Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

przekładka skrzyni 1.6 do 1.4

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• przekładka skrzyni 1.6 do 1.4

Witam,
    kupiłem civic 1.4i 2002r, z wadliwą skrzynią, tzn.
    1. trzeci i piąty bieg wyskakuje(przy czym jak mam wciśnięty gaz to trzyma się, jak puszczę - to wyskakuje)
    2. Przy hamowaniu silnikiem słychać mocne tarcie

Mam pytanie:
    1. Czy warto wymieniać łożyska i uszczelki - czy lepiej zainwestować w jakąś używkę?
    2. Znalazłem skrzynię od 1.6 czy ona będzie pasować do 1.4i?

Zamieszczone przez softcar_a Zobacz posta
    Czy warto wymieniać łożyska i uszczelki - czy lepiej zainwestować w jakąś używkę?
    Zdecydowanie taniej wyjdzie zakup używki w dobrym stanie (zwłaszcza jeśli masz okazję sprawdzić jak chodzi). Rozkładanie skrzyni to zawsze zagadka bo może się okazać że do wymiany masz więcej niż się spodziewałeś. A nowe łożyska, uszczelki i synchronizatory do najtańszych nie należą.

Znalazłem skrzynię od 1.6 czy ona będzie pasować do 1.4i?
    Jeśli to skrzynia z silnika tej samej serii to pasować będzie. Musisz tylko sprawdzić przełożenia bo mogą się skrócić albo wydłużyć.
    LIVE WELL • LOVE MUCH • LAUGH OFTEN
    sigpic

Moja była Hanula... niestety ;(

Comment

znalazłem na jakimś forum że silniki od 1.4 do 1.6 - mają te same skrzynie. majkel79m- piszesz żeby sprawdzić serię - możesz dokładniej napisać?

Comment

znalazłem na jakimś forum że silniki od 1.4 do 1.6 - mają te same skrzynie. majkel79m- piszesz żeby sprawdzić serię - możesz dokładniej napisać?
        Nie serię a przełożenia. Sprawdź jakie oznaczenie ma Twoja skrzynia a jakie oznaczenie ma skrzynia z 1.6. Wtedy można sprawdzić czy skrzynie mają podobne przełożenia.
        sigpic

Comment

W VII gen jak już przeczytałeś skrzynie 1.4 i 1.6 są P&P. Mówimy o skrzyniach z silników 1.4 -D14Z6 oraz 1.6 -D16V1.
          W poprzednich generacjach ( szczególnie VI ) była większa różnorodność silników i towarzyszących im skrzyń i zapewne to Majkel miał na myśli.
          Pzdr.

Comment

Zamieszczone przez syriuszteam Zobacz posta
            W VII gen jak już przeczytałeś skrzynie 1.4 i 1.6 są P&P. Mówimy o skrzyniach z silników 1.4 -D14Z6 oraz 1.6 -D16V1.
            W poprzednich generacjach ( szczególnie VI ) była większa różnorodność silników i towarzyszących im skrzyń i zapewne to Majkel miał na myśli.
            Pzdr.
            Dokładnie. Jeśli obie skrzynie mają takie samo oznaczenie to się nie zastanawiaj tylko bierz jeśli jest w dobrym stanie. Na pewno wyniesie Cię to taniej niż remont obecnej skrzyni.

Może to niewielkie pocieszenie ale mogę dodać, że to niestety typowa usterka tego gena.
            W AutoCentrum.pl wiemy wszystko o Twoim aucie. Od opinii i raportów spalania po listę jego typowych usterek i przypomnienie o wymianie oleju. Od zdjęć i filmów po prognozę usterek i dane techniczne. Od porad i testów po dyskusje na forach i w społeczności kierowców. Od cen nowych po oferty używanych. Zapraszamy!
            Last edited by majkel79; 04-04-2014, 13:07.
            sigpic

Comment

przekładka w miarę szybko - jak na debiut.

Dzięki za rady

Comment

Working...
              X