Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

blokada przy zmianie przełożenia z luzu na 3 bieg

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• blokada przy zmianie przełożenia z luzu na 3 bieg

Cześć,
    mam tu ciekawy przypadek, że kiedy jadę sobie na luzie i chcę z tego luzu wrzucić 3 bieg, to nie mogę - bieg nie wchodzi, fizycznie nie jestem w stanie go wepchnąć nawet po ponownym wysprzęgleniu.
    Każda inna konfiguracja wrzucania z luzu wchodzi jak w masło, również bezpośrednio z 4 na 3, albo z 2 na 3 nie ma problemu.
    Ktoś, coś ?

na tym etapie ciężko coś podpowiedzieć, klasyk mówi tak:
    1. Sprawdź poziom oleju (jeśli brakuje - dolej).jeśli nie pomogło,
    2. Zastosuj spec. dodatek do oleju przekładniowego
    zanim wymienisz olej na nowy,
    3. Wymień olej
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Może zacina się coś w linkach sterowania, wybieraku albo w samym mechanizmie przy drążku zmiany biegów.. no i jeszcze może być coś w samej skrzyni, jakieś uszkodzenie mechaniczne.
      Moja łódka Civic..
      Mój "klekocik" Ceed..
      New... "Japończyk" e:Hev 2.0
      Coś na temat olejów..

Comment

Wczoraj poeksperymentowałem w czasie jazdy i co się okazało. Jeśli przy zmianie biegów z luzu na 3 bieg obroty silnika odpowiadają "luzowi" czyli jakieś 800 obr., to problem występuje, ale jeśli w momencie zmiany przełożenia dodam trochę gazu i obroty skoczą do 1500-2000, to bieg wskakuje już bez problemu. To pewnie tłumaczy dlaczego nie ma problemu z wrzuceniem 3 np. przy bezpośredniej zmianie biegów z 4 na 3 z pominięciem luzu, ano pewnie dlatego bo w czasie zmiany biegów obroty nie zdążą jeszcze spaść do poziomu biegu jałowego.
        Czy przyczyną tego może być synchronizator 3 biegu?

Comment

niestety tak.
          Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
          X