ale one chyba daja -40mm obnizenia.

3. jak chcesz wymienic to polecam Ci Eibacha Pro-Kit tam jest chyba -25mm albo -30mm od serii - Prokita mam u siebie w sedanie na takim samym kole jak piszesz i jest OK. Koszt Prokita nowego od dealera to z wysylka ~520PLN - mozesz szukac uzywek ale srednio polecam.

4. Oczywiscie jak amorki sa w dobrym stanie to mozesz same sprezyny wymienia.

5. Jak chcesz juz calkiem wysoko to kup seryjne KYB tez orientacyjnie 500PLN trzeba dac z komplet - tulko liczyc sie musisz ze na tym kole bedzie troche smiesznie wygladac - duzy przeswit miedzy opona a nadkolem.
    The 1st. - EJ9
    The 2nd. - ES7
    The 3rd. - FD7
    The 4th. - CU2
    ------------------------------------------------------------------

Comment

Zamieszczone przez Crisownik Zobacz posta
      Voofy.
      1. Primo - zapraszam do dzialu powitalnego.
      1. Na początku się przywitałem, potem zamieściłem post.
      2. Nie wiedziałem czy to dobra firma dlatego dołączyłem nawias, a co do obniżenia 40mm chyba mi załatwi sprawę ( nie będę szurać )
      5. To są amortyzatory czy sprężyny ? Możesz mi podesłać jakiś link albo informację gdzie znajdę takie oryginalne? Jeśli chodzi o śmieszny wygląd to załatwi sprawę wymiana felg na 16 calowe?

I oriętujesz się mniej więcej ile by kosztowała ~ wymiana sprężyn? bez kosztów ich zakupu?
      Dziękuję za odpowiedź
      Pozdrawiam
      Last edited by voofy; 13-10-2015, 08:02.

Comment

A widzisz gdzies musialem przeoczyc przywitanko - sorka.

Nie wiem po jakim miescie jezdzisz ale ja po zakupie mialem w sedanie Eibacha Sportline tam bylo -45 do -50mm na przodzie i teoretycznie -30 z tylu. W praktyce tyl siedzial nizej niz przod. A jazda po Krakowie to byla mordega. Po przesiadce na Prokita jest niebo a ziemia.

Jesli chodzi o szuranie to z pewnoscia moge Ci napisac, ze na Prokicie nie przyszuralem jeszcze nigdzie a w Krk tez progow nie brakuje. Sportline czasami wymuszal przejezdzanie przez progi ukosem

Caly czas pisze tylko o sprezynach. Jak chcesz Eibacha Prokit to polecam zakup u dealera na Polske: KLIK (nie patrz ze tam jest sedan - sprezyny sa takie same) Na allegro nawet wychodzi drozej. KYB seryjne mozesz kupic w wiekszosci sklepow motoryzacyjnych - zamowia Ci.

Co do "smiesznego wygladu" to troche subiektywny wpis... Dla jednego bedzie smiesznie dla drugiego bedzie super. 16" kolo troche zrobi robote pozagladaj u ludzi w tematach samochodow to bedziesz mogl ocenic co i jak.

Sprawdzilem teraz i wychodzi ze H&R maja -35mm a Eibach ProKit ma -30mm w praktyce to moze byc nieco wieksza roznica. Mnostwo ludzi na forum jezdzi na Prokicie i chyba nikty nie ma problemow z progami.
        The 1st. - EJ9
        The 2nd. - ES7
        The 3rd. - FD7
        The 4th. - CU2

Comment

Bardzo mi pomogłeś dziękuję serdecznie
          Temat niech zostanie otwarty, chciałbym poczytać opinię innych posiadaczy Hanek

Comment

Witam
            Chciałem się podpiąć. Posiadam w swoim EM2 sprężyny obniżające Eibach Sportline. Jak dla mnie jest za nisko, przejazdy przez progi to jakaś masakra. Podobno zawieszenie jakie jest w moim aucie jest z Type R, i takie pytanie, czy spręzyny z Type R załatwią sprawę i autko będzie wyższe?
            Last edited by bartex23; 16-02-2016, 17:58.

Comment

Zamieszczone przez bartex23 Zobacz posta
              jest w moim aucie jest z Type R, i takie pytanie, czy spręzyny z Type R załatwią sprawę i autko będzie wyższe?
              Nie wiem jakie sprezyny siedza oryginalnie w EMce ale seryjne sprezyny z Rki (EP3) na bank nieco podniosa auto. Grzes41GT zmienial u siebie w Rce na sprezyny chyba AP jesli dobrze pamietam i siadlo nieco nizej... Jak masz dostep do springow z Rki to smialo mozesz zakladac. Natomiast jak masz kupowac to ja bym poszedl w strone nowego zestawu Prokit Eibacha Koszt nowki u dealera ~500PLN
              The 1st. - EJ9
              The 2nd. - ES7
              The 3rd. - FD7
              The 4th. - CU2

Comment

Chcę kupić zestaw zawieszenia do EM2, konkretnie to Bilstein B12 Pro-kit. Nigdzie nie mogę znaleźć dedykowanego do EM2, ale znalazłem do ES2. Czy od ES2 pasuje do EM2?
                Link --> https://www.inter-rally.pl/product-po...-01-09-05.html
                P. S.
                Jeśli ktoś wie gdzie dostanę B12 Pro-kit to proszę o link

Comment

ES to sedan a sprężyny z sedana pasują do EMki wiec śmiało można kupować.

Tapatalk just kicked in Yo!
                  The 1st. - EJ9
                  The 2nd. - ES7
                  The 3rd. - FD7
                  The 4th. - CU2

Comment

Working...
                  X