Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tłumik

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Tłumik

Witam
    Panowie mam pytanko....ostatnio jade osbie normalnie jak by nigdy nic i nagle cos zaczelo trzec no to sobie mysle ze pasuje sie zatrzymac i obadac sprawe. Okazalo sie, ze to oslona od katalizatora sie oderwala(taka cienka blacha z zeberkami)-korozja robi swoje wiec ja juz delikatnym traceniem oderwalem, ruga czesc jest nad katalizatorem. I moje pytanie brzmi do czego ona jest i czy jest potrzeba zabawy z nowa
    Z gory dzieki pozdro

Skoro osłona,to zapewne osłania przed jakimiś niekorzystnymi warunkami,typu woda,błoto,jak to chlapnie na gorący katalizator,to może być zonk.
    Ja nie wiem,czy samej takiej osłony w ASO nie dokupisz:

Na obrazku zaznaczone numerem 6 i 7,jeśli dobrze to rozkimałem
    sigpic
    Mój błękitek
    http://www.youtube.com/watch?v=VQiD2kngEAg
    Pozdrówka dla wszystkich

Comment

Można dokupić same osłony, oddzielnie górną i dolną ale ceny są kosmiczne. Dolna ok. 200 PLN, górna trochę tańsza
      Last edited by adam1979; 26-02-2010, 18:38. Powód: dopisek
      sigpic

Comment

Jakiś czas temu pisałem w jednym z topic'ów o dziwnym brzęczeniu przy wyższych obrotach no i... okazało się, że to właśnie osłona katalizatora

Mocowana jest (z tego co widziałem leżąc pod samochodem niedawno) na 4 śruby no i właśnie przy jednej z nich skorodowało i strasznie czasami brzęczy. Niby nic poważnego, a wkurza mnie, że fajne zadbane autko, a czasem na postoju brzęczy jak stary Wartburg. Nie obrażając Wartburgów oczywiście

Przyszedł więc zamysł, aby tą dolną część wymienić na nową, względnie w lepszym stanie. Niestety nijak nic nie mogę znaleźć w necie. Na allegro są jedynie do VI i VIII.

adam1979 - masz może jakieś namiary w necie na coś takiego, czy po prostu pytałeś w ASO?

No i ogólnie - macie może jakiś pomysł na złagodzenie problemu bez kupowania nowej osłony? Chętnie poznam wszelkie sugestie
        sigpic

Comment

Niestety ASO. Jakiś czas temu odpadła mi dolna osłona, jeździłem trochę bez ale widać było negatywny wpływ wody, soli itp na wygląd kata więc postanowiłem zakupić, przy wymianie okazało się, że górna też już ledwo żyje. Pomyślałem, że może być bez górnej bo to i tak katalizator jest odłonięty podłogą ale okazało się, że osłony nie są zamocowane w pozycji górna i dola tylko górno-lewa i dolno-prawa (tak trochę po skosie). Iznowu mi się żal zronbiło kata i dokupiłem dolną. Tak jak pisałem dół ok. 200, góra 120 (górę kupował mi Marcin, mechanik z Marek - on ma trochę zniżki, normalnie pewnie ok. 150)
          sigpic

Comment

No to masarka troszkę... 350 PLN z tego co piszesz
            Póki co będę szukał jakichś zamienników albo coś w tym stylu. Na szczęście na razie tragedii u mnie nie ma więc mam trochę czasu, ale jak widzę nad tematem należy już myśleć.
            sigpic

Comment

A nie możesz po prostu owinąc troszkę grubszym drutem np. miedzianym i dobrze skręcić ten drut. Ja tak zrobiłem i przez rok nic się nie dzieje.

Comment

NIe wiem czy to naqjmadrzejsze rozwiazanie ale kumpel ma migoMat no i troszke mi pochewtal to i owo no i dolozyl jakis lacznik do 1 i 2 oslony no i teraz wszystko ladnie pieknie sie komponuje tzn trzemy bo wczesniej to byly takie brzeczenie przy zwiekszaniu nobrotow na luzie-jaies drgania czy cos to powodowaly. Ale teraz jest tak szykownie...no nie ma porownania do aso w cenie. Chociaz nowe zapewne dluzej by wytrzymalo.

Comment

Ponieważ u mnie z powodu rdzy puściło jedynie na jednej śrubie (stąd opisywane brzęczenie) zastosowałem manewr z drutem.
                  Zrobiłem dwie prowizoryczne objemki i cisza jak makiem zasiał... najs
                  sigpic

Comment

Working...
                  X