Jedynka w tych skrzyniach podobno tak wchodzi, więc to jest normalne. Sądzę, że mój synchronizator 2-go biegu się rozsypuje i przez to wchodzi on gorzej. Reszta czyli 3,4,5 chodzą bardzo płynnie. Powodzenia i cierpliwości przy rozwiązywaniu problemu.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Bieg 1 i 2 ciężko wchodzą - prośba o pomoc
Collapse
X
-
Minęło trochę czasu, od kiedy założyłem wątek a wydarzyło się sporo, więc podzielę się doświadczeniami - może komuś się te informację przydadzą.
Wymieniłem komplet sprzęgła na Exedy - docisk, tarcza i łożysko oporowe (sprzedawane jako komplet). Była wyraźna poprawa - 70-80% poprawy w stosunku do tego co było. Dlaczego wymieniłem sprzęgło ?? Doszedłem do wniosku, że po rozgrzaniu oleju, tarcza jakby puchnie i biegi wchodzą łatwiej/lżej. Po wymontowaniu i zmierzeniu tarczy - było tylko 2 mm różnicy w grubości (stara-nowa). Była to tarcza sygnowana Honda, jakby wzmacniana - z takim sznurkiem wplecionym w samą okładzinę tarczy. Wyglądała identycznie jak ta nowa Exedy.
Zalałem starym olejem, bo chciałem sprawdzić a raczej naprawić etapami tę usterkę. Po 2 tygodniach zalałem ORYGINALNYM olejem Honda. I tu nastąpił przełom - biegi wchodzą jak masełko - w stosunku do tego co było (przed wymianą tarczy), jest NIEBO a ZIEMIA. Po rozgrzaniu oleju (jakieś 5 km jazdy), jest bardzo lekko.
Tak więc wnioski proszę sobie wyciągnąć samemu.
Pozdrawiam wszystkich.
Comment
Comment