Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy to może być łożysko?Dziwny objaw!!!

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Czy to może być łożysko?Dziwny objaw!!!

Witajcie
    Mam problem z moją haniom.Mianowicie zaczeło mi co pykać rytmicznie w tylnym kole.Przy jeździe około 60 km/h słychać takie stukanie pykanie z każdym obrotem koła.Rozebrałem sprawdziłem doszłem do wniosku że tarcza ma takie bicie na boki i klocek od wewnątrz troche bardziej się ściera.Możliwe jest to żę tarcza się pokrzywiła od walniętego łożyska czy to może jest to jakiś luz na łożysku że wprawia tarcze w bicie.Co do hałasu w środku to jest głośno właśnie z tylnej części auta jakiś rok temu dociągłem troche nakrętke łożyska i czy może to mieć jakiś związek z tym? Pytanie moje dotyczy co by tu wymienić najpierw czy tarcze z kolockami czy odrazu łożysko?
    Jeśli łożysko to czy trzeba wyciągać czujnik ABS żeby wyjąć łożysko z piastą?A i czy zejdzie po odkręceniu nakrędki 32 bez użycia ściągacza.
    Z góry dzięki za szybką pomoc!!!
    Pozdro kamyk719

Może to co powiem jest trywialne, ale upewnij się czy w oponie nie masz jakiegoś nawet minimalnego kamyka :P Czasem taka pierdoła potrafi hałasować, no chyba że to jest jakiś inny rodzaj dźwięku.
    Życie jest za krótkie, żeby jeździć dieslem...

Comment

To raczej nie kamyczki.A co do opon to właśnie założyłem do przodu dwie używki ale 6.5 mm bieżnika zrobiłem także drugi raz balans i wszystko spox.Jak myślicie może być coś z oponami wadliwego.Ale wydaje mi sie że bym czuł coś na kierownicy jak by to były opony z przodu, poprawcie mnie jak sie myle?

Comment

mam praktycznie identyczny przypadek, tylko ze bardzie huczy. jak podniose koło i zakrece to czuc ze hamuje delikatnie, tarcze mam nowe, klocki zostały stare bo były jak nowe, przejechałem juz 11 tys i dalej to słychac i przyhamowuje

Comment

Zamieszczone przez kamyk719 Zobacz posta
          Witajcie
          Co do hałasu w środku to jest głośno właśnie z tylnej części auta jakiś rok temu dociągłem troche nakrętke łożyska i czy może to mieć jakiś związek z tym? Pytanie moje dotyczy co by tu wymienić najpierw czy tarcze z kolockami czy odrazu łożysko?
          Za bardzo "dojechałeś" łożysko.Szkoda że nie użyłeś klucza dynamometrycznego.Moja rada-zmień łożysko.

Tutaj https://www.civicforum.pl/showthread...amometrycznego masz fajny opis jak można obyć się bez tego klucza co Ci wymieniłem
          ビートル ジョン

Comment

A jakiej firmy łożyska polecacie? Przedział cenowy jest dość znaczny(50-300zł) chodzi mi o koła przednie? Da się to wymienić we własnym garażowym "zaciszu" bez prasy i palnika?

Comment

wymiana zgodnie ze sztuką w warunkach domowych nie ma szans, szkoda łożyska - nie będziesz je chyba (te nowe) napieprzał młotem by je wcisnąć? bo jeśli tak to będzie wyglądać ..to wymiana nie ma sensu.
              Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
              X