Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Skrzynia biegów - łożyska

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Nie straszcie się koledzy, najczęściej padają dwa łożyska:
    91004-PLW-A01 ma wymiary 26x72x15,5
    91002-PHR-003 ma wymiary 26x52x15
    i są do dostania tutaj https://www.albeco.com.pl/ (wpiszcie sobie w szukajce wymiary łożysk). Faktem jest, że robocizna jest droższa niż same łożyska ale cóż... Poza tym polecam ten https://www.civicklub.pl/fi/__vbb/sh...d.php?p=553853 artykuł.

Comment

w takim razie ja wymieniam te dwa co podał szejklo razem z olejem.

Mam nadzieje ze po wymianie tych dwoch faktycznie bedzie ok.

Ps: czy te lozyska z albeco itp ktos wkladal? Bo ja raczej wymienie z aso bo boje sie ze moglo by byc cos nie tak, ktos kupowal gdzies inndziej niz w aso?

dwa łozyska wymienione + 2 uszczelniacze. Faktycznie samochod zrobil sie znowu cichy. Jestem bardzo zadowolony. Kupowane w aso : 2 lozyska/ 2 uszczelniacze/ 2 litry oleju ok. 400 zł. Robocizna kolejne 400 zł. Moge polecic miejsce w 3icty.

Pozdrawiam

Witam,

Wracajac dzis do domu i jadac 140/h musialo sie cos chyba znowu spier*****. Miesiac temu wymienilem 2 lozyska/ 2 uszczelniacze i olej w skrzyni. Lozyska w tych civicach to znany mankament, byla nawet akcja serwisowa w aso ale moj wieka auta 2001 sie niestsety nie zalapal.

W kazdym badz razie wymienilem je niedawno i dzis znowu nastała masakra, jestme tak wsciekly ze po prostu najchetniej rozwalil bym cały ten moj samochod( Ostatnio wydałem 900 zł za wszystko).

Ponownie kiedy wcisniete jest sprzeglo jest cisza, gdy je puszcze pojawil sie charakterystyczny hałas, przy dodawaniu gazu nawet na luzie jest strasznie dziwny dzwiek. Nagrałem film - jezeli komus by sie chcialo szybciutko sciagnac i posluchac pare sekund to byl bym niezmiernie wdzieczny.

Podstawowe pytanie czy dojade tym z Gdyni Centrum Do gdanska głownego do mechanika ( Pana krzysztofa) ok 20 km czy lepiej nie ryzykowac. Nie wiem czy to cacko wytrzyma czy tez skrzynia sie rozleci ( o ile to kurde znowu skrzynia ale chyba tak bo co by innego?)

Link : https://wyslijto.pl/plik/chqguggrhp

Pacjent : 1.6 2001 VTEC

Bede wdzieczny za jakas rade.

Pozdrawiam
      Last edited by rambo7; 14-12-2011, 07:52. Powód: Edit

Comment

na moje ucho to nie są lożyska, to "wycie" określiłbym jako bardziej "miałczenie" łożyska mają jeszcze jakby efekt "szczleszczenia" a tego tu nie słysze.
        Ponad to, (w tym modelu) łozyska skrzyni charakteryzują się specyficzną pracą tzw, tyrkotka, to słyszalne podczas jazdy, rozumiem ze takiego efektu niema?!
        skoro miesiąc tem je wymieniałeś.
        Oczywiście mogę się mylić, ale na moje ucho "miałczenie" nie pochodzi od lożsk skrzyni.

Dalej, szeleszczenie łożyska oporowego przy wysprzęglaniu, (wciśnięciu pedału - cisza / puszczenie szum) to dość powszechne w róznych Generacjach civica, nie ma na to reguły, wymienia się jak dokucza lub przy wymianie całego sprzęgła.

Wrócmy do miałczenia wprost proporcjonalnego do obrotów silnika, nie wiem czy, wymieniałeś łożyska bo miałeś tzw. "tyrkotke"? czy dlatego że było dokłądnie takie miałczenie jak teraz nagrałeś?

EDIT:

Gadałem w aso z gościem i powiedział żebyś spróbował tak podgazować kiedy wciśniesz do konca sprzęgło.
        teraz nagranie zrobione było kiedy silnik pracował na biegu jałowym a sprzęgło było niewciśnięte ?

Mechanik stwierdził że jak wciśniesz sprzęgło "odcięta" jest skrzynia i kręci się wyłącznie łozysko oporowe sprzęgła a łozyska skrzyni nie są obciążone.

Więc sprawdź czy po wciśnięciu sprzegła i gazowaniu obrotami też "miałczy???"
        Last edited by rambo7; 18-12-2011, 10:13.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
        X