Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Grzechot - czyz to łożysko?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Grzechot - czyz to łożysko?

Musiałem ostatnio zrzucić koło (lewy przód), po założeniu zakręciłem i usłyszałem niepokojący dźwięk.
    Powiem że jakoś nie zwracałem na to nigdy uwagi, nie kręciłem mocno kołami na podnośniku.
    Teraz pytanie: czy ten dźwięk to padające łożysko koła?
    Można z tym jeździć dwa-trzy dni? Czy raczej odstawić natychmiast do wymiany?
    Last edited by tegies; 15-10-2017, 10:25.

Ja na filmiku słyszę skrzynie i klocki ocierające o tarczę. Jedź do fachowca (nie flachowca :-) ) to oceni.
    A najlepiej jeździj i się nie przejmuj, jeżeli nie ma innych przesłanek.

Możesz sprawdzić czy nie ma luzu, złap koło na godzinie 12 i 6.

Comment

Skrzynie mówisz? No super... łożyska jakieś pół roku temu wymieniałem
      Luzu nie ma, kołem szarpałem.
      Podczas jazdy w okolicach 60km/h słyszę takie niskie cykliczne huczenie. Coś jakbym na flaku jechał.
      Najlepsze w tym jest to, że taki objaw jest nie zawsze ale często (częściej jest niż go nie ma).
      To właśnie skłoniło mnie do zrzucenia koła i popatrzenia czy z oponą wszystko OK. Jak zakręciłem kołem to taki grzechot mnie przywitał.

Comment

Zamieszczone przez tegies Zobacz posta
        Skrzynie mówisz? No super... łożyska jakieś pół roku temu wymieniałem
        To jest normalny odgłos skrzyni, więc się nie martw

Łożysko w kole potrafi długo pojeździć, wydając z siebie huczenie. Ja bym się tym jeszcze nie przejmował.

Comment

Dzięki za wyjaśnienie. Na dziś jestem umówiony z mechanikiem to wrzuci samochód na podnośnik i popatrzy.
          Dojeżdżam do roboty to lepiej żeby mi samochód nie odmówił jazdy w połowie drogi.
          Raz przez to przechodziłem z poprzednim samochodem. Tylne prawe walnęło bez wcześniejszych objawów, ABS się zapalił, zgrzyt i koniec jazdy.
          Dlatego teraz może jestem przeczulony na wszelkie niestandardowe odgłosy.

Comment

Working...
          X