Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

JAK zdemontować kierownicę w Civic sport 2004r?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• JAK zdemontować kierownicę w Civic sport 2004r?

JaK zdemontować kierownicę w Civic sport 2004r ? odpinam akumulator i co dalej ?

1. Należy zawsze wyłączać zapłon i odłączać ujemny przewód akumulatora oraz odczekać co najmniej 3 minuty przed rozpoczęciem pracy.
    (UWAGA: Zawartość pamięci nie jest kasowana, nawet jeśli zapłon jest wyłączony lub przewody są odłączone od akumulatora.)

WYMONTOWANIE:
    Poduszka powietrzna kierowcy:
    2. Wymontować osłonę dostępu (A) z kierownicy, następnie rozłączyć złączkę 2-stykową (B) poduszki powietrznej kierowcy i złączkę 2-stykową szpuli przewodów (C).
    Schemat 1.

3. Odkręcić dwie śruby typu Torx (A), używając klucza Torx T30. Wymontować poduszkę powietrzną kierowcy (B).
    Schemat 2.

4. ZAMONTOWANIE:
    Schemat 3.
    Umieścić poduszkę powietrzną kierowcy (A) w kierownicy i zamocować ją nowymi śrubami typu Torx (B).

Schematy są podpisane. 1, 2, 3. (jednak załadowały się w kolejności 2, 3, 1.)
    Przy tej robocie trzeba wykazać się starannością by po zabiegu nie było kłopotów z SRS.
    Załączone pliki
    Last edited by rambo7; 21-02-2012, 13:17.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Super , błyskawiczna odpowiedz

Comment

browara sie stawia
        Kierownik Działu Diesla

Comment

Po wymianie końcówek drążków kierowniczych i ustawieniu zbieżności, zauważyłem, że kierownica nie jest prosto ustawiona. Minimalnie jest przekręcona gdy się jedzie prosto. W sumie niedawno to zauważyłem. Czy da się to skorygować poprzez odkręcenie kierownicy i przykręcenie w odpowiednim położeniu? Czy trzeba jeszcze raz ustawiać zbieżność przy prawidłowym ustawieniu kierownicy?
          Jak już pisałem kierownica jest minimalnie przekręcona i do tej pory nie zwróciłem na to uwagi, ale od czasu kiedy to zauważyłem, to trochę mnie to irytuje, ale nie aż na tyle aby jeszcze raz ustawiać zbieżność

Comment

Mechanik-Technik (czy jak go zwał) ma obowiązek ustawić to tak by kierownica była idealnie na wprost, czyli wracasz na ten sam warsztat i chłop ma obowiązek ustawiać tak długo aż będzie prawidłowo, choć byś wracał do niego co 2 godz, to nie kosztuje dodatkową kasę, to jest w ramach zapłaty za pracę którą "jeszcze nie skończył" to się zdarza i to jest normalne.
            Wyjęcie kierownicy i przestawienie jej na wieloklinie może spowodować przestawienie jej (jak piszesz minimalne ale denerwuje) w drugą stronę tak ze uważam że w ten sposób jest niepoprawnie.
            Pod samochodem wystarczy że odkręci po 1 śrubie na stronie i po robocie. Obowiązkiem mechanika było poinformować Cię że : "proszę się przejechać i sprawdzić czy jest prawidłowo ustawiona kierownica - jeśli nie proszę wrócić" ...tak że robotę masz nieskończoną - tyle że to robota mechanika za którą już zapłaciłeś.
            Kierownik Działu Diesla

Comment

Pojechałem dziś tam gdzie mi robili zbieżność. Nie robili żadnego problemu, ustawili kierownice tak jak trzeba.

Comment

Working...
              X