Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki nowy wydech po kradzieży KAT-a 1,4 90KM D14Z6

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Nie do końca rozumiem.
    Czyli da się połączyć nową sondę ze starą wtyczką, z której kabelki zostały wyrwane? Sondę już mam, Denso 0109. Była dostępna od ręki a sprawa trochę pilna.

Comment

Zamieszczone przez basilio Zobacz posta
      Nie do końca rozumiem.
      Czyli da się połączyć nową sondę ze starą wtyczką,
      Da się jesli od wtyczki odetniesz przewody i do nich podłączysz sondę.
      Sprawa się komplikuje w przypadku kiedy przewody zostały z wtyczki wyrwane i został Ci goły,pusty plastik a nie wtyczka z pinami i przewodami wewnątrz.
      W takim przypadku zeby coś podpiać to trzeba mieć albo kawałek wiązki od sondy z wtyczka,albo odciąć od wiązki nadwozia to co jest sprawne i połączyć z wiązką nowej sondy-rozwiązanie ostateczne,degradujące niepotrzebnie sprawną część instalacji.

Comment

@m26 - Tulejki z koszulką są trwałe. Jak zaciskasz zębami albo kombinerkami to owszem, mogą puścić. Jak masz zaciskarkę do tulejek jest to mocne połączenie. Koszulka to termokurcz więc po zaciśnięciu podgrzewasz i robi się hermetycznie. Żadne druciarstwo, takie tulejki są dodawane do nowych zestawów sond Denso. Dla pewności możesz całość połączeń pociągnąć taśmą kauczukową (nie PCV) i masz połączenie na lata.

Comment

Dlatego napisałem że nie wiem jak jest w przypadku tych konkretnych.
          Ja akurat nie zaciskam kombinerkami,mam wszystko co trzeba do połączenia nawet jak w zestawie nie ma niczego.

Zamieszczone przez tegies Zobacz posta
          Koszulka to termokurcz więc po zaciśnięciu podgrzewasz i robi się hermetycznie.
          No i właśnie tak nie zawsze jest.Większość koszulek termo jedynie się zaciska i na tym koniec.Dobra koszulka jest wewnątrz pokryta klejem który przy podgrzaniu wszystko trwale uszczelnia.Jeśli o takim łączniku mowa to się zgadzam że to dobre połączenie,natomiast bez kleju to dalej druciarstwo.
          Kiedyś dostałem zestaw z topikiem w środku,tego też nie radzę stosować do łączenia sondy,bo je można zlutować jedynie na srebrzankę i to po takim przegrzaniu że izolacja jest potem do niczego.

Comment

W tych od Denso jest klej, bo wycieka on na przewody podczas podgrzewania rurek opalarką. Po prostu robimy całość tak, że odmierzamy długość kabli, aby była taka sama, z wraz z fragmentem starego przewodu i kostką. Potem zdejmujemy izolację, wsuwamy w rurki z zestawu, zaciskamy zaciskarką i potem podgrzewamy oplalarką aż rurki zrobią się hermetyczne i oto cała robota

Comment

Mam ten sam problem - kradzież Kata i sondy Lambda

Jak znalazłeś prawidłowy zamiennik i jakie masz uwagi ?
              z góry dziękuję za pomoc

Tomek
              D14Z6 Hatchback 2004

Comment

Sonda i kat są takie same jak w 1.6 (żeby Ci było łatwiej) .
                Katalizator dobierz po średnicy rury,jeśli jest z gniazdem na sondę to dobrze,jeśli znajdziesz dużo lepszą ofertę,ale bez gniazda to dokup tulejkę -to się wstawia 15 minut.
                To auto nie jest bardzo wrażliwe na słabą spalinę,więc od biedy można wstawić nawet używkę od innych samochodów bez obaw że się nie sprawdzi.
                Zmierz rurę i miejsce pod autem ,potem dopiero zacznij szukać.
                Pod 1.4 bez strat dla gazów możesz zamontować taki o średnicy rury którą można wsunąć w te na aucie,w ten sposób nic nie tracisz a zyskujesz wygodniejszy i pewniejszy montaż.

Comment

No i mnie również to spotkało.
                  Dziś wychodząc do samochodu aby dojechać do pracy odpalam samochód i turkot, hałas.
                  Rzut oka pod samochód i wszystko jasne. Wycięty katalizator
                  No to teraz co? Laweta? Ddobieranie części i kasa... Złodzieje także wyjęli wkład lusterka prawego - policja podejrzewa że po prostu tylko po to aby sobie podłożyć pod samochodem i dobrze miejsce cięcia znaleźć. Ech... uziemili mi samochód.
                  Złodziejom ręce przy samej dupie urywać to mało :/

Comment

Gdzie te katy kradną? W bardziej ustronnych miejscach, czy wystarczy zostawić samochód pod blokiem/na ulicy?

Comment

Mojemu wspomnianemu koledze wycieli w miejscu oświetlonym,na widoku,na przeciw bloku w którym mieszka i ma tam balkon na którym po nocach jara faje,przy ruchliwej ulicy.
                      Stał dokładnie tam gdzie to niebieskie
                      kat.jpg

Comment

Kradną na parkingu osiedlowym. Coraz śmielej, już nawet monitoring nie odstrasza.
                        Dzwoniłem po warsztatach układów wydechowych i wszędzie mówią że to jakaś plaga ostatnio. Mają pełno tego typu roboty.
                        Miejsce postoju samochodu: Łódź, duży parking osiedlowy, przy Włókniarzy.
                        Dzisiaj szukam lawety bo udało mi się umówić warsztat na 15-tą, 12km od miejsca postoju samochodu.
                        Last edited by tegies; 25-08-2021, 07:41.

Comment

Będzie katalizator?

Comment

Tak, w jakimś zamienniku. Chciałbym jeszcze parę lat pojeździć tym samochodem, a ze strumienicą może być różnie. Jak diagnosta zbada spaliny to mi samochodu nie przepuści.

Comment

Odgrzeję kotleta. Co kupiłeś?
                              Ja ponad rok temu założyłem zamiennik Magnaflow 52mm 99304HM, przejechane ok. 23 tyś. km, z czego 21 na LPG. Wszystko pasowało, działa bez problemu, polecam, tylko teraz ciężko dostać.

Comment

Nie pamiętam jaki założyli. Cośtam wpisali w kartę gwarancyjną, musiałbym sprawdzić. Działa w każdym razie do tej pory.
                                Jest niestety znacznie mniejszy gabarytowo niż oryginał Hondy jaki był wcześniej.

Comment

Working...
                                X