Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sprezyny Eibach Pro-Kit - prawidlowy montaż w Civic VII

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Sprezyny Eibach Pro-Kit - prawidlowy montaż w Civic VII

Zakładam ten temat bo nie daje mi spokoju kwestia montażu prokita...

Jak prawidłowo powinna być ułożona sprężyna? Czy wąskimi zwojami (tymi "ubranymi" w koszulkę) do góry, do dołu? Czy może jest to obojętne...

Mam takie dziwne wrażenie ze u mnie są założone odwrotnie... Czy jest to technicznie możliwe? Jakie niesie za sobą konsekwencje?

Z góry dzięki za wszelkie informacje.
    The 1st. - EJ9
    The 2nd. - ES7
    The 3rd. - FD7
    The 4th. - CU2
    ------------------------------------------------------------------

Moim zdaniem ta strona gdzie gęsty zwój to do dołu.
    Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

Cris, z tego co wiem z doświadczenia z innymi autami to sprężyny zawsze są kierunkowe - mają jasno określoną górę i dół i nie można ich założyć dowolnie. Dlatego np. często na jednym końcu zwoje są gęściej ułożone a na drugim rzadziej. Ja jeszcze nie miałem okazji założyć pro-kita u siebie więc kompleksowej odpowiedzi Ci nie udzielę. Podejrzewam, że Twoje sprężyny mogą się różnić ale generalnie powinno być tak:

Czyli zdecydowanie gęstym zwojem do góry.
      Last edited by majkel79; 10-08-2015, 14:33.
      LIVE WELL • LOVE MUCH • LAUGH OFTEN
      sigpic

Moja była Hanula... niestety ;(

Comment

Przeglądając fotki jak ludzie mają pozakładane, to stawiam tak jak Majkel, gęsty zwój do góry, rzadszy ku dołowi.

Comment

Wiem, że to inne auto ale zobacz tutaj: https://www.forum.subaru.pl/index.ph...ibach-pro-kit/
          Dość dobrze opisane działanie helpera w sprężynie. (post nr 8) - czyli gęstego zwoju.
          Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

Przegladam juz wlasnie wiele roznych for roznych marek i opinie so podzielone...

Chyba sie pofatyguje i naskrobie maila do Eibacha zeby sie wyjasnilo...
            The 1st. - EJ9
            The 2nd. - ES7
            The 3rd. - FD7
            The 4th. - CU2

Comment

Cris zerknij tu. Ewidentnie widać jak koleś zakłada amortyzatory.

Tu jeszcze jedna instrukcja.
              Last edited by majkel79; 10-08-2015, 15:12.
              LIVE WELL • LOVE MUCH • LAUGH OFTEN
              sigpic

Moja była Hanula... niestety ;(

Comment

Moim zdaniem jeżeli jest jakiś nadruk na sprężynie (marka sprężyn, model) to powinny one być tak zamontowane, że po założeniu na amortyzator i ustawieniu go w pionie tak jak ma być zamontowany dało się przeczytać co to za springsy.
                Ja mam tak założone H&R, że tym gęstym gwintem jest do góry, no i jakby się przyjrzeć sprężynie to można przeczytać oznaczenie modelowe na nich nadrukowane, gdy siedzą już w aucie. Jeździ się dobrze, sztywno, czuć drogę mimo iż moje auto zaczęło ostatnio "pływać" po drodze gdy jadę szybciej (wybite tuleje wahacza, które jadę w poniedziałek wymienić).
                Było Honda Civic VII EU8 D16V1
                Jest Seat Leon Cupra R310

Comment

Zamieszczone przez vip1993 Zobacz posta
                  nadruk na sprężynie (marka sprężyn, model) to powinny one być tak zamontowane, że po założeniu na amortyzator i ustawieniu go w pionie tak jak ma być zamontowany dało się przeczytać co to za springsy
                  O ile pamiętam to tak właśnie ma być ale zadzwoń kontrolnie do Eibacha.

Comment

Wiadomo jak prawidłowo powinno być ?
                    Przydałaby mi sie teraz ta informacja, potwierdzona na 100%, bo zamówiłem komplet do Clio

Comment

Komplet do Clio zamontowany.
                      Pasuje tak jak pisałem czyli gestszym zwojem do dołu czyli tak jak w np w Subaru.

Dla potomnych dajcie znac jak w Hondzie jest ?

Comment

Ja ostatnio przy wymianie amortyzatorów upewnilem się że mam dobrze. Sprężyny da kierunkowe jak wcześniej pytał Majkel. U mnie akurat pasuje gęstym na dół i inaczej nie da się sprężyny założyć.

Tapatalk just kicked in Yo!
                        The 1st. - EJ9
                        The 2nd. - ES7
                        The 3rd. - FD7
                        The 4th. - CU2

Comment

Working...
                        X