Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wymiana pompy sprzęgła

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Wymiana pompy sprzęgła

Cześć wszystkim,
    Mam pytanie, czy istnieje gdzieś instrukcja jak wymienić pompę sprzęgła w Civicu gen. VII ? Kupiłem już pompę TRW, ale ciężko to badziewie zobaczyć w komorze silnika, a co dopiero wymontować. Z góry dziękuję za rady i pozdrawiam

Pokaz foto. Gdzieś tu na forum widziałem instrukcje i chyba się to jakoś karkolomnie od środka wykreca. Co zdecydowało że chcesz ją wymieniać?

Comment

Serwisówka mówi tak:
      pompa 1.JPGpompa 2.JPG
      Jak to w serwisówkach - wygląda to prosto. Nie mówię, że jest trudno, ale najpierw się trzeba do tego wszystkiego dostać
      Jeśli władasz angielskim to polecam kanał tego gościa https://www.youtube.com/watch?v=c-m5F0zEvyo (tu np. potencjalnie interesujący Cię filmik). Jest to o VI gen, ale metodologia podobna.
      Moja VII gen

Comment

Dzięki za podpowiedzi. Filmik widziałem i wiem jaka jest teoria tej wymiany, tylko problem polega nie na samej wymianie, ale do tego jak do niej przystąpić Kwestia jest taka, że ta pompa jest strasznie zakopana w komorze, nie wiem jak do niej się dostać - rozpruwać podszybie, wyciągać serwo hamulca? Czy może jest jakieś magiczne dojście od spodu? W gen VI jest bardzo proste podejście od góry, ale w VII jest tragicznie. Widziałem jak gość na yt w VIII si to robił i rozebrane było pół silnika
        A jeśli chodzi o powód, to po prostu skrzypi i strzela, a płyn wygląda jak smoła
        Last edited by lukas1034; 27-06-2019, 10:01.

Comment

U mnie też skrzypi, a płyn się wymienia
          Nie próbuję się wymądrzać, ale dopóki nie cieknie i wysprzęgla normalnie to ja bym nie ruszał.
          Ale już kupiłeś i podejrzewam, że lubisz dłubać :P
          Z góry nie jest dużo "nawrzucane" pompp.jpg, ale faktycznie VII gen ma taką... śmieszną tą komorę silnika
          Rano, przed pójściem do pracy, postaram się zajrzeć pod maskę, może przyjdzie mi coś do głowy.
          Moja VII gen

Comment

No właśnie pomału też zaczyna cieknąć, pompa już kupiona więc teraz tylko kwestia wymiany Z tym ukochaniem dłubania bym nie przesadzał
            Nie wiem jak się do tego zabrać, na zdjęciu zaznaczyłęm dwie drogi które na oko może by pasowały - na czerwono rozebranie podszybia, na fioletowo zrzucanie airboxa i pompy hamulca (tego bym bardzo chciał uniknąć).
            Od strony koła nie widzę raczej żadnej możliwości dostępu :/

pompp.jpg

EDIT: znalazłem taki istruktaż: https://honda-tech.com/forums/acura-...g-cmc-2917109/
            Spróbuję jakoś to wymłodzić na własną rękę, życzcie mi szczęścia
            Last edited by lukas1034; 28-06-2019, 10:39.

Comment

Witam
              Trochę czasu minęło od ostatniej edycji tego wątku,ale czeka mnie ta sama przeprawa z pompą a właściwie wężykiem sztywnym dochodzącym do pompy który skorodował .Czy ciężkie jest dojście do pompy i jak można odkręcić ten wężyk który idzie od wysprzęglika(długi idzie przez całą komorę silnika przy podszybiu)???

Comment

Working...
              X