Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szumiące łożyska - kilka pytań

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Szumiące łożyska - kilka pytań

Witam, wiem że temat był poruszany wielokrotnie. przeczytałem wszystkie posty,
    ale mam kilka pytań na które nie znalazłem odpowiedzi.

Specyficzny szum słyszę delikatnie, ale wyraźnie. Ile kilometrów mogę jeszcze spokojnie jeździć.
    Doczytałem, że ten szum będzie się nasilał. Kiedy nastąpi faza po której konieczny jest remont?
    Jak będą się to objawiało podczas jazdy? Będzie słychać w kabinie przy zamkniętych drzwiach?

Czy warto już szukać mechanika? rambo7 pisał w jednym z postów, że można z tym jeździć.
    ALe czy nie narażam się na jakąś trwałą awarię. Mam zamiar pojeździć moim autem 4 - 5 lat.

I ostatnie pytanie: na jaki okres czasu daje spokój ewentualny remont (wymiana łożysk)?

Moje auto to HC 1,4 2004 benzyna.

Pozdr.

Skoro piszesz, że zamierzasz jeździć tym samochodem 4-5 lat i masz pewność, że to łożyska, to ja na Twoim miejscu naprawiłbym to natychmiast albo najszybciej jak tylko się da.
    Po co czekać i na jaki efekt? Jakiś eksperyment chcesz przeprowadzać?
    Samo się nie naprawi i może być tylko gorzej.

Zamieszczone przez kaczar Zobacz posta
    I ostatnie pytanie: na jaki okres czasu daje spokój ewentualny remont (wymiana łożysk)?
    Zależy to przede wszystkim od jakości części użytych do naprawy.
    Polecam Kanako/Koyo.
    Last edited by login; 23-02-2014, 20:55. Powód: literówka

Comment

Zamieszczone przez login Zobacz posta
      ja na Twoim miejscu naprawiłbym to natychmiast albo najszybciej jak tylko się da.
      Po co czekać i na jaki efekt?
      Ze względu na aktualnie posiadane finanse (czy też ich niedobór)..

Poza tym znalazłem na tym forum:
      14-07-12, mechanikhondy:
      Szum to nic groźnego one tak maja. Problem jest wtedy jak zaczyna betoniarzyć jak ja to mówię
      czyli jak na 1 biegu zaczyna robić jak betoniarka i jest wyraźnie głośna podczas jazdy to łożyska do wymiany.
      Jak szumią podczas postoju to one tak mają taka ich uroda.

Więc wole się zapytać zanim zacznę wypruwać się z pieniędzy.
      Jak już wspomniałem szum jest cichy ale wyraźny. Nic nie mieli w czasie jazdy.
      Muszę mieć pewność diagnozy.

Comment

Po pierwsze: Jaki jest przebieg samochodu?
        Po drugie: Zwiększony szum łożysk na postoju zaobserwowałeś przy wciśnięty pedale sprzęgła, czy tylko przy odpalonym silniku? Jeśli po wciśnięciu sprzęgła niepokojący dźwięk ustaje, to kończy się albo jedno z dwóch, albo oba łożyska główne skrzyni biegów. Bez rozebrania skrzyni nie zdiagnozujesz tego dokładnie, niestety.
        Last edited by login; 23-02-2014, 21:14. Powód: edycja

Comment

Przebieg 104 tys.
          Szum słychać na biegu jałowym. Po wcśnięciu sprzęgła - cisza.

Znalazłem na forum:
          lekki szum jest właśnie od tego że mechanicy wymienili tylko dwa łożyska na wałku sprzęgłowym a tam są trzy.

Niestety nie znam całej historii auta.
          Może poprzedni właściciel tak zrobił. I może nie muszę się na razie niczego obawiać?

Comment

Przebieg 104 tys.
            U mnie łożyska główne skrzyni biegów były wymieniane przy przebiegu: 191478 km, więc trochę później.

Szum słychać na biegu jałowym. Po wcśnięciu sprzęgła - cisza.
            Ewidentnie łożyska główne skrzyni biegów proszą o wymianę.

Znalazłem na forum:
            lekki szum jest właśnie od tego że mechanicy wymienili tylko dwa łożyska na wałku sprzęgłowym a tam są trzy.
            Tej informacji ani nie potwierdzę, ani nie zaprzeczę. Przypuszczam tylko, że skoro w VI są 2 szt., to podobnie jest też w VII.
            Musisz to koniecznie sprawdzić na 100%.

