Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

łożyska skryni? nie wiem z czym problem? Proszę o pomoc!

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• łożyska skryni? nie wiem z czym problem? Proszę o pomoc!

Jestem właścicielem Hondy CIVIC 1,6 VTEC 2001. Problemem którego nie potrafię rozwikłać ani też zlokalizować jest dziwny dźwięk, jest to coś takiego jak: "grzechotanie", "terkotanie", dźwięk ten wydobywa się w momencie kiedy na poszczególnych biegach dodaję gazu (najgłośniej na 1 biegu) oraz podczas hamowania biegami. W serwisie usłyszałem że definitywnie jest to skrzynia biegów i musi być wymieniona jednakże biegi wchodzą bardzo dobrzenie nie ma problemu z wyskakiwaniem biegów, dowiedziałem się również że koła na których jeżdżę są bardzo pokrzywione (felgi aluminiowe 17" opony nisko profilowe chyba 40 ale nie dam sobie głowy uciąć) na tą chwilę w samochodzie zostały wymienione klocki i tarcze hamulcowe, natomiast koła wymienię w przyszłym tygodniu również na felgi aluminiowe ale 15". Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie być może ktoś już spotkał się z czymś podobnym i posłuży dobra radą. Pozdrawiam serdecznie

Odpal silnik - na luzie, na postoju powciskaj sprzęgło i odpuszczaj. Albo lepiej - posadź kogoś i niech to robi a ty słuchaj przy otwartej masce co sie dzieję.
    Czy dźwięk nasila się podczas odpuszczania sprzęgła ...???
    Fakt że łożyska w skrzyniach siadają i nie jest to zależne od tego jak biegi Ci wchodzą. Może byś super pod względem "wkładania" biegów, ale dzwonić i niestety. Sam tak mam.

Comment

Dziękuję za odpowiedź.
      Zrobiłem jak zaleciłeś i dźwięk się nasila podczas odpuszczania sprzęgła, na wciśniętym ani mrumru nic nie słychać. Więc co jest problemem: łożyska w skrzyni czy sprzęgło??
      pozdrawiam

Comment

No więc z tego co rozumiem - a chyba dobrze rozumiem "szumi" łożysko bądź łożyska w skrzyni, na wałku. I tu jest w sumie problem bo wymiana łożysk tania nie jest, a nie jeden mechanior Ci powie że lepiej kupić skrzynie w całości i ją wymienić na taką co nie szumi.

Comment

"Uszkodzenie łozysk w skrzyni biegów to najbardziej uciążliwa przypadłość modelu (dotyczy wersji 1.4 i 1.6). Naprawa wymaga wyjęcia i rozebrania skrzyni-koszt około 1800zł"
          żródło Auto Swiat poradnik eksploatacyjny dla właścicieli aut Hondy

Comment

Ano właśnie ... Z łożyskami też ponoć jazda, bo jedni polecają kupować tylko prosto z Hondy, znowu zaoszczędzić na łożyskach a niech sie sypną i znowu robota :/ Ciężki temat.

Comment

Working...
            X