Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dziwna przypadłość , usterka układu kierowniczego ( chyba ???? ) !!

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Dziwna przypadłość , usterka układu kierowniczego ( chyba ???? ) !!

Otóż dokonałem wymiany amortyzatorów przednich w mojej hondzie. Hamulce też już swoje przeszły wiec za jednym zamachem tył i przód wymieniony . Powiem tylko że bardzo bolało. Od tego momentu coś złego zaczęło się dziać z samochodem. Podczas skrętu z okolic przedniego koła lewego , dobiega dziwny zgrzyt . Przypomina on
    odgłos zapieczonych zwrotnic w maluchu ( jak ktoś posiadał to cudo to wie o czym mówię ) . Sprawdziłem wszystko co można było : stabilizatory i inne elementy . Wszystko jest ok. Zastanawiam się czy aby nie jechać na stację diagnostyczną. Po wymianie amorków została ustawiona zbieżność. Dodam tylko że sprężyna z koła lewego nie chce do końca opaść w kielichu mocującym ( mam nadzieję że opisałem to jasno ).
    Innych widocznych mankamentów brak . Niby wszystko ok a jednak nie do końca . PZDR

te zgrzyty są częste czy raz na jakiś czas? Jak wszystkie śruby dociągałeś to auto stało na kołach? Może coś się źle ułożyło, nie w tej pozycji co trzeba i tu problem.
    Nie wierzcie zegarom, czas wymyślił je dla zabawy!

Civic HB 2001r, 1.6 VTEC, 110kM, D16V1

Comment

Wiesz ja mam ten sam problem. Również wymieniałem amorki z przodu i tuleje wahacza.Reszta elementów zawieszenia była ok. Przez 3 dni było wszystko w porządku. Potem pojechałem ustawić zbieżność a następnie wymieniłem opony na zimówki. Od tego momentu mam takie same objawy jak w twoim autku. Wg mnie problem tkwi właśnie w sprężynie. Podczas skręcania w lewo słychać dziwny dźwięk jakby sprężyna się obracała w kielichu(lewa strona). Póki co spróbuje namierzyć skąd dobiega ten dźwięk. Jeśli pierwszy uporasz się z tym problemem daj znać na forum.Pozdro

Comment

Być może górne łożysko amortyzatora wam puszcza. Pomaga tylko wymiana tego elementu.
        Bogo 141 jeśli sprężyna nie doszła to albo jest źle ustawiona albo jest pękła od góry i stąd te dziwne dźwięki.
        Jeśli rozwiążesz problem z osadzeniem sprężyny to dźwięki powinny ustać.

Comment

Problem rozwiązałem , no może nie sam ale wspólnie z mechanikiem . Okazało się że nowe amorki są do dupy. Firma DAICHI - nie polecam nikomu. Na szczęście starych nie wyrzuciłem .Gdy je wstawiłem wszystko wróciło do normy. Sprężyny pasowały , ustały stuki czyli znowu jazda stała się przyjemnością. Więc winowajcą były amorki . To one wprowadziły całe te zamieszanie. Przed wymianą na stare przebadałem je jeszcze w ASO . Oczywiście reklamowałem ten bubel w sklepie i dostałem zwrot gotówki . Mało tego założyłem sprawę w sądzie o zwrot kosztów napraw . Zobaczymy co z tego wyniknie .
          Last edited by bogo141; 30-10-2011, 18:35.

Comment

Fajnie że udało ci się rozwiązać problem bogo141. Z tymi amorkami to mnie trochę wystraszyłeś bo ja założyłem Kayaba i szlak by mnie trafił jakby dały ciała.Dzisiaj zrobiłem autem rundkę po mieście i jakby to zgrzytanie ustało.Może faktycznie to wina sprężyny i jej spasowania. Jeszcze będę przyglądał się sprawie chociaż mam nadzieje że to ustrojstwo nie wróci. Pzdr

Comment

ciekawi mnie twoja sprawa. Napisz jak zakończy się to w sądzie. Mało ludzi tak jak ty walczy o swoje do końca. życzę powodzenia.
              Nie wierzcie zegarom, czas wymyślił je dla zabawy!

Civic HB 2001r, 1.6 VTEC, 110kM, D16V1

Comment

Working...
              X