Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

problem ze wspomaganiem EPS

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• problem ze wspomaganiem EPS

Witam szukalem na forum i nie znalazlem odpowiedzi na moj problem!!!
    Otoz posiada Hondzie 1.7 CDTI 2004 rok i moj problem polega na tym ze jak ja odpale i chce skrecic kierownica to tak kreci jakby nie bylo wspomagania, ale jak troche sie przejade to juz leciutko sie kreci kierownica czy to podczas jazdy czy podczas postoju mozna krecic jednym palcem. ale gdy tylko troche postoi z jakas godzine to problem powraca jest gorzej niz w starym traktorze!!! Czy wie ktos moze w czym lezy problem??? z gory dziekuje za pomoc pozdrawiam!!!

Witam. Zacznij proszę od zapoznania Się z Regulaminem
    Pzdr.
    Last edited by syriuszteam; 03-06-2013, 21:24.

witam wszystkich Hania 1.7

Zamieszczone przez gzellus Zobacz posta
    problem polega na tym ze jak ja odpale i chce skrecic kierownica to tak kreci jakby nie bylo wspomagania, ale jak troche sie przejade to juz leciutko sie kreci kierownica czy to podczas jazdy czy podczas postoju mozna krecic jednym palcem. ale gdy tylko troche postoi z jakas godzine to problem powraca jest gorzej niz w starym traktorze!!! Czy wie ktos moze w czym lezy problem???
    Mam ten sam problem.Może ktoś podpowie.
    Last edited by rambo7; 04-06-2013, 20:10. Powód: edit

Comment

co się świeci na tablicy zegarów po uruchomieniu silnika?
      Kierownik Działu Diesla

Comment

nic sie nie swieci wszystkie kontrolki gasna

Comment

Zamieszczone przez Andrzej11 Zobacz posta
          Mam ten sam problem.Może ktoś podpowie.
          U mnie nic się nie świeci

Comment

Panowie zastanówcie się i ... napiszcie coś więcej, tzn od kiedy to sie pojawiło? w jakich okolicznościach? czy pogoda ma znaczenie? czy jest jakaś regularność czy loteryjność w tym problemie? fajnie że nie znacie swoich samochodów a problem jest jednolity. Czy padł komuś aku, czy altek, czy coś było z prądem grzebane? coś odłączane? itd ..wszystko jest ważne.
            Interesuje mnie jak dużo wspólnego napiszecie, to da jakąś wskazówkę do analizy problemu. Obserwacje z użytkowania na co dzień są bardzo ważne.
            Kierownik Działu Diesla

Comment

A wiec tak ja Hondzie posiadam od tygodnia 28.05.2013 (wtorek). Jak ja kupowalem wszystko bylo ok lekko krecila nic nie budzilo moich obaw, pogoda na dworze byla taka sobie temp 13 stopni nie padalo i bylo bardzo wiecznie. Problem pojawil sie w sobote (01.06.2013) gdy temp podskoczyla i na dworze jest ok 23 stopni (nadal bez opadow). Czy cos bylo grzebane przy pradzie? nie wiem nic mi nie wiadomo. Wiem tylko ze huczy mi cos przy alternatorze przy duzych obrotach wyje tak jakby to bylo lozysko, ale mechanik nie potwierdzil tego na 100% musi wziasc auto na warsztat i sprawdzic i dokladnie mi powie co to jest. Ja mam takie wrazenie ze jak hondzia troszke pochodzi z jakies 5-10 min tak jakby lekko sie rozgrzala, to kierownica lekko sie kreci, czy to na postoju czy podczas jazdy. Raz pojawila mi sie w piatek (31.05.2013) kontrolka check engine blad P1401 ale byl skasowany i nic sie nie pojawia.
              Last edited by gzellus; 04-06-2013, 20:50.

Comment

słabe wspomaganie

nie cytujemy od a-z
                r7

Więc auto posiadam ponad rok.Nic nie robiłem.Wspomaganie działa raz lepiej raz gorzej,nie zależnie od temperatury zewnętrznej.Jedyne co zauważyłem to po długim postoju przy uruchomionym silniku zapala się kontrolka wspomagania a wtedy go nie ma.Dopiero po ruszeniu autem wszystko wraca do normy.Walczę też z ogrzewaniem przerzuciłem całe forum i nic.
                Pozdrawiam
                Last edited by rambo7; 08-06-2013, 17:57.

Comment

Witam dzisiaj z rana chyba wspomaganie padlo mi na Amen mimo iz Hania troche pochodzila z jakies 10 min to tak ciezko szlo krecic kierownica ze myslalem ze zaraz cos ukrece! troche sie przejechalem i jest masakra zero wspomagania!!!

Comment

rozumiem, ale napisałeś tylko o skutkach - wspomy niet! ..natomiast nic innego nie napisałeś a ja nie wiem czy coś się świeci na tablicy zegarów? ...może inaczej czy przed uruchomieniem silnika świeci się kontrolka EPS ? powinna świecić się przed uruchomieniem silnika a później zgasnąć kiedy pracuje silnik, czy tak jest u ciebie i wtedy wspomaganie nie działa?
                    Kierownik Działu Diesla

Comment

Dokladnie tak jak piszesz! wkladam kluczyk do stacyjki zapalaja sie kontrolki po odpaleniu hondzi kontrolki gasna i nic sie nie swieci a wspomagania brak. Dodam ze jakas godz temu jechalem (teraz jest godz 00:51) i wspomaganie dzialalo kierownica bardzo leciutko sie krecila!!! Ja juz powoli glupieje i te auto zaczyna mnie irytowac!!!

Comment

no to jakaś loteria sam sie naprawia i sam psuje? ...owszem dziwne. Wygląda na to że coś nie łączy (raz łączy raz nie) problem może być po stronie zasilania silnika elektrycznego wspomy, trzeba pozaglądać od spodu jak to wygląda przejrzeć całą maglownice i sprawdzić osadzenie wtyczek.
                        Kierownik Działu Diesla

Comment

ok dzieki za pomoc! Jutro pojade do mechanika i powiem mu zeby mi to wszystko posprawdzal!!! Jak cos sie wyjasni w czym lezal problem to dam znac!!!

Comment

Panowie srawdził bym najpierw połaczenia ele. odpowiedzialne za wspomaganie. wyglada na luzny kabel lub wtyczke. spr bym ewentualnie czujnik połozenia maglownicy oraz sterownik. spr czy macie jakies błedy ?

Comment

Witam serdecznie! Przepraszam ze tak pozno odpisuje ale dopiero w poniedzialek 24.06 oddalem autko do mechanika.
                              A wiec tak: Mechanik wszystko przejzal i stwierdzil, ze kabelek, ktory byl polaczony z wtyczka byl lekko uszkodzony i powodowal lekkie zwarcie co powodowalo ze wspomaganie nie dzialalo tak jak powinno. A wiec naprawil mi ten kabelek przy okazji poczyscil mi wszystkie styki i wspomaganie smiga rewelacyjnie mozna krecic jednym palcem!!! Z gory dziekuje za pomoc!
                              Pozdrawiam!

Comment

Working...
                              X