Niestety nie znam całej historii auta.
            Może poprzedni właściciel tak zrobił.
            Tym bardziej zajrzał bym tam jak najszybciej i przy okazji zmienił olej w skrzyni biegów, jeśli tego nie robiłeś.

I może nie muszę się na razie niczego obawiać?
            Tego Ci nie potwierdzę i odpowiedzialności za ewentualne dalsze uszkodzenia nie wezmę.

Comment

Jeśli masz taki szum jak na tym filmiku https://www.youtube.com/watch?v=6bMx9A_ToBU to tak,masz problem z łożyskami.Jeśli podczas jazdy nic nie wyję nie terkoczę a jedynie masz delikatny szum na luzie to ja bym zostawił temat w spokoju,dla spokojności sprawdził stan oleju i tyle.Ja kupiłem auto też z takim delikatnym szumem na luzie i nie zamierzam ładować się w niepotrzebne koszty,dodam tylko że w poprzednim aucie(nie honda) miałem wywalone łożyska że na luzie trejkotało niesamowicie a podczas jazdy wył 5 bieg,3 lata tak jeździłem i nic nie padło i auto sprzedałem.Kwestia jest jeszcze taka że ten szum może powodować łożysko oporowe sprzęgła,ale to też bym zostawił jeśli sprzęgło się nie ślizga itp

Comment

kermid102
                Dzięki za link z filmikiem, teraz moge zobaczyć i usłyszeć o co chodzi z tymi dźwiękami (terkotanie).
                Wygląda mi na to, że chyba za wcześnie się przestraszyłem. Nie mam żadnego terkotu, a szum jest cichy.
                Ale przynajmniej już wiem, że trzeba obserwować rozwój sytuacji.

Olej w skrzyni wymienie na początku marca.
                Zastanawiam się tylko czy nie wlać dodatkowo LIQUI MOLY GETRIEBEOL ADDITIV.

LIQUI MOLY GETRIEBEOL ADDITIV.jpg

Dodatek do olei przekładniowych z MoS2 jest przeznaczony dla mechanicznych skrzyń biegów, dyferencjałów.
                Dodatek podwyższa niezawodność eksploatacji i przyczynia się do cichej pracy przekładni.
                Zawartość MoS2 powoduje, że między zużytymi od tarcia powierzchniami
                powstaje bardzo trwały film, gwarantujący niski współczynnik tarcia.

Ma ktoś opinię na ten temat?

Comment

Podepne sie pod temat - czy wadliwe lozyska skrzyni byly poprawione przez Honde ? Pytam, bo mam rachunek na ich wymiane z ASO (po 90 000 km) po poprzednim wlascicielu i zastanawiam sie, czy problem mam z glowy, czy tez pojawi sie znowu po przebiegu 180 - 200 tkm ?

Comment

Zamieszczone przez tomek66 Zobacz posta
                    czy wadliwe lozyska skrzyni byly poprawione przez Honde
                    To nie wada samych łożysk tylko "oszczędnej konstrukcji skrzyni". Tak więc sama wymiana nie daje gwarancji na dożywotnią, bezawaryjną eksploatację. Natomiast nie każda skrzynia szumi i nie możesz przewidywać czarnego scenariusza. Wpływ masz jedynie na poprawną eksploatację, użycie dobrego oleju w przewidzianych terminach oraz radość z jazdy

Comment

Przemo z PSGARAGE zaczal od tego, ze mi wymienil olej w skrzyni ma oryginal Hondy, wiec mam nadzieje, ze jak piszesz - skrzynia zadbana wlasciwie. :-)

Comment

Zamieszczone przez tomek66 Zobacz posta
                        Przemo z PSGARAGE zaczal od tego
                        Mając "Service" tej klasy nie musisz obawiać Się o rzetelność.

Comment

Czy w Civic VII Coupe 1.7 120/125KM są montowane także wadliwe skrzynie biegów jak to ma miejsce w 3D/5D 1.4, 1.6?
                          EX Civic FN1
                          EX Civic ED7
                          EX Civic EP2
                          EX Civic FD7 FL
                          EX Civic FN2
                          EX Civic FG1
                          EX Civic FD7
                          EX Civic EM2
                          EX Accord CL3
                          EX Accord CG8
                          EX Civic MB6
                          EX Civic MB4
                          EX Civic MB2

Comment

Problem łożysk nie dotyczy wprost coupe 1.7. Oczywiście każda skrzynia może mieć usterkę, ale to już zupełnie indywidaualna sprawa.
                            Jako "przypadłość osobnicza" szum łożysk w skrzyni dotyczy samochodów z silnikami 1.4, 1.6.

Comment

Working...
                            X