Ja swoją Hanie oddaje na smarowanie maglownicy. Jak będzie po, to dam znać jakie rezultaty.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Skrzypienie z przodu przy ruszaniu i wolnej jeździe
Collapse
X
-
No i wracamy do tematu niestety. Skrzypienie powróciło. Lub może inaczej - jest nowe skrzypienie. Skrzypi, gdy silnik dostaje obciążenia, czyli przy ruszaniu i przyspieszaniu - wrzucam bieg, dodaję gazu i od razu jest skrzypienie - przy minimalnych ruchach kierownicą. To samo na dwójce, trójce. Przy czwórce, gdy obciążenia są miejsze - skrzypienie jest minimalne. Po wrzuceniu na luz przy dowolnej prędkośc jest cisza. Dolne sworznie wymienione, gumy na drążku stabilizatora też. Więc co państwo diagnozujecie?
Comment
-
Skrzypi ewidentnie z przodu. Zaczęło skrzypieć dzisiaj, więc jakby nie miałem szans na sprawdzenie czegokolwiek. Najwcześniej w poniedziałek. Widziałem, że na sprężynach amortyzatora są takie osłony z plastiku jakiegoś i jedna z nich spada z tej sprężyny. Może to tam coś...
Zamieszczone przez waletko Zobacz postaA sprawdzałeś osadzenie amortyzatora? Albo gumy osłaniające? Może któraś tuleja wahacza? Mogą jeszcze skrzypieć łączniki stabilizatora. Skrzypi z przodu czy z tyłu?
Comment
-
Ja mam takie same skrzypienie, jak mocno gaz sie przyciśnie to i przy trójce slychać, u mnie jest też zależne od pogody, czasem skrzypi mniej, czasem bardziej, zdecydowanie zalezy od obciążenia silnika i np. instensywne jest przy przejezdzaniu przez duze progi zwalniajace. Układ zawieszenia mam sprawdzony, brak luzów, wszystko sztywne.
Comment
-
Zamieszczone przez hondur87 Zobacz postaJa swoją Hanie oddaje na smarowanie maglownicy. Jak będzie po, to dam znać jakie rezultaty.
Comment
-
Zamieszczone przez hondur87 Zobacz postaSkrzypienie zniknęło. Drugi miesiąc już chyba mam spokój.
Jutro smarowanie i dam znać, czy się polepszyło, czy czeka mnie jakaś regeneracja.
Comment
-
Mam swoje doswiadczenia w temacie "skrzyp, skrzyp". Myslalem, ze to lozysko, potem, ze przegub, a potem juz nic nie myslalem, tylko pognalem do Przema - wiadomo, PSGarage.
Po sprawdzeniu okazalo sie, ze na kielichach od amorow zebral sie piach, bylo go tez troche naklejonego na brud na sprezynach, no i ... skonczylo sie na strachu. Po wydmuchaniu sprezonym powietrzem i psiknieciu jakims szuwaksem - jak reka odjal. Koszt pomijalny, a ja juz w myslach cialem wydatki budzetowe.
Tak wiec totalna glupotka, ale trzeba wiedziec co i jak i za to Przemowi wielkie dzieki.
Comment
-
Mam to samo , przy gwałtownym ruszaniu i przyśpieszaniu skrzypi. Zawieszenie, końcówki drążków sprawdzane i jest ok. Mechanik w końcu w kanale złapał za maglownicę i zaczął ruszać... no i trafił. Jestem umówiony za tydzień na przegląd maglownicy. Z tego co piszecie to przesmarowanie wystarcza. Możecie podać więcej szczegółów odnośnie tego przesmarowania ? Trzeba ściągać maglownicę , czy da się to zrobić na aucie ? Jaki jest koszt takiej naprawy ?
Z drugiej strony.... zastanawiam się, bo to stukanie/skrzypienie występuje przy jeździe na wprost, czyli jak w maglownicy nic się nie dzieje.Last edited by arekbis; 12-11-2014, 13:34.
Comment
-
Smarowanie polega na "wciśnięciu" smaru pod gumy ochronneCo do kosztów to jedynie cena smaru, ja zrobiłem to w następujący sposób: Odpiąłem opaski zaciskowe i dużą strzykawką z przymocowanym kawałkiem wężyka "wstrzyknąłem" trzy takie duże strzykawy smaru
wężyk włożyłem do środka gumy i pchałem ile wlezie. Strzykawka musi być naprawdę duża z dużą końcówką wylotową w przeciwnym wypadku nie będziesz w stanie wcisnąć tłoka. Co do smaru to ja miałem taki zielony do przekładni(brat będąc mechanikiem dostarczył mi taki ze swojej firmy
)
Ps. Mi również skrzypiało jadąc na wprost, teraz jest spokójJadąc prosto mimo iż nie skręcasz kierownicą to drążki tak pracują(góra/dół) na nierównościach i z tond skrzypienie
Moja ko-Hankahttp://www.civicforum.pl/showthread....ck-Mój-TYPE-R
Szerszeń by grzes41gthttps://www.civicforum.pl/showthread...�-by-grzes41gt
sigpic
Comment
-
Zamieszczone przez lajsta Zobacz postaRozumiem, że demontowałeś maglownicę?udało mi się to zrobić na autku
Jest mało miejsca ale się udało(ja nie mam filtra powietrza więc łatwo dostałem się do magla z jednej strony, z drugiej było ciężej)
Moja ko-Hankahttp://www.civicforum.pl/showthread....ck-Mój-TYPE-R
Szerszeń by grzes41gthttps://www.civicforum.pl/showthread...�-by-grzes41gt
sigpic
Comment
-
Historii ciąg dalszy, chociaż tym razem objawy są inne. Po około 2 miesięcy po wymianie amorów z przodu zaczęło strzelać mocowanie górne amortyzatora przy skręcaniu kierownicą. Wymieniłem na stare, a nowe oddałem na gwarancji (gwarancji nie uznali), strzelanie ustało, ale zaczęło trochę pukać na dziurach po prawej stronie. Gdy się pukanie nasiliło postanowiłem kupić i wymienić jeszcze raz mocowanie amortyzatora. Trochę pomogło, ale nie jest tak jak od razu po pierwszej wymianie wraz z amorami. Po około 3-4 tygodniach po wymianie zaczęło skrzypieć po prawej stronie przy skręcaniu w lewą. Nie ma takiego "strzału" jak było za pierwszym razem, ale też wku*** (denerwuje:P). Od momentu kiedy hania jest w moim posiadaniu, czyli od sierpnia 2013 wymieniłem następujące rzeczy przy kołach z przodu: klocki, tarcze, łożyska, amortyzatory, górne mocowanie amortyzatorów, tuleje gumowe(te szerokie pionowo ustawione), łącznik stabilizatora, odboje z osłonami. Przy okazji wymiany amorów była smarowana maglownica. Pozostało już chyba tylko przegub i sworzeń ze starych części :/ I dalej jest coś nie tak. I to najgorsze że coś się wymieni na nowe części i jest dobrze tylko chwilę. Ktoś ma może jakiś pomysł, co może być nie tak? Problemy zaczęły się ok. 2 miesiące po wymianie amortyzatorów z górnym mocowaniem i osłonami. Auto nie miało żadnego dzwona- brak jakichkolwiek śladów...
Comment
Comment