Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiana biegow

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zmiana biegow

Zauwazylem ostatnio ze w moim civicu 1.6vtec 2001r, ciezko wchodzi jedynka,czasami musze ponawiac probe, bo galka nie chce wejsc do konca.
    Na pozostalych jest ok.Sprzeglo jest w dobrym stanie, nie ma poslizgu tarczy.
    Martwi mnie takze ze galka w pozycji biegu, ma dosc duzy luz.
    Moim zdaniem powinna byc nieruchoma, jak to mialem w innych hondach.
    Jak to wyglada u was ?

Witam... skoro zauważasz taką dolegliwość (o ile jest to dolegliwość) powiem, iż mam podobne objawy. Z jedynką jest tak, że czasem jak choć ciutkę się toczę, to nie mogę wrzucić jedynki, muszę zatrzymać do zera auto i dopiero powtórnie wtedy jedynka wchodzi. Natomiast luz gałki na biegu - u mnie mam coś takiego, że podczas jazdy dotknięcie gałki czasami powoduje jej drżenie.
    Tak to u mnie wygląda...

Comment

Co do biegów i ich wbijania-warto zainteresować się olejem.

Poza tym jeżeli samochód się toczy i ciężko wrzucić 1 bieg to nie masz się czym martwić. To normalny objaw. Wynika to z samej konstrukcji skrzynki biegów a dokładnie z przełożeniem 1 biegu które jest duże, wobec czego prędkości obrotowe wałka i koła zębatego (które trzeba zrównać aby wszedł bieg) są różne wobec czego synchronizatory mają trudne zadanie. co innego jeżeli wrzucasz 1 stojąc (jeden wałek nie obraca się wcale a drugi z bardzo małą prędkością) a co innego jak jedziesz.

Lepiej na siłę nie próbować wbijać jedynki gdy wchodzi z oporem - wyjdzie to na dobre dla skrzyni.

Comment

Dobra rada... i dzięki za wyjaśnienie!

Comment

Zamieszczone przez analyzer64 Zobacz posta

Lepiej na siłę nie próbować wbijać jedynki gdy wchodzi z oporem - wyjdzie to na dobre dla skrzyni.
          Zgadzam się z przedmówcą, mogą na tym ucierpieć synchronizatory
          sigpic

Comment

Working...
          X