Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zgrzytanie/szum/piszczenie po wymianie sprzęgła.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zgrzytanie/szum/piszczenie po wymianie sprzęgła.

Witam.
    Zmieniłem kompletne sprzęgło na zestaw firmy luk. Po tym wymienilem olej w skrzyni biegów bo stary był ciemno szary(dziwne) na mtf hondy. Weszło około 1.9l. I teraz jak zmieniam bieg na wyższy przy puszczaniu sprzęgła słyszę jakieś dziwne zgrzytanie szum czy jak to nazwać. Nie jest to głośne ale jak wyłącze radio to słychać. O co może chodzić? Pod lozyskiem oporowy dałem trochę smaru grafitowego. Biegi wchodzą bardzo dobrze i płynnie tylko martwią mnie te dzwieki...

jest kategoryczny zakaz pisania w tytule wątka słów "pomocy" i problem", sabotujesz wyszukiwarkę tematów. Temat zmieniam.
    Last edited by rambo7; 15-02-2019, 07:40. Powód: Regulamin pkt 5.

Zamieszczone przez khardim24 Zobacz posta
    na wyższy przy puszczaniu sprzęgła słyszę jakieś dziwne zgrzytanie szum czy jak to nazwać.
    Przy ruszaniu nie ma?

Comment

Poprawiam sie. Dzwiek wystepuje po puszczeniu gazu np przy 3000 obrotow oczywiscie podczas jazdy i raczej na wyzszych biegach. Dodaje gazu -wszystko jest git, puszczam gaz- jakby cos tarlo o siebie czy zgrzyt czy cos.

Comment

Wymieniałeś sam czy ktoś? Bo niektórzy dociągają sruby skrzyni zanim wałek dobrze trafi,wtedy zniszczeniu ulega tylne łożysko w skrzyni.

Comment

Sam wymieniłem i skrecilem dopiero jak skrzynia dolegala do silnika. Ale łożysko było by słychać cały czas a nie tylko jak puszczam gaz przy wyższych obrotach.

Comment

Jesteś pewien że to ze skrzyni?

Zamieszczone przez khardim24 Zobacz posta
            Ale łożysko było by słychać cały czas a nie tylko jak puszczam gaz przy wyższych obrotach.
            Widocznie wtedy wałek ma na tyle duże obroty i obciążenie żeby było słychać,o ile to ze skrzyni.Sprawa odgłosów to cięzki temat jak się nie slyszy samemu...

Comment

Nie jestem pewien bo nawet nie mam jak tego sprawdzic

A próbowałem filmik nagrać ale nie łapie tych odgłosów kamera a w sumie może i łożysko bo jak zalalem olej że skrzyni to był taki gestawy i ciemno szary. Skrzynia rzekomo była po wymianie łożysk niedawno. Zalalem mtf hondy prawie 2l weszło do przelewu
              Last edited by rambo7; 30-08-2023, 14:07.

Comment

Spartaczona wymiana sprzęgła

Cześć. Byłem na wymianie sprzęgła i teraz dzieją się dziwne rzeczy.

Podczas jazdy i na postoju słychać nietypowe piszczenie, gdy sprzęgło nie jest wciskane lub jest wciskane lekko. Lekkie wciskanie powoduje zmianę dźwięku i głośności. Brzmi trochę jak świerszcze. Piszczy szybciej i mocniej, gdy rosną obroty. Dźwięk nie zawsze jest taki sam i zmienia się po lekkim wciśnięciu sprzęgła. Można uzyskać różne efekty dźwiękowe delikatnie manipulując sprzęgłem i gazem.
                A jak się wciśnie sprzęgło trochę mocniej, to się ucisza. Jest to dźwięk czegoś kręcącego się.

Czasem są też ciche dźwięki typu tarcie, grzechotanie - do zaobserwowania głównie na postoju.
                Poza tym na pedale sprzęgła wyczuwalne są drgania/wibracje na początku wciskania.

Poza powyższymi objawami nie ma żadnych innych problemów (na razie, pewnie to kwestia czasu...).

Byłem u mechanika, żeby poprawił. Wzięli na podnośnik, coś porobili od dołu. Wracałem do domu i piszczenia nie było. Ale potem tego samego dnia wieczorem znowu jeździłem i wróciło...

