Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Skrzypienie z przodu przy ruszaniu i wolnej jeździe

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Skrzypienie z przodu przy ruszaniu i wolnej jeździe

Moja Hondzia gdzieś z przodu skrzypi jak 30-letni tapczan. Dzieje się tak tylko przy ruszaniu i jeździe tak do 40km/h. Powyżej skrzypienie ustaje. Osobliwa rzecz - skrzypienie pojawia się również przy minimalnych ruchach kierownicą, ale słychać je nie z kierownicy, a gdzieś z przedniego zawieszenia. Ma ktoś jakąś koncepcję? Dziękuję za rzeczowe wskazówki.<br />
    <br />
    <br />
    Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka<br/>

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

Skrzypienie to w wielu przypadkach dolne sworznie. Sprawdź i wymień jeśli to one, bo nawet koło może się "odmeldować".
    Pzdr.

Comment

Dzięki. Jutro odstawiam Haneczkę do lekarza

Comment

U mnie również pojawiło się skrzypienie, wyłącznie przy ruszaniu, w momencie w którym przód samochodu unosi się do góry. Co to może być? Na jesieni były wymieniane tuleje w zawieszeniu z przodu.
        Honda Civic 1.8 i-VTEC 4D

Comment

Zamieszczone przez keizam Zobacz posta
          U mnie również pojawiło się skrzypienie, wyłącznie przy ruszaniu, w momencie w którym przód samochodu unosi się do góry. Co to może być?
          Cześć. Jak nic myszy uciekają i piszczą ze strachu
          Trochę za mało danych nawet na próbę oceny. Mocowanie amora, sprężyny, łożyska, wspomniane sworznie, poduszki. Wybieraj.
          Zaś już całkiem na poważnie poobserwuj jeszcze i posłuchaj.
          Pzdr.

Comment

ja bym obstawiał łożyska, u mnie to sie pojawia w czasie skręcania przy niedużych prędkościach ( toczeniu sie), szwagierka miała podobny problem i po wizycie u mechanika okazało sie ze ma łożysko\a do wymiany

Comment

Dzisiaj od rana nie skrzypiało. Kurrrr..czaki, czary jakieś, czy co...? Może to kwestia wilgotności powietrza, stanu zmagań rosyjsko-ukraińskich na Krymie, czy cholera wie czego? Nie kumam.

Comment

Mam podobny objaw, tylko że w 1.7 CTDi. Jak auto się rozgrzeje i w czasie ruszania, kiedy musi przenieść spory moment, w czasie ruchów kierownicy coś piszczy/skrzypi- jak stara szafa. Podobnie hamowanie- jak mocno hamuje i delikatnie kręcę kierownicą to wtedy słychać, ale nie aż tak jak w czasie rozpędzania auta. Jak auto jest rozgrzane tzn. przejechało ok 10-12 km i ruszam spod świateł dość żwawo to nawet na IV biegu jeszcze słychać. Trzeba jednak zauważyć że diesel ma wyższy moment niż benzyna, dlatego może to być bardziej uciążliwe. Niedługo daję do mechanika na smarowanie maglownicy(na pewno nie zaszkodzi)- jak nie pomoże będę działał z resztą ukł. kierowniczego.

Comment

Zamieszczone przez hondur87 Zobacz posta
                  Jak auto się rozgrzeje i w czasie ruszania, kiedy musi przenieść spory moment, w czasie ruchów kierownicy coś piszczy/skrzypi- jak stara szafa.
                  Tylko jaki widzisz zwiazek temperatury silnika, momentu obrotowego i układu kierowniczego z elektrycznym wspomaganiem ze skrzypieniem?

Comment

Zamieszczone przez syriuszteam Zobacz posta
                    Tylko jaki widzisz zwiazek temperatury silnika, momentu obrotowego i układu kierowniczego z elektrycznym wspomaganiem ze skrzypieniem?
                    A gdzie mowa o silniku? Bo ja nie zauważyłem. W większości elementów zawieszenia i układu kierowniczego występuje tarcie, co jak wiemy powoduje rozgrzanie się materiału i jego rozszerzenia.

Comment

Jak auto się rozgrzeje
                      To pojęcie najczęściej odnosi się do silnika, nie do kabiny i tak to odczytałem. Siedzę na Forum dość długo i może stąd się to bierze.
                      Pisząc o wnętrzu częściej używa się określenia "nagrzeje" jako bardziej adekwatnego.

Comment

I oto garść newsów.
                        Mechanik nr 1: ja tu nic nie widzę.
                        Mechanik nr 2: masz amortyzatory do wymiany.
                        Wizyta na szarpakach w OSKP, mówi diagnosta: amortyzatory spokojnie jeszcze rok, sworznie ok, zero luzów.
                        Mechanik nr 3: ten typ tak ma, jak popada, to przestanie skrzypieć.

Sorry, ale kur....cy dostanę. Hania skrzypi jak Paganini w kaprysie nr 9.
                        A mogłem kupić Corollę za te same złotówki...

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

Comment

A powiedz czy auto daje takie objawy od pierwszego ruszenia? Tzn. jak postoi przez noc i rano ruszasz, to czy już za pierwszym razem jest to słyszalne. A co do wolnej jazdy- to słychać jak przyspieszasz czy zawsze, nawet jak toczysz się np. do świateł?

Comment

Może na McPersonie skrzypi?

Comment

A powiedz czy auto daje takie objawy od pierwszego ruszenia? Tzn. jak postoi przez noc i rano ruszasz, to czy już za pierwszym razem jest to słyszalne. A co do wolnej jazdy- to słychać jak przyspieszasz czy zawsze, nawet jak toczysz się np. do świateł?
                              Generalnie skrzypi niezależnie od od tego, czy auto jest po nocce, czy też jeżdżone przez jakiś czas. Słychać to skrzypienie niemal zawsze. Dzisiaj rano jadąc do pracy mniej nieco skrzypiało - pogoda taka jak wczoraj. Faktycznie - przy przyspieszaniu jakby więcej, częściej i głośniej skrzypi. Gdy silnik odpoczywa, czyli jak toczę się do świateł skrzypiec nie ma (albo po prostu nie zwróciłem na to uwagi).

Comment

Working...
                              X