Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Błędy P0336, P1361 i P0171

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Błędy P0336, P1361 i P0171

Witam Wszystkich,

Od wczoraj mam problem z moją Hondą Civic VII silnik D16V1 (1.6). Silnik kilka razy zgasł i był problem z uruchomieniem. Dodatkowo zapala się i za jakiś czas gaśnie kontrolka check engine.
    Po podłączeniu skanera OBD wyświetliły się błędy jak w tytule. Czytałem w jednym z tematów na tym forum, że błąd P1361 (nieprawidłowy sygnał z czujnika górnego martwego punktu położenia tłoka) może być od świec zapłonowych.
    Pytanie moje brzmi: czy od świec zapłonowych mogą występować pozostałe kody błędów i od wymiany świec powinienem zacząć? Czy raczej przyczyna leży gdzieś indziej.
    Bardzo proszę o poradę.

IMG_2053.jpg

Kliknij na wyszukiwarkę forumową wpisz P0171 i poczytaj o przyczynach pojawiania się tego kodu i sposobach działania, ten kod jest wspólny dla benzyniaków z generacji 6,7,8,9 każdy temat jest właściwy i o tym samym.
    Rozważysz sam co zrobić, ... i dodatkowe pytanie czy posiadasz lpg?
    Kolejne kody wskazują wprost na problem oczywisty:
    DTC P0336: Okresowe przerwy w działaniu czujnika CKP wału koronowego.
    DTC P1361: Okresowe przerwy w obwodzie czujnika TDC rozrządu.

Nagle gaśnie w korku. Civic VII (2001r) 1.4 Benzyna 90KM

Po odcięciu zgasła kod błedu P0336

Po wymianie rozrządu i czujnika położenia wału silnik gaśnie po uruchomieniu.

tematy do przerobienia,
    masz do wymiany te czujniki o którym tu mowa.

Przeczytaj dokładnie co inni pisali, przemyśl zakupy zmieników! ...nie każdy czujnik (zamiennik) działa dobrze z Hondą! (a oddać tego nie można!)
    Last edited by rambo7; 12-07-2024, 12:22.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
    X