Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Łożysko skrzyni biegów?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Łożysko skrzyni biegów?

Witam, na wstępie prosiłbym o wyrozumiałość, jestem nowiutki tutaj i do tego mam niemalże zerowe pojęcie o mechanice pojazdów.

Autko Honda Civic VII 1.7 CDTI. Opiszę mój problem. Wczoraj zmieniając bieg na wsteczny (stojąc na parkingu) szarpnęło autem i od tego momentu pojawiły się problemy. Stukanie (ze skrzyni biegów?) podczas gdy naciskam pedał gazu. Na luzie tego pukania nie ma, a także gdy podczas jazdy puszczam pedał gazu. Oprócz tego pojawiają się pewnie z tym związane drgania całego samochodu.

Co to może być? Chciałbym jak najszybciej oddać auto do warsztatu, ale przydałoby się wiedzieć mniej więcej co jest przyczyną. Pozdrawiam

Tematów o łożyskach skrzyni trochę jest, półosi nie masz luźnej? Ja bym zaczął od tego.

Comment

Absolutnie to nie skrzynia biegów, choć mechanik też się skłaniał ku temu. Sprawdzał wszystko i kiedy już planował rozłożyć ręce znalazł przyczynę. Pękła śruba od poduszki silnika, a druga już w połowie była zerwana... jeszcze trochę i bym zbierał silnik z asfaltu. Mimo wszystko sprawa wyjaśniona.

Comment

Problem z głowy

Comment

Odświeżę temat.
          Mój civik rok 2005 po lifcie 1,4 benz szumi podczas jazdy, powyżej 60km/h. Co dziwne na nowych oponach zimowych nie szumi. Ostatnio wulkanizator stwierdził, że mam zząbkowane opony letnie i teraz mam dylemat czy to skrzynia czy opony. Na postoju absolutnie nic nie słychać, tylko podczas jazdy. Przebieg auta 185 tys.
          Co myślicie, opony czy skrzynia?

Comment

łożysk nie miałem wywalonych więc nie wiem jaki dźwięk towarzyszy ale skoro masz opony w złym stanie to pewnie one, rozpędź bryczkę i wciśnij sprzęgło, jeżeli ucichnie to znaczy, że nie opony
            Last edited by PiotrekN; 07-07-2016, 13:20.

Comment

To jest wina opon skoro na innych jest spokój.Opony poząbkowane są przeważnie z dwóch powodów, pierwszy to wiadomo geometria,a drugi to taki ze po prostu opona nie bedzie z tym autem jeździć i tyle.Czasem sie tak właśnie trafi,choć to przypadki sporadyczne,że opona zaczyna wpadać w rezonans z zawiasem o konkretnej harakterystyce,czasem wystarczy zmienić nieznacznie ciśnienie ,ale przeważnie trzeba na tyle dużo że nie mieści sią to w zakresie.
              Rzeźba na gumie jest rozmieszczona nieregularnie,ma to zapobiegać drganiom o jednej częstotliwości po udeżeniu w podłoże podczas obracania,ale niekiedy rezonans zawieszenia i koła potrafi się nakładać.
              Pooglądaj dobrze oponę i zwróć uwagę czy jest ona poząbkowana rónomiernie,jeśli tak się dzieje na całym obwodzie,to jedź na geometrię,jeśli jest to tylko na określonym kawałku obwodu,a na dodatek oba koła na osi są tak samo uszkodzone,to wymień opony,a takich co masz nigdy już nie kupuj do tego samochodu.
              To czy bieżnik jest podarty od wewnątrz /zewnątrz/na środku /na brzegach to też nie jest bez znaczenia i mówi o konkretnym niedomaganiu.
              Okresowa zamiana kół stronami,jest jak najbardziej wskazana.
              Last edited by m26; 07-07-2016, 16:03.

Comment

Dzięki za szybką odpowiedź. Potwierdziliście moją teorię :-) Opony to Fulda Ecocontrol- nie polecam.

Comment

Sprawdź jeszcze tak jak pisał m geometrie, bo jakaś przyczyna jest ścinania wiec lepiej sprawdzić zanim wrzucisz nowe opony no chyba, że masz furę zglebioną czy coś
                  Last edited by PiotrekN; 08-07-2016, 11:00.

Comment

Zamieszczone przez KrisHC Zobacz posta
                    Opony to Fulda Ecocontrol- nie polecam.
                    Nie znam,nie miałem,ale może są dobre...

Comment

Working...
                    X