Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ciężko wbić 3 bieg w VIIgen

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Ciężko wbić 3 bieg w VIIgen

Elo!
    Jestem tutaj nowa i chcialam sie przywitac Oliwia kochajaca Honde juz 6lat
    Mam Honde Civic 2005 1.4 benzyna i mam jeden wielki problem. Otoz od poczatku....
    Kupiłam autko uzywane we wrzesniu tamtego roku. Wszystko ladnie, ale jest jedna rzecz która mnie dziwi i juz sama nie wiem gdzie lezy problem stad prosze Was o rade.
    Podczas jazdy 3-ci bieg wyskakuje ze skrzyni robiac charakterystyczny skrzeczacy dzwiek. problem byl rownie z 4tym biegiem, ale po wizycie u mechanika i reparacji linek do pedalow[ nie wiem dokladnie jak to sie fachowo nazywa ] tj. sprzegla, gazu i hamulca byl chwile spokoj i 4ty bieg juz nie wylatuje i nie wydaje charakterystycznego dzwieku.
    Ale nadal jest problem z biegiem numer 3...Jest bardzo ciezko go "wbic", probowalam roznych metod i zadna nie jest w 100% dobra, bo jesli bieg wskoczy to raz na 1000 razy i przy wbiciu go jest nadal ten charakterystyczny szum stuk jakby to sprawialo mega bol samochodowi.
    Bylam w sumie u 3 mechanikow, gdzie nikt z nich nie stwierdzil jednoznacznie co dokladnie moze byc tego przyczyna, niby podejrzewaja skrzynie biegow, ale nie sa pewni, a kwota za naprawe czegos co moze byc a nie musi mnie przeraza-300 funtow.
    Czy mial ktos z Was podobna sytuacje? Moze to byc wina tarczy sprzegla?
    Dodam, iz auto bylo uderzone w przod co widac po lekkim braku w grillu. Dodam rowniez, ze jest to moj drugi Civic 2005, pierwszego mialam 4lata i nie sprawial wiekszych problemow oprocz oczywistej skrzyni i tarczy sprzegla. Jestem troche zalamana, bo nikt nie wie co dokladnie jest przyczyna.
    dziekuje z gory za rady!
    Pozdrawiam!

Po pierwsze to zapraszam do regulaminu forum. Mamy specjalny dział do przywitań nowych forumowiczów i forumowiczek.
    Co do usterki... Po tym co napisałaś to wydaje mi się że bez remontu skrzyni biegów ani rusz. Raczej nie będzie możliwe zdiagnozowanie przyczyny bez demontażu.
    Ale lepiej niech się wypowie ktoś bardziej kompetentny w VIIgen
    Front IC by FMIC, CG Motorsport Exclusive 8 Paddle Clutch Kit, CG Motorsport SMF kit, DPF out, front BBK K-Sport floating discs 330mm x8, rear BBK ARTMotorSport 280mm, Eibach Pro-Kit -25mm, Short Shifter, Poliuretany w zawieszeniu, forged wheels SSR-Type-C 17", a reszta to pierdoły

Comment

Myślę, że poddał się synchronizator 3-4 biegu...

Comment

Uwielbiam takie fachowe doradztwo jak zaprezentował kolega Butler. Nie wiesz to się nie wypowiadaj bo dziewczyna już się martwi, że wyda kupę kasy na naprawę. Może masz rację a może to pierdoła jak u mnie - ja mam co prawda 1,7 ctdi i czytając posty o dziwnie działającym sprzęgle już załamany wizją wymiany sprzęgła, skrzyni, poduszek pod silnikiem i wszystkich powiązanych elementów nakupiłem chleba ze smalcem na pół roku, żeby była kasa na wymianę tego wszystkiego a po niezbyt fachowym wyregulowaniu pedału sprzęgła przez siebie stwierdzam, że sprzęgło działa bardzo dobrze i o ile zawsze miałem problem z wbiciem 3go biegu i wybiciem wstecznego to problem w tej chwili praktycznie nie występuje. Jak zrobię to zgodnie z instrukcją zaprezentowaną przez Rambo7 to spodziewam się wyeliminowania problemu na wieki.
        pozdrawiam

mod.
        Kolego zapoznaj się z regulaminem(https://www.civicforum.pl/showthread...egulamin-Forum) i najpierw przywitaj w odpowiednim dziale(https://www.civicforum.pl/forumdispl...edstaw-się%21) zanim zaczniesz korzystać z forum
        Last edited by grzes41gt; 25-05-2016, 22:46.

Comment

bolo, ty weź przeczytaj swoją wypowiedź, jaką ona ma wartość doradczą? Wpadasz, i w pierwszym poście jedziesz na doświadczonego użytkownika, do tego osobę funkcyjną na tym forum, który nic nie doradza lecz wypowiada swoją opinię, jednocześnie uznając, że może sie mylić. A Ty najpierw ośmieszasz jego post

Nie wiesz to się nie wypowiadaj
          , a potem twierdzisz:

Może masz rację a może to pierdoła jak u mnie
          wtf?

czyli co?? na 100% u koleżanki jest jak fachowiec bolo mówi? Ty "wiesz, to się wypowiadasz?"

