Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czujnik EPS - nie gaśnie co jakiś czas

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Czujnik EPS - nie gaśnie co jakiś czas

Witam wszystkich,
    w Hondzie mojej żony co 7-10 dni po zapaleniu auta nie gaśnie kontrolka EPS. Póki co, dzieje się to tylko kiedy wraca z pracy, (przejeżdza 45 km) i gdzieś pod domem wchodzi do sklepu, wraca, zapala samochód - kontrolka nie gaśnie, wspomaganie nie działa. Po 3 godzinach kiedy wsiadam do auta, usterki już nie ma. I tak w kółko już kilka razy.

Elektryk twierdzi, że komputer pokazuje błędy utraty czy wahania napięcia na sterowniku. Poradził wymienic akumulator, jeździć i obserwować (mimo, że dotychczasowy jest sprawny, auto odpala, nie świeci się kontrolka aku. itd.).

Wiem, że błąd ESP się zdarzał u innych, czytałem wątki ale jego systematyka w przypadku auta żony jest dość jednostkowa. Usterka występuje tylko na ciepłym silniku. Ma ktoś jakiś pomysł? Szukać od razu modułu na allegro?
    Last edited by three_l; 15-10-2014, 12:27.

faktem jest że stabilny prąd w sieci jest ważny ale nie zalecałbym generować kosztów wymieniając akumulator, tym bardziej że po przejechaniu długiego dystansu aku jest na 100% doładowany, co innego rano przed jazdą ..no to by mogło dawać jakieś podstawy, moim zdaniem nie wymieniaj aku.
    Konkretnie jesteś w stanie powiedzieć jakie kody błędów zostały wygenerowane? (nr kodu??)
    Wahanie może być spowodowane brakiem połączeń elektrycznych, korozją złączki od silnika przy maglownicy? brakiem kontaktu przy module sterowania EPS.
    Sprawdziłbym instalację i połączenia elektryczne pod kątem kontaktowania - może trzeba użyć jakiegoś środka dla lepszego kontaktu pinów elektrycznych?
    NIestety trzeba wykonać pewne czynności zanim padną radykalne decyzje np. o wymianie, dlatego polecam wykonać następujące kroki:

Suma summarum puenta problemu będzie zbieżna z przedstawionym w linku, przeczytaj wpis #24.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
    X