Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wycięcie katalizatora
Collapse
X
-
Sondy są dwie, jedna w kolektorze druga za katalizatorem.
-
Można emulować sondę, tylko czy to dobre rozwiązanie, kontrolka "check" co prawda zgaśnie ale zawsze jest to pośrednia ingerencja w sterowanie silnika przez komputer.
Tu masz link gdzie jest opis jak to zrobić -----> https://www.civicforum.pl/showthread...+katalizatorem
Comment
-
a co myślicie o takim wynalazku https://moto.allegro.pl/item98485870...is_zobacz.html Mam podobny problem jak kolega.
Comment
-
witam wszystkich
ja zadam pytanie z innej beczki troszke
wywaliłem kata to znaczy wybebeszyłem go sonda dalej siedzi w nim nie robiłem zadnych emulatorow kontrolka dalej świeci a silnik wariuje nie da sie go wkrecić na wysokie obroty za jednym razem tylko powolutku naciskając pedał gazu o ile silnik sie nie zamuli i nie zgasnie czy to sa prawidlowe objawy walniętej sondy i czy emulator pomoże
dodam na koniec jeszcze to ze wczesniej kontrolka zapalała mi sie tylko od czasu do czasu na diagnostyce komp pokazywał błąd 2 sondy (za katem) ale dalo sie jezdzić bez zadnych problemów nawet z kontrolką chek engin az pewnego dnia tak zwana dupa kontrolka świeci a hania nie ma mocy wariuje na obrotach z odpalaniem problem a jak sie zagrzeje to juz tylko na nią popatrzec można
silnik 1.4 2002 r
Comment
-
Moim zdaniem to awaria sondy, miałem to samo - problemy z odpalaniem, do tego nie dało się kręcić wyżej niż 3000 rpm i to też ciężko - z tym, że nie za każdym razem. Problem pojawiał się po odpaleniu silnika - zgaszenie i ponowne odpalenie pomagało. Po wymianie sondy problem zniknął.Wydaje mi się, że emulator nie pomoże na uszkodzoną sondę. Przy sondzie tak jest, że kontrolka się zapala i gaśnie.
P.S. U mnie padła pierwsza sonda - ta w kolektorze.
Comment
-
mario86,nie rób tego błędu,chyba,że sobie katalizator wymontujesz w całości i położysz na półkę,a wstawisz to "coś",co ma dodać zapewne mocy Twojemu autu,otóż raczej niewiele to da,a w każdym razie nie odczujesz tego na dupohamowni,te auta po prostu kiepsko się tuningują,jeśli już,to trzeba by zrobić dolot CAI i jakiś przelotowy tłumik o większej średnicy z kwasówki i może kilkanaście kucy przybędzie.
Comment
Comment