Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czuć spaliny na postoju

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Czuć spaliny na postoju

Tak ja w temacie .Ostatnio staram się rozgryźć problem z hałasem ,buczącą jednostką napędową 1,7 ctdi
    powyżej 2tyś obr.
    Dziś odpaliłem silnik ,otworzyłem maskę i dość długo nasłuchiwałem co może buczeć ,wibrować itd
    Po pewnym czasie zaczęło śmierdzieć spalinami ,nie zlokalizowałem skąd to czuć ,nic nie kopci
    Może taki smrodek ,w tym dieslu jest dopuszczalny ,jak jest u Was w tej jednostce .

Może to spalony olej ,bardziej chyba .Ostatnio psikałem wd40 w okolicach kolektora egru ,chcąc przesmarować cybanty ,celem odkręcenia .Może to to ?
    Last edited by Hondaniel; 26-09-2016, 20:43.

W przypadku mojego auta, na zimnym silniku do czasu osiągnięcia temperatury roboczej przez układ silnik - wydech czuć smrodek, ale wydobywający się z rury wydechowej. Jednak po rozgrzaniu zupełnie ustępuje.
    Last edited by jacek-w; 27-09-2016, 12:04.

Comment

U Ciebie z rury wydechowej to jest normalny objaw w dieslu .Jednak u mnie wyczuwalny swąd jest z przedniej części ,okolic silnika
      Patrzyłem lookałem i nie widać oparów .Tak jak pisałem dzień wcześniej pryskałem wd 40 może to on się dopala ,choć nie wydaje mi się ,że to to
      Może mam faktycznie gdzieś przedmuch na pleciońce wydechu .To moze także powodować zwiększony hałas
      Jednak w dieslach wydech , zwłaszcza w przedniej części układu jest praktycznie wieczny ,w porównaniu do silników benzynowych ,a juz z lpg to przepaść
      Osłony kata także chyba jeszcze się trzymają
      auto zagadka się mi trafiło
      U Ciebie Jacek jak jest z tym buczeniem podczas hamowania silnikiem ,masz taki objaw czy silnik cicho się zachowuje ?

Comment

Wiem że smrodek to norma nawet w zdrowym dieslu, może niezbyt precyzyjnie się wypowiedziałem.
        poczytaj tutaj https://www.civicforum.pl/showthread...341#post244341
        Wpisałem się w ten wątek w 2014 roku. Wtedy po zakupie auta, też miałem wrażenie że smrodek nie pochodzi z końcówki wydechu. Teraz wiem, że na zimnym delikatnie smrodzi, a końcówki wydechu skierowane w dół i powiewy wiatru sprawiają, że ma się wrażenie iż zapach pochodzi z innego miejsca. Po rozgrzaniu silnika wydech jest bezwonny.
        Co do buczenia podczas hamowania silnikiem - miałem taki objaw podczas dużych prędkości. Dokładnie nie pamiętam ale jakoś tak od 90 km wzwyż. Pomogła wymiana walniętej poduszki górnej na nową oryginalną.
        Last edited by jacek-w; 30-09-2016, 22:25.

Comment

Zamieszczone przez jacek-w Zobacz posta
          Wiem że smrodek to norma nawet w zdrowym dieslu, może niezbyt precyzyjnie się wypowiedziałem.
          Tak masz rację to jest to ,jest wrażenie ,że coś od silnika ,a to niedogrzane spaliny z wydechu czuć ,specyficzny zapach .
          Co do buczenia to u mnie także obudowa filtra wpadała w rezonans i przenosiło się na okoliczne podzespoły ,zwłaszcza na obudowę bezpieczników .
          Po zabezpieczeniu odizolowaniu .oraz wymianie także olejowej oryginalnej poduszki jest OK.Na zamienniku tej poduszki także drgało ,więc tylko oryginalna choć droga poducha minimalizuje do końca te objawy

Comment

Witam, też czuje pod maską spaliny z okolicy kolektora wydechowego. Silnik benzynowy. Możliwe,że uszczelka poszła?czy to normalne w tym modelu?

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Comment

Working...
            X