Wiadomo że najlepiej by było posłuchać, ale może da się wytypować w czym jest problem?

Comment

Sprzęgło wymieniane jako komplet? Tarcza, docisk, łożysko?
                  Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
                  Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

Tak, nowy komplet LuK.

Comment

Ty masz na wale jako podporę wałka sprzęgłowego łożysko kulkowe czy jak w K20 panewkę ślizgową?
                      Może w tym łożysku jest problem? Wymieniałeś go przy okazji wymiany sprzęgła ?
                      Moja ko-Hanka http://www.civicforum.pl/showthread....ck-Mój-TYPE-R

Szerszeń by grzes41gt https://www.civicforum.pl/showthread...�-by-grzes41gt
                      sigpic

Comment

Zamieszczone przez grzes41gt Zobacz posta
                        Ty masz na wale jako podporę wałka sprzęgłowego łożysko kulkowe czy jak w K20 panewkę ślizgową?
                        Tego nie wiem

Może w tym łożysku jest problem? Wymieniałeś go przy okazji wymiany sprzęgła ?
                        Nie sądzę, żeby zostało wymienione. Mechanik nic o tym nie wspominał, a na paragonie też jest tylko sprzęgło. Charytatywnie raczej nie wymienił Czyli możliwe jest, że jakiś problem był już wcześniej z tym łożyskiem i ujawnił się dopiero po wymianie sprzęgła? Wcześniej nic takiego się nie działo.

Wieczorem spróbuję nagrać ten dźwięk i jeśli na nagraniu będzie słychać coś sensownego to wrzucę.

Comment

Zamieszczone przez JanuszTracz Zobacz posta
                          Czyli możliwe jest, że jakiś problem był już wcześniej z tym łożyskiem i ujawnił się dopiero po wymianie sprzęgła? Wcześniej nic takiego się nie działo.

Niekoniecznie musiał być z nim wcześniej problem, ale podczas wkładania skrzyni po zmianie sprzęgła wałek sprzęgłowy zaraz nie trafił idealnie na miejsce w łożysko a mechanik zaczął dociągać śruby i mógł go uszkodzić. Choć z drugiej strony to raczej by się działo na wciśniętym sprzęgle bo jak jest zapięte to wał i wałek sprzęgłowy kręcą się z tą samą prędkością.

Chyba że tak jak kolega w tym wątku napisał wyżej :

Zamieszczone przez m26 Zobacz posta
                          Wymieniałeś sam czy ktoś? Bo niektórzy dociągają sruby skrzyni zanim wałek dobrze trafi,wtedy zniszczeniu ulega tylne łożysko w skrzyni.
                          A olej w skrzyni biegów był wymieniany?
                          Moja ko-Hanka http://www.civicforum.pl/showthread....ck-Mój-TYPE-R

Szerszeń by grzes41gt https://www.civicforum.pl/showthread...�-by-grzes41gt
                          sigpic

Comment

A olej w skrzyni biegów był wymieniany?
                            "olej w skrzyni jest, sam wlewałem" - jakoś tak mi powiedział. Raczej to nie to, bo byłem u nich dwa razy i tak prostą rzecz by zrobili, żebym się tylko odczepił. Chociaż i tak im już nie ufam. Ale na paragonie nie ma nic o oleju. Może wlali stary :/ Wcześniej olej był wymieniany parę miesięcy temu.

Zrobiłem nagrania na postoju i zaskakująco dobrze słychać problem. W tytułach wpisałem momenty, w których jest najgorzej. Bardzo lekko naciskałem sprzęgło, żeby uzyskać takie efekty.

Nagranie z zewnątrz samochodu - telefon położony przy wycieraczce, maska otwarta: https://soundcloud.com/janusztracz/n.../s-AtP7OJdF1bs
                            Nagranie z wnętrza samochodu przy otwartym oknie i zamkniętej masce: https://soundcloud.com/janusztracz/n.../s-AtP7OJdF1bs
                            Last edited by JanuszTracz; 23-08-2022, 23:31.

Comment

Wracając do tematu - czy takie objawy (piszczenie) mogą być spowodowane jakimś "zużyciem" łapy sprzęgła? Przecież łapa i łożysko nie obracają się względem siebie
                              W 3 minucie filmu ładnie pokazane:

Comment

Working...
                              X