że pomoże:

a po niezbyt fachowym wyregulowaniu pedału sprzęgła przez siebie stwierdzam, że sprzęgło działa bardzo dobrze i o ile zawsze miałem problem z wbiciem 3go biegu i wybiciem wstecznego to problem w tej chwili praktycznie nie występuje
          jesteś pewien że tak będzie? nie? butler też nie, że to problem skrzyni/ew poduszek (miałem tak w leonie - poduszka była winna)- jednak zapewne nie bedzie kpił z twojej porady.
          Last edited by markow71; 26-05-2016, 08:51.

Comment

Lili, chłopaki się spinają a chętnie by się z Tobą przywitali , dlatego warto nie pomijać Regulaminu i czytać chociaż do pkt 2 bo tam jest info gdzie się witamy .
            Zamieszczone przez LiliK24 Zobacz posta
            po wizycie u mechanika i reparacji linek do pedalow (...) ] tj. sprzegla, gazu i hamulca
            tu mała nieścisłość, tj. nie ma linek od pedałów sprzęgła i hamulca - to układy hydrauliczne, linka jest tylko od gazu, ale tą nie ma potrzeby dotykać bo jest poza problemem.
            Więc grzebał mechanik (angielski) w linkach biegów - tak?
            Jeśli tak, to niedobrze, bo jeśli biegi wypadają - to linka zazwyczaj nie jest winna, teraz gdy tam ponaciągał "po swojemu" są całkowicie rozjechane długości naciągów. Trzeba to odkręcić do fabrycznego ustawienia.
            to jest problem:
            Podczas jazdy 3-ci bieg wyskakuje ze skrzyni robiac charakterystyczny skrzeczacy dzwiek.
            mechanik nie rozwiązał problemu tylko zastąpił ten problem innym problemem - czyli to na pewno nie jest mechanik - po naszemu dupa nie mechanik.
            Wcześniej wyskakiwał a teraz nie idzie go wbić, super fachowiec jak z filmu Barei.
            Bylam w sumie u 3 mechanikow, gdzie nikt z nich nie stwierdzil jednoznacznie co dokladnie moze byc tego przyczyna, niby podejrzewaja skrzynie biegow,
            nooo dobrze że nie podejrzewają działania kosmitów ...uhhh a co może być innego ? oczywiście że skrzynia. Skrzynia ma problem, nie linki !!!
            Przyczyny wypadania biegów od tego zacznijmy, to wybierak, synchronizator zębatki biegu, wytarcie jakiś elementów skrzyni. Nie ma możliwości skompensowania tego problemu poprzez naciąganie jakiejkolwiek linki !!!
            Tak że prócz remontu skrzyni dojdzie ponowne ustawienie linek - bo teraz one są niezgodnie z nastawami. Czyli Wszystko masz do remontu co może być.
            Moze to byc wina tarczy sprzegla?
            jeśli tarcza to miała byś problem z wbijaniem każdego biegu.
            Jestem troche zalamana, bo nikt nie wie co dokladnie jest przyczyna
            no bo jasnowidzów nie ma, tu trzeba rozebrać skrzynię i niestety ponieść koszta, ale .... proponowałbym Ci tak, po pierwsze poszukaj skrzynię biegów identyczną używaną np z jakiegoś rozbitka ustal cenę i nie kupuj jej dopóki mechanik (ale byle nie dupa mechanik tylko taki co ma pojęcie co robi) rozebrał skrzynię sprawdził co jest nie tak i rozważył czy naprawiać to co masz ? czy wymienić na inną dobrą sprawną używaną - to wtedy jest naprawdę mało roboty i oby linki nie zapomniał poustawiać ponownie jak były !!!!
            Linki są 2 szt i odpowiadają one za: jedna za przełączanie między biegami a druga za ustawienie wybieraka między odpowiednimi biegami. Więc wtedy kiedy zanim pojechałać do tego dupa mechanika to wiadomo byo że linki sa OK na 100% ok ...a że wyskakuje bieg tzn i wiadomo od razu że coś z "w skrzyni" jak pisałem wyżej.
            Teraz i tak masz do robienia skrzynię, lub wymianę na inną używkę sprawną, i dodatkowo ponowne ustawienie linek, ale nie od pedałów !!!! wiem że kobita ale nie łykaj bzdur mechanika.
            Kierownik Działu Diesla

Comment

Przepraszam, faktycznie przegiąłem. Wybaczcie ale miałem ostatnio do czynienia z kilkoma mechanikami stawiającymi tak poważne diagnozy, które był zupełnie nietrafione, ale przecież Wy jesteście na tym forum z zamiłowania i chęci pomocy a nie naciągania kogoś na kasę. Sorry za OT. Poprawię się również w kwestii powitania

... i taka refleksja jest godna uznania, bo zasadniczo jest dokładnie jak piszesz. Zatem trzymajmy się wątku w jego technicznym zakresie.
              Last edited by rambo7; 26-05-2016, 19:48. Powód: mia culpa - przyjęta.

Comment

lili, zerknij na działanie kolegi tutaj: https://www.civicforum.pl/showthread...-o-pomoc/page2
                może faktycznie nie masz oleju w skrzyni?
                Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
                X