Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Obroty kierownicy / promień skrętu.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Obroty kierownicy / promień skrętu.

Witam, mam nietypowy problem. W maju kupiłem Hondę Civic 2005 HB5, z "polecenia kolegi mechanika", który jak się później okazało znał się na samochodach, jak ja na rosyjskim balecie. Już po kupnie inny mechanik wyłożył mi cały wykład o moim egzemplarzu z litanią argumentów "dlaczego to klepak, z odtwarzanym przodem, przednimi drzwiami, maską, tylną klapą itd". Powiedzmy że pogodziłem się z tą wiedzą. Jednak od pierwszej przejażdżki uderzył mnie mały promień skrętu. Kumpel mechanik z którym oglądałem karocę stwierdził że "ten typ tak ma", a ja stwierdziłem że pewnie efekt jest spotęgowany faktem jeżdżenia wcześniej Citroenem C1, który generalnie zawraca w miejscu i "przyzwyczaję się". Nie, nie przyzwyczaiłem się. Żeby zaparkować na parkingu prostopadłym, np. pod marketem, muszę wręcz przytulić się do przeciwległego krawężnika i mimo to rzadko udaje mi się "wyrobić", zwykle muszę cofać i poprawiać. Kropelką która przepełniła czarę goryczy była rozmowa z szefem, który jeździł taką samą hondą i stwierdził że pierwszy raz słyszy o kiepskim skręcie w tym modelu. Wczoraj policzyłem sobie, mogę wykonać niecałe 1,5 obrotu kierownicą w każdą stronę, różnica między skrętem prawo/lewo jest niewielka, choć widoczna, może 3 cm dalej leci w lewo. Wydawałoby się ok. Ile obrotów Wy macie w swoich karocach i jak wam skręca?

Pierwszy wpis to przywitanie, nie w tym miejscu. Regulamin pkt 2.
    Last edited by rambo7; 15-11-2016, 12:54. Powód: Regulamin pkt 2.

cudzysłów w takim razie pasowałby lepiej tu:
    Zamieszczone przez KrzysiuLBN Zobacz posta
    znał się na samochodach
    ale do rzeczy piszesz:
    Jednak od pierwszej przejażdżki uderzył mnie mały promień skrętu.
    nie tylko Ciebie, wszystkich którzy mieli "przyjemność" zawracać
    czarę goryczy była rozmowa z szefem, który jeździł taką samą hondą i stwierdził że pierwszy raz słyszy o kiepskim skręcie w tym modelu.
    ale czyj to szef? twój? w sensie wyrocznia życiowa? czy szef serwisu i salonu Hondy ?
    Kumpel mechanik z którym oglądałem karocę stwierdził że "ten typ tak ma",
    i ma całkowitą rację. Szef może miał sedana? - no to trochę lepiej tam wygląda.
    HB 7 gen to "Ferrari" bo skręt tego "autobusu" (wygląd emerycki tego "bolidu" H) właśnie jest jak w Ferrari. Kto nie jeździł Ferrari to namiastkę promienia skrętu ma w Civic VII gen .
    Wiesz jak wygląda ul. Puławska w Warszawie ??? (jak nie to kliknij na google) noooo, to ja moim "Ferrari" zablokowałem ruch na Puławskiej gdy chciałem zawrócić!
    To dopiero dałem popis! oczywiście w szoku byłem bo to było dawno i nie wiedziałem tego że to "przeszczep zawieszenia z autobusu".
    2- pasmówka w obie strony. Stojąc na pasie wewnętrznym (doskrętu w lewo) zawracam, noooo i sruuuu ! stoję naprzeciw krawężnika bo się nie wyrobiłem !!! Warszawiaki stają z piskiem i dostają spazmów! zastanawiając się co ten typ wyprawa! czemu blokuje 2 pasy !!! ??? pewnie jakiś kiep z poza stolicy! jak by go tu zastrzelić by nikt nie widział !
    - na to se myślę, luuuuudzieeeee ratunku Hanka nie zawraca! litości..., zlitujcie się....! dajcie wykręcić! ...ja muszę cofnąć! bo za h...a stąd nie wyjadę!
    W końcu ktoś się zlitował, pomógł zablokować 2 gi pas, bym cofnął trochę? Zablokowałem 2 pasy cofnąłem o te 30 cm, kontra... i udało się ruszyć przed siebie.
    Tramwaje lepiej skręcają!!!!! .

To jest pierwsza maglownica napędzana elektrycznie w Hondzie, pewnie dlatego niedopracowana i w zasadzie najgorszy element jaki jest w tym samochodzie (po skrzyni biegów w benzynie) - całkowite nieporozumienie!
    Mówiąc jednym słowem - tragedia .
    Plusem może jest to że rzadko padają przeguby, bo nie da się zrobić takiego skrętu jak w normalnej Hondzie , o Cytrynie C1 nie wspomnę. Nissan Micra K11 też zawraca w miejscu, ale Civic 7gen - to tragedia.
    Tak że nie masz co szukać dziury w całym, jak nie potrafisz zawrócić na 2 kierunkowej to normalne. Nawroty bierz jak Tirem! Precyzyjność układu to w porównaniu z UFO to jak jazda Starem z 1973 roku tylko torchę niżej się siedzi, ale i tak wysoko przez co nie bez kozery ochrzczono ten model mianem "autobus".
    Więc jeśli to jest "autobus", to widziałeś by ktoś autobusem potrafił inaczej nawrócić niż na 3 ?
    Kierownik Działu Diesla

Comment

rambo7 doskonale wszystko opisał. Ja po pierwszym takim zawracaniu też czułem wstyd i po zawróceniu szybko uciekłem ze skrzyżowania, żeby mnie przypadkiem nikt nie rozpoznał
      A w zimowych warunkach w zawracaniu pomaga hamulec ręczny
      A tak na poważnie ta honda faktycznie nie została przemyślana do końca pod kontem jazdy w mieście. Już nie wspomnę o parkowaniu równoległym w ciasnym miejscu, gdzie widok przez tylną szybę niezbyt pomaga w określeniu odległości (trzeba się tego nauczyć i przyzwyczaić), a kierownicą kręcimy od końca do końca.
      Ale mimo wszystko auto ma swój urok. W środku jest więcej miejsca niż wygląda to na zewnątrz
      Mi się dobrze jeździ, a do takich "drobnych" pierdółek można się przyzwyczaić.
      Było Honda Civic VII EU8 D16V1
      Jest Seat Leon Cupra R310

Comment

Ciekawe, bo ja 13 lat jeździłem VII gen. i nigdy tego typu problemów nie miałem. Owszem przekładnie wymieniałem chyba trzy razy, bo coś w niej łomotało na nierównościach. Nawet wydaje mi się, że jeśli chodzi o promień skrętu to IX gen. ma gorszy w porównaniu do VII gen.

Comment

a wydawało mi się, że to tylko w sportach taka akcja
          to faktycznie jedna z wad, 2 to że głośno w środku (a ja w dodatku mam diesla) poza tym sama frajda z jazdy i użytkowania

PS. najlepszą mam zlewę jak dam się komuś przejechać i się nie wyrabia np. przy parkowaniu

Comment

Zamieszczone przez Razbino Zobacz posta
            Ciekawe, bo ja 13 lat jeździłem VII gen. i nigdy tego typu problemów nie miałem. Owszem przekładnie wymieniałem chyba trzy razy, bo coś w niej łomotało na nierównościach. Nawet wydaje mi się, że jeśli chodzi o promień skrętu to IX gen. ma gorszy w porównaniu do VII gen.
            TAK 2,5 - 3 obroty od lewa do prawa

Comment

Working...
            X