Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

stukający pedał sprzęgła - co może wydawać stukot?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• stukający pedał sprzęgła - co może wydawać stukot?

Witajcie

Otóż zauważyłem pewien stukot podczas wciskania sprzęgła. Objawia się przy wciśnięciu do około połowy słychać "stuk" jakby coś przeskoczyło i tyle. Dodam że zaczęło się to dziać niedawno przy niższych temperaturach. Jest tam jakaś sprężyna, tłoczek który może powodować takie stuknięcie? (mówimy o samym mechanizmie pedału) Nie zawsze się odzywa, próbowałem smarować ale przez chwile się poprawia..

pozdrawiam

psiuknij WD-40, mnie natychmiast pomogło. A zaczęło się w zeszłą niedzielę przy wciskaniu ale i przy puszczaniu pedała takie puk.

Comment

niezbyt dokładnie to opisałeś jednak goralek podaje właściwą receptę, smaruj ! .
      Sprzęgło jest hydrauliczne.
      Generalnie jest tak że w VII a nawet VIII występuje "zjawisko" cierpkiej pracy popychacza (ten pręt który wchodzi w serwo) po prostu jak nie ma smarowania to cierpko przeskakuje pod stopą tak że słychać nawet jak to określiłeś "stuki" skokowe przesuwanie się tego pręta, czasem tych "tyknięć" jest 3-4 zanim zasprzęglisz - wysprzęglisz.
      Zanurkuj pod pedały i smaruj.
      Jest jeszcze jeden efekt ale to w przypadku silnika diesla gdy po delikatnym przyłożeniu stopy na pedał sprzęgła bije delikatnie w stopę, rytmicznie w takt pracy silnika też może się wydawać że coś stuka, jednak jest to w dieslu normalne.
      Kierownik Działu Diesla

Comment

smarowanie przed zimą i panującym bądź co bądź brudem na dywaniku jest bardzo precyzyjną operacją.
        Nie możesz za grubo posmarować bo do smaru zacznie się przyklejać brud.
        Teraz spróbuj psiknąc WD-40 a na wiosnę posmaruj smarem

powodzenia

Comment

U mnie to samo przy wciskaniu i puszczaniu pedału sprzęgła słychać wyraźne kliknięcie z pompy sprzęgłaPróbowałem już róznych środków od smarów teflonowych po smary grafitowe i dalej to samo. Ostatnio kupiłem zestaw naprawczy pompy sprzęgła ale 2 tygodnie po wymianie znowu jest tak samo. Macie jakieś pomysły? Czym to jeszcze przesmarować? Jaka może byc tego przyczyna? Z góry dzięki za pomoc

Comment

Ja bym zdecydowanie skusił się ku wymianie na https://www.sprzegla24.pl/samochod/s...-2005/11518468 masz sprzęgła i całe komplety nie są drogie ja wymieniłem i mam z głowy problem, autko jak nowe.

Comment

Stosowanie WD 40 to chyba jak mycie uszu patyczkiem. Moim zdaniem to nie jest środek smarny można nim po psikac żeby ruszyć elementy ale na pewno nie stosowlabym tego do smarowania. Wymiana sprzęgła nic nie da bo trzeszczy lub piszczy czy też wydaje inne dzwieki właśnie pompa, ciekawe że po wymianie było to samo ( regeneracji) .

Comment

Ja wymieniłem pompę sprzęgła i od tamtej pory cisza

Comment

Strzelanie, skrzypienie może równie dobrze pochodzić z samej łapy łożyska oporowego, sam miałem taki przypadek, dopiero gdy zmieniałem sprzęgło to wyczyściłem i nasmarowałem łapę i wtedy wszystkie dźwięki ustały.
                  Żeby ustalić z którego elementu wydobywa się niechciany dźwięk najlepiej jest to robić w dwie osoby, jedna wciska pedał a druga sprawdza pod autem w komorze silnika przy grodzi gdzie jest problem
                  Moja ko-Hanka http://www.civicforum.pl/showthread....ck-Mój-TYPE-R

Szerszeń by grzes41gt https://www.civicforum.pl/showthread...�-by-grzes41gt
                  sigpic

Comment

Ja kręciłem płytką oporową ale po jakimś czasie doszedłem do wniosku że smarowanie pomaga na krótko a wymiana płytki jest bez sensu bo trzeba zdjąć pompę. Kupiłem nową i w warsztacie wymienili nie obeszło się bez problemów ponieważ śrubunek jest aluminiowy i oczywiście odkręcić się nie dało musiałem kupić w Hondzie nowy uwaga bo są dwa rodzaje pod grubszą i cieńszą rurkę. Po wymianie pompy stukanie ustało i wkurw przeszedł.

Comment

Working...
                    X