Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Skrzynia, chyba mechanizm różnicowy

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Skrzynia, chyba mechanizm różnicowy

Witam wszystkich,

Duuużyy problem

Podczas jazdy zaczęło coś strasznie wyć coś w stylu łożysk w kole, ale po ich wymianie nic się nie zmieniło.
    Z kolegą doszliśmy do wniosku że to dyferencjał czyli mechanizm różnicowy w skrzyni.

Hania huczy nie zależnie na którym biegu, czy na luzie czy z wciśniętym sprzęgłem i teraz moje pytanie i prośba do Was.

Czy ktoś z Was miał podobny problem i co możecie doradzić?

ja mam aktualnie tez sam problem. cos huczy ale dokladnie nie wiadomo gdzie. sprawdzac to bede u mecchanika. ja mam lozyska wymienione i skrzynia lekko szumi. nie wpadlem na to ze to moze byc dyferencjal...
    objawy mam identyczne jak ty, tyle ze w 5gen coupe. dzisiaj daje samochod do mechanika na sprawdzenie i czyszczenie hamulcow oraz sprawdzenie i smarowanie przegobow.
    dam znac czy cos sie poprawi.

sa jeszcze takie mozliwosci ze to ktores z lozysk skrzyni biegow, i to moze byc tez to...

jutro bedzie po sprawdzeniu

powiedz jeszcze czy twoje buczenie jest ciagle czy tak jakby przerywane i nieregularne? u mnie jest nieregularne.

w sumie jakby to mial byc mechanizm roznicowy to byly by zmiany w buczeniu podczas jazdy w zakretach, a na wprost niekoniecznie...
    sigpic

Comment

no u mnie huczy jak jadę na wprost lub skręcam w prawo, im szybciej jadę tym bardziej słychać a przy 60 km/h jest już nie fajnie :P

Comment

no to ja jeszcze sobie sprawdze czy przy skrecie faktycznie slychac inaczej... no bo moze faktycznie dyferencjal. chociaz przeguby i tak inaczej pracuja przy skrecie... a co mechanik to inna teoria. co za nieroby
        sigpic

Comment

podnieś swoją coupe na lewarkach z dwóch stron lub na kobyłki i jedź w "powietrzu" albo najlepiej niech ktoś jedzie a Ty popatrz czy kółka się kręca tak samo i możesz pomacać skrzynię.
          Ja dzisiaj jadę zawieść skrzynkę do kolegi z JHM i zobaczymy co się urodzi.
          Pzdr

Comment

hmm nieglupi pomysl z macaniem skrzyni, tak juz podnosilem i szumi tylko ale to to wiem. ale buczenie to jak rezonans jakby cos tarlo... poza tym mam zrowkowana tarcze prawa od srodka.
            ja nie mam komu zawiezc skrzyni zeby tak sprawdzic
            a kola po podniesieniu kreca sie tak samo i rowno. i po podniesieniu auta to nie huczy. cichnie przy odciazeniu osi. dupa panie
            sigpic

Comment

a przeguby braliście pod uwagę, na przedzie sa nie tylko łożyska - przeguby też się psują

Comment

przeguby stukają jak się zużywają. moje nie stukają. fakt - możliwe, że mogą trzeć jeśli już zaczęły się zużywać, możliwe, że trzeba będzie je przesmarować, ale do lipca jak się nie pogorszy to można jeździć
                u mnie zostały już tylko dwie możliwości: skrzynia lub przeguby. ale patrząc na fakt, że będę szukał hybrydowej w lecie to na razie sobie odpuszczam.
                sigpic

Comment

Wszystkie części się zużywają, a w moim przypadku to na 100 % skrzynia, a przeguby nie huczą :P

Comment

no wiec w obu przypadkach skrzynia.
                    a dyferencjal wchodzi w sklad skrzyni?
                    mnie pewnie nie oplaca sie remontowac skrzyni
                    w lecie pewnie kupie sobie jakas hybryde
                    sigpic

Comment

W zasadzie dyferencjał to mechanizm różnicowy,
                      a z tą hybrydą to jakie koszta?

Comment

ze dyf to roznicowka to wiem tylko nie jestem do konca pewien czy jest razem ze skrzynia w obudowie, skoro to przednia os. sprawdze na schematach bo jeszcze w niekorych miejscach zielony jestem xD
                        koszt skrzyni hybrydowej to zalezy od sprzedajacego i stanu - od 600 do 1000zl przynajmiej za tyle opychac chca na forum civicklub.pl
                        sigpic

Comment

Working...
